Party Stories
Doda z mężem Emilem Stępniem
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
Miks owoców w miseczce
Image by LifetimeStock.com
Styl życia

Co jeść, aby jak najdłużej zachować młodość?

Dieta odmładzająca, która pozwoli na opóźnienie procesów starzenia, powinna być przede wszystkim urozmaicona, bogata w produkty zwalczające wolne rodniki, witaminy, mikro i makroelementy, zdrowe tłuszcze i białka.

Dieta odmładzająca, która pozwoli na opóźnienie procesów starzenia, powinna być przede wszystkim urozmaicona, bogata w produkty zwalczające wolne rodniki, witaminy, mikro i makroelementy, zdrowe tłuszcze i białka.

Dieta odmładzająca – produkty pomagające zachować młodość

Wolne rodniki są winowajcą przyspieszonych procesów starzenia organizmu oraz powstawania wielu chorób, w tym nowotworów. Są to cząsteczki, które w poszukiwaniu „pary” przyłączają się do komórek niszcząc je. Niestety nie da się całkowicie wyeliminować ich z otoczenia, jednak są sposoby, aby znacznie ograniczyć ich niszczycielski wpływ.

 

Dieta jest jednym ze sposobów na dostarczanie organizmowi tzw. antyoksydantów, których zadaniem jest niszczenie wolnych rodników. Dlatego w jadłospisie nie może zabraknąć świeżych i najlepiej surowych malin, czarnych porzeczek, truskawek, borówek, cytrusów, czy czerwonych winogron, które zawierają najwięcej antyoksydantów.

Produkty z antyoksydantami

Działanie antyoksydacyjne ma też zielona herbata, czerwone wino, yerba mate oraz herbata Rooibos. Nie zapominajmy również o produktach, które wzbogacają jadłospis w cenne składniki odżywcze i pomagają zachować cały organizm w dobrej kondycji. Są to przede wszystkim: warzywa, owoce, pestki, nasiona, kasze, pełne ziarna zbóż, rośliny strączkowe i chude ryby. Dobrze zbilansowana dieta i aktywność fizyczna pozwolą dłużej cieszyć się młodą skórą i świetną kondycją. Dotlenianie organizmu oraz jego odpowiednie nawadnianie jest bardzo ważne. Skóra nawilżona jest bardziej jędrna, a pijąc wodę nawilżamy ją od wewnątrz. Przebywanie na świeżym powietrzu i ruch pobudzają mikrokrążenie podskórne, dzięki czemu cera jest dotleniona i szybciej zachodzą w niej procesy regeneracyjne. Nadwaga dodaje lat, dlatego warto pomyśleć o zrzuceniu nadprogramowych kilogramów.

Dieta odmładzająca – czego unikać

Wspomniane wolne rodniki znajdują się nie tylko w pożywieniu, takim jak wędzonki, produkty wysoko przetworzone np. fast foody, bogate w konserwanty i polepszacze smaku takie jak np. glutaminian sodu. Znajdują się również w zanieczyszczonym środowisku i dymie papierosowym. Wszystko, co nam szkodzi, źle wpływa również na wygląd naszej skóry.


Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Kobieta dotyka twarzy
Image by LifetimeStock.com
Fleszstyle
Syntetyczna elastyna czy dieta bogata w przeciwutleniacze – co zapewni skórze młodość?
Elastyna to obok kolagenu jedno z podstawowych białek budujących skórę. Obie produkowane są przez fitoblasty. Dzięki elastynie skóra jest sprężysta i po rozciągnięciu odzyskuje swój kształt.

Elastyna to obok kolagenu jedno z podstawowych białek budujących skórę. Obie produkowane są przez fitoblasty. Dzięki elastynie skóra jest sprężysta i po rozciągnięciu odzyskuje swój kształt.   Elastyna produkowana jest przez organizm tylko do 25. roku życia, niszczą ją też promienie UV. Utraconej elastyny nie da się uzupełnić za pomocą kosmetyków, stan skóry można jednak poprawić, stosując dietę bogatą w antyoksydanty. Czy elastyna z kosmetyków przyswajana jest przez skórę? Choć wiele kosmetyków ma w składzie elastynę, to w takiej postaci nie jest ona raczej przyswajana. Jej cząsteczki, znajdujące się w kosmetykach, są zbyt duże, żeby przeniknąć w głąb skóry. Aby jak najdłużej zachować młody wygląd skóry, należy raczej nawilżać ją, chronić przed słońcem i stosować dietę bogatą w przeciwutleniacze: witaminy A, E i C, polifenole, beta-karoten i likopen. Dieta dla pięknej i młodej skóry Smażone jedzenie, stres, palenie papierosów, przyjmowanie leków i zanieczyszczone powietrze sprawiają, że w organizmie pojawiają się wolne rodniki, które uszkadzają komórki budujące tkanki i narządy, m.in. skórę. Regenerację tych komórek wspomagają przeciwutleniacze. Obfitująca w nie dieta przy jednoczesnym unikaniu szkodliwych czynników i regularne nawilżanie skóry i stosowanie kremów z filtrami UV to jedyny sposób na to, by opóźnić pojawienie się zmarszczek . Produkty spożywcze bogate w przeciwutleniacze Produktami spożywczymi, które powinny znajdować się w diecie osób chcących jak najdłużej cieszyć się sprężystą, młoda skórą, są: pomidory, aronia, jagody, marchew , dynia, brokuły, czerwona papryka, karczochy, szparagi , buraki , czarna porzeczka, brzoskwinia, czereśnia, fasola, natka pietruszki, cynamon, oregano, kminek, zielona herbata,...

Antyoksydanty
© borzywoj/Fotolia.com
Styl życia
Wolne rodniki: czym są, jak działają i jak się przed nimi uchronić
Wolne rodniki mają wpływ na pojawienie się chorób degeneracyjnych. Przyspieszają starzenie się organizmu. Tworzenie wolnych rodników nasila m.in. nieodpowiednia dieta, stres i używki. Aby się przed nimi chronić, należy zadbać o powyższe aspekty.

Wolne rodniki mają wpływ na pojawienie się chorób degeneracyjnych. Przyspieszają starzenie się organizmu. Tworzenie wolnych rodników nasila m.in. nieodpowiednia dieta, stres i używki. Aby się przed nimi chronić, należy zadbać o powyższe aspekty.   Podczas oddychania, komórki naszego organizmu wytwarzają pochodne tlenu, wolne rodniki. Powstają one również w czasie choroby, na skutek stresu. Wolne rodniki (oksydanty) pojawiają się również na skutek naturalnego starzenia się organizmu. Czym są wolne rodniki? Wolne rodniki to cząsteczki mające jeden elektron za dużo lub takie, którym brakuje jednego elektronu. Najczęściej są cząsteczkami tlenu. Dążą do przyłączenia lub odłączenia elektronu od sąsiednich komórek , utleniając te napotkane po drodze.   Tak powstały oksydant wytwarza następne wolne rodniki. Proces tworzenia kolejnych pochodnych tlenu jest niezwykle szybki. Dodatkowo, przez cały czas, organizm jest narażony na oksydanty z zewnątrz. Powstają one, kiedy jemy niezdrowo lub palimy papierosy. Zanieczyszczenie powietrza i promieniowanie ultrafioletowe również sprzyjają wytwarzaniu się wolnych rodników. Działanie wolnych rodników Oksydanty przemieszczając się po organizmie, niszczą każdą cząsteczkę na swej drodze: geny, białka, ściany komórek. Wolne rodniki powodują zmiany degeneracyjne w oczach, mogące prowadzić do zaćmy. Utleniają cholesterol, przyspieszając powstawanie zmian miażdżycowych . Niszczą włókna kolagenu w skórze, co prowadzi do pojawiania się zmarszczek i wiotczenia skóry. Kiedy trafią do DNA (materiału genetycznego), mogą powodować zmiany nowotworowe . Zaburzają homeostazę (równowagę fizjologiczną) organizmu, co może prowadzić do osłabienia układu immunologicznego. Wolne rodniki mają wpływ na powstanie i rozwój chorób przewlekłych i degeneracyjnych. Są nimi: cukrzyca,...

jeżyny i maliny
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Ile kalorii i jakie wartości odżywcze mają jeżyny?
Jeżyny nie tylko pomagają dbać o urodę (zawierają antyoksydanty i witaminę młodości - E), ale skuteczne są też w profilaktyce zdrowotnej. Jeżyny są bogatym źródłem witamin i wartości odżywczych, a w 100 gramach tych owoców są jedynie 43 kcal.

Jeżyny nie tylko pomagają dbać o urodę (zawierają antyoksydanty i witaminę młodości - E), ale skuteczne są też w profilaktyce zdrowotnej. Jeżyny są bogatym źródłem witamin i wartości odżywczych, a w 100 gramach tych owoców są jedynie 43 kcal. Jeżyny jako skuteczny element profilaktyki antynowotworowej Jeżyny są wymienianie jako jeden z owoców, które skutecznie niszczą wolne rodniki, dzięki dużej zawartości antyoksydantów. Wolne rodniki nie tylko przyczyniają się do przedwczesnego starzenia, ale również współodpowiedzialne są za powstawanie komórek rakowych. Istnieje lista produktów (stworzona przez Departament Rolnictwa USA, ORAC Oxygen Radical Absorbance Capacity), które chronią organizm przed zgubnym działaniem wolnych rodników i na tej liście dumnie prezentują się m.in. właśnie jeżyny. Jeżyny dobre dla diabetyków i osób dbających o linię Ponieważ jeżyny mają niski indeks glikemiczny (na poziomie 25) mogą być źródłem składników odżywczych i witamin w diecie osób chorych na cukrzycę. Są również bogate w błonnik, dzięki czemu regulują pracę układu trawiennego , wpływają korzystnie na poziom stężenia złego cholesterolu we krwi i pozwalają utrzymać dłużej uczucie sytości. Jeżyny pomagają dbać o piękną skórę Oprócz wspomnianych wcześniej antyoksydantów , jeżyny są również źródłem witaminy E, która zwana jest także witaminą młodości. Dzięki jeżynom wzmocnione zostaną naczynka krwionośne, zwiększy się również synteza kolagenu, a skóra będzie miała większą zdolność do regeneracji. Jeżyny w walce o piękną cerę sprawdzą się także w formie maseczki, która będzie miała działanie nawilżające. Aby zrobić domową maseczkę wystarczy kilka jeżyn, łyżeczka miodu i śmietany. Dokładnie wymieszane składniki można nałożyć na twarz i szyję. Po upływie 15–20 minut maseczkę należy zmyć...

Nasze akcje
Jenny Fairy Midday Coctail
Newsy

Ten stylowy dodatek przeniesie cię w świat wakacji i słodkiego lenistwa!

Partner
piekna-kobieta-bella
Fleszstyle

Jak się czuć pewnie i wygodnie przez cały dzień? Stawiaj na jakość

Partner
huawei-6-band-opaska
Fleszstyle

Asystent i trener personalny w jednym?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

Czy zdrowe i wygodne dziecięce buty nie mogą być modne?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

O tych butach marzy twoje dziecko!

Partner
catering-tajm
Fleszstyle

Pyszne, zdrowe i niebanalne dania z dostawą pod twoje drzwi?

Partner