Party Stories
Dawid Kwiatkowski w redakcji Party.pl
Martyna Wojciechowska o dramatycznej diagnozie
Doda w zielonej marynarce
Agnieszka Woźniak Starak w białym t-shircie na konferencji Big Brothera
beata-kozidrak
„Hotel Paradise” Ata Postek rozstała się z partnerem, ale już ma nowego! Zdradziła, jak się poznali
Michał Kostrzewski i pozostali jurorzy You Can Dance
Justyna Steczkowska z fanami
Ida Nowakowska prowadzącą "You Can Dance"
Doda
kolorowe warzywa dynia, żółta i zielona papryka
©M.studio/Fotolia.com
Styl życia

Potrawy podczas diety dr Dąbrowskiej – przepisy i przykładowy jadłospis

Dieta dr Dąbrowskiej jest stosowana, aby oczyścić organizm z toksyn. W tym celu je się tylko warzywa i owoce, które nie zawierają cukrów, tłuszczów i białek (lub małą ilość). W jadłospisie Ewy Dąbrowskiej znajduje się dużo kiszonek, marchwi, kapusty, brokułów i jabłek. Popularne przepisy w tej diecie to gołąbki jarskie oraz kotleciki z cukinii i marchwi z frytkami z dyni.

Dieta dr Dąbrowskiej jest stosowana, aby oczyścić organizm z toksyn. W tym celu je się tylko warzywa i owoce, które nie zawierają cukrów, tłuszczów i białek (lub małą ilość). W jadłospisie Ewy Dąbrowskiej znajduje się dużo kiszonek, marchwi, kapusty, brokułów i jabłek. Popularne przepisy w tej diecie to gołąbki jarskie oraz kotleciki z cukinii i marchwi z frytkami z dyni.

W dzisiejszych czasach jedzenie zostało zastąpione żywnością przetworzoną przemysłowo, m.in. poprzez rafinację czy poddanie wysokiej temperaturze. Procesy te pozbawiają jedzenie witamin, mikroelementów, błonnika, które są potrzebne człowiekowi do utrzymania zdrowia.

Dieta dr Dąbrowskiej przeciwko chorobom i toksynom

Zamiast naturalnych pokarmów ludzie zaczęli żywić się jedzeniem pełnym cukru, rafinowanych tłuszczów, konserwantów i barwników, które negatywnie wpływają na zdrowie i przyczyniają się do powstawania różnych chorób, takich jak nowotwory czy cukrzyca.

Dieta dr Dąbrowskiej jest kuracją oczyszczającą, która ma za zadanie odtruć organizm z nagromadzonych toksyn oraz dostarczyć mikroelementów, witamin i enzymów. Dieta uruchamia i wzmacnia samoleczące mechanizmy, do których zdolny jest organizm każdego człowieka. Kuracja w zależności od potrzeb trwa od kilku dni do kilku tygodni i opiera się na jedzeniu warzyw i owoców. Terapia spełnia kryteria głodówki leczniczej, ponieważ niedozwolone są pokarmy wysokobiałkowe, tłuszcze oraz cukry. W czasie diety nie je się zbóż, kasz, mąki i produktów z nich tworzonych. Okresowe żywienie według zasad dr Dąbrowskiej jest skuteczną metodą leczenia i profilaktyki chorób cywilizacyjnych.

Przykładowy jadłospis dzienny wg. diety dr Dąbrowskiej

Przygotowując potrawy według diety dr Dąbrowskiej należy zaopatrzyć się m.in. w blender, sokowirówkę oraz książkę autorki z przepisami i ideą tego stylu żywienia. Najtrudniejsze są pierwsze dni, jednak kiedy organizm przestawi się na odżywianie endogenne, przestaje się czuć silny głód. Przykładowy jadłospis dzienny według tej diety to:

Śniadanie: pomidor z cebulą; surówka z kapusty kiszonej, papryki, szczypiorku, jabłka; sok z marchwi, napar z pokrzywy.

Obiad: barszcz ukraiński bez tłuszczu; gołąbki jarskie; frytki z dyni; kompot jabłkowy.

Kolacja: ½ grejpfruta; pieczone warzywa: papryka natarta czosnkiem, cebulka; kiszony ogórek, napar z mięty.

Warzywa i owoce można spożywać w nieograniczonej ilości. Należy pamiętać, że po ukończeniu kuracji warzywno-owocowej trzeba stosować zasady zdrowego żywienia, czyli jeść pokarmy nieprzetworzone (lub niskoprzetworzone) oraz bogate w składniki odżywcze. Aby cieszyć się skutkami tej terapii warto też unikać produktów smażonych oraz zawierających cukier.

Przepis na kotleciki z cukinii i marchwi z frytkami z dyni

Składniki:

  • 1 mała cukinia,
  • 1 duża marchew,
  • przyprawy (sól, pieprz, papryka wędzona, naturalna wegeta, siemię lniane, curry),
  • dynia hokkaido.

Czas przygotowania: 1 godzina

Poziom trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Cukinię i marchew zetrzyj na tarce.
  • Za pomocą jałowej gazy odsącz sok z warzyw.
  • Dosypać przypraw i siemię lniane.
  • Uformować kotleciki.
  • Dynię obrać i pokroić w kształt frytek.
  • Przyprawić ją curry.
  • Wszystko wstawić do piekarnika i piec w 180 stopniach przez pół godziny.
  • Po 15 minutach kotleciki przewrócić na drugą stronę.

Smacznego!

Przepis na jarskie gołąbki

Składniki:

  • włoska kapusta,
  • przecier pomidorowy,
  • marchew,
  • seler,
  • pietruszka,
  • por,
  • 1 cebula,
  • natka pietruszki,
  • przyprawy (bazylia, pieprz, sól).

Czas przygotowania: 1 godzina

Poziom trudności: średnie

Sposób przygotowania:

  • Aby przygotować farsz jarzynowy, ugotuj na parze wszystkie warzywa oprócz kapusty.
  • Gotuj, aż zmiękną, zmiel je i przypraw.
  • Sparz liście kapusty we wrzącej wodzie.
  • Wypełnij je farszem jarzynowym i uformuj gołąbki.
  • Przełóż je na duża patelnię i zalej wodą wymieszaną z przecierem pomidorowym.
  • Duś wszystko na małym gazie przez 10 minut.

Smacznego!

kolorowe warzywa dynia, żółta i zielona papryka
©M.studio/Fotolia.com
Styl życia
Wychodzenie z diety warzywno-owocowej dr Dąbrowskiej - zasady i etapy
Wychodzenie z diety warzywno-owocowej dr Dąbrowskiej - zasady i etapy

Jak prawidłowo wyjść z diety dr Dąbrowskiej?  To pytanie, które zadaje sobie wiele osób po zakończeniu postu warzywno-owocowego. Wyjście z głodówki powinno być stopniowe i nie obciążać zbytnio organizmu. Dlatego zakazane potrawy i produkty trzeba wprowadzać z rozwagą. Poniżej znajdziesz najważniejsze zasady i etapy wychodzenia z postu Dąbrowskiej . Zasady wychodzenia z diety dr Dąbrowskiej Post dr Dąbrowskiej to nie jest dieta, którą można zakończyć z dnia na dzień. Zabronione produkty trzeba wprowadzać stopniowo, tak żeby nie obciążyć organizmu i zapobiec efektowi jojo .  Najważniejsze zasady wychodzenia z diety postnej Czas wychodzenia trwa tyle ile czasu byliśmy na diecie (np. dwa tygodnie diety - dwa tygodnie wychodzenia z postu). Zakazane produkty należy wprowadzać stopniowo, gdyż nasz organizm odzwyczaił się od przetworzonego jedzenia. Kaloryka również podwyższana jest stopniowo o 200 kcal aż do naszego pełnego dziennego zapotrzebowania. Rozdzielność makroskładników: węglowodanów i białek. Wybieranie produktów pełnowartościowych. Wychodzenie z diety należy podzielić na dwie-trzy fazy, w każdej z nich dodajemy nowe produkty do jadłospisu.  Poniżej znajdziecie przykładowy 2-tygodniowy rozkład wychodzenia z postu dr Dąbrowskiej . Faza pierwsza wychodzenia z postu dr Dąbrowskiej W pierwszym etapie wychodzenia z posty stawiamy na lekkie, lekkostrawne dania i składniki . Ilość przyswajalnych węglowodanów powinna być niska. Mogą to być między innymi takie produkty jak: zdrowe oleje i tłuszcze roślinne: oliwa z oliwek, olej lniany, olej rzepakowy, mleko kokosowe , woda kokosowa wszystkie warzywa i owoce jajka, orzechy, suszone owoce, zupy. Na początku zaczynamy wprowadzać wszystkie świeże warzywa i zdrowe...

Zupa krem podana z chrupiącymi grzankami.
©Iuliia Metkalova/stock.adobe.com
Styl życia
Jesień na stole - mamy wegańską zupę z dyni, kapusty i soczewicy oraz sałatkę z jesiennych warzyw i owoców
Przygotowywanie potraw z sezonowych składników to najlepszy sposób na zdrowe odżywianie. Szczególnie jesienią nie można narzekać na brak warzyw czy owoców. To pora roku, w której warto gotować zupy z kapusty, dyni, ziemniaków i marchwi.

Przygotowywanie potraw z sezonowych składników to najlepszy sposób na zdrowe odżywianie. Szczególnie jesienią nie można narzekać na brak warzyw czy owoców. To pora roku, w której warto gotować zupy z kapusty, dyni, ziemniaków i marchwi. Jesienne sałatki najlepiej komponować z takich warzyw jak: pomidory, papryka, kukurydza, korzeń pietruszki , kapusta pekińska , jabłka i śliwki. Sosy do nich można doprawiać świeżymi ziołami, np. kolendrą, tymiankiem i majerankiem. Przepis na wegańską zupę z dyni, kapusty i soczewicy Składniki: 1,75 l wody, około 30 dag świeżej dyni, 1 średniej wielkości marchew, 1 średniej wielkości korzeń pietruszki, 1 szklanka ziaren czerwonej soczewicy, 2 ząbki czosnku, 10 liści kapusty włoskiej, 6 łyżek sosu sojowego jasnego, 2 czerwone cebule średniej wielkości, pęczek natki pietruszki, świeżo mielony czarny pieprz, 4 łyżki oleju rzepakowego . Czas przygotowania: około 45 minut Stopień trudności: łatwe Sposób przygotowania: Obierz dynię ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Umyte liście kapusty posiekaj w paski. Umytą marchew i korzeń pietruszki pokrój w słupki. Obierz cebule, pokrój w piórka i zeszklij na oleju w dużym garnku z grubym dnem. Dodaj pokrojony czosnek i podsmażaj jeszcze przez około minutę. Do czosnku i cebuli wrzuć marchew i kapustę i podsmażaj często mieszając przez około 5 minut. Zalej warzywa wodą, dodaj dynię, soczewicę i sos sojowy . Gotuj na małym ogniu do momentu, gdy dynia będzie całkiem miękka czyli przez około 25-30 minut. Zdejmij zupę z palnika, dodaj pieprz i zblenduj na gładki krem. Po zblendowaniu ponownie doprowadź zupę do wrzenia. Zupę z dyni, kapusty i soczewicy podawaj z dodatkiem świeżej natki pietruszki....

Przepis na wegańską zupę z dyni, kapusty i soczewicy oraz na wegańską sałatkę z jesiennych warzyw i owoców
© M.studio/Adobe Stock
Styl życia
Przepis na wegańską zupę krem z dyni, kapusty i soczewicy oraz na wegańską sałatkę z jesiennych warzyw i owoców
Przygotowywanie potraw z sezonowych składników to najlepszy sposób na zdrowe odżywianie. Szczególnie jesienią nie można narzekać na brak warzyw czy owoców. To pora roku, w której warto gotować zupy z kapusty, dyni, ziemniaków i marchwi.

Przygotowywanie potraw z sezonowych składników to najlepszy sposób na zdrowe odżywianie. Szczególnie jesienią nie można narzekać na brak warzyw czy owoców. To pora roku, w której warto gotować zupy z kapusty, dyni, ziemniaków i marchwi.   Jesienne sałatki najlepiej komponować z takich warzyw jak: pomidory, papryka, kukurydza, korzeń pietruszki, kapusta pekińska, jabłka i śliwki. Sosy do nich można doprawiać świeżymi ziołami, np. kolendrą, tymiankiem i majerankiem. Przepis na wegańską zupę krem z dyni, kapusty i soczewicy Składniki: 1,75 l wody, około 30 dag świeżej dyni, 1 średniej wielkości marchew, 1 średniej wielkości korzeń pietruszki, 1 szklanka ziaren czerwonej soczewicy, 2 ząbki czosnku, 10 liści kapusty włoskiej, 6 łyżek sosu sojowego jasnego , 2 czerwone cebule średniej wielkości, pęczek natki pietruszki, świeżo mielony czarny pieprz, 4 łyżki oleju rzepakowego.   Czas przygotowania: około 45 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Obierz dynię ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Umyte liście kapusty posiekaj w paski. Umytą marchew i korzeń pietruszki pokrój w słupki. Obierz cebule, pokrój w piórka i zeszklij na oleju w dużym garnku z grubym dnem. Dodaj pokrojony czosnek i podsmażaj jeszcze przez około minutę. Do czosnku i cebuli wrzuć marchew i kapustę i podsmażaj często mieszając przez około 5 minut. Zalej warzywa wodą, dodaj dynię, soczewicę i sos sojowy . Gotuj na małym ogniu do momentu, gdy dynia będzie całkiem miękka czyli przez około 25-30 minut. Zdejmij zupę z palnika, dodaj pieprz i zblenduj na gładki krem. Po zblendowaniu ponownie doprowadź zupę do wrzenia. Zupę z dyni, kapusty i soczewicy podawaj z...

Nasze akcje
wyniki konkursu duplo 2021
Fleszstyle

KONKURS! Wygraj zaproszenie na największą imprezę modową w Polsce i inne supernagrody!

Partner
hada-labo-3d-lifting-mask
Fleszstyle

Sposób Japonek na zatrzymanie upływu czasu tkwi w prostocie kosmetyków

Partner
kosmetyki-neutrogena-bright-boost
Fleszstyle

TEST REDAKCJI: Sprawdziłyśmy kosmetyki Neutrogena® Hydro Boost® i Bright Boost!

Partner