Porzeczki
©circleps/Fotolia
Styl życia

Pomysły na pyszne koktajle, muffiny i musy z czerwonej porzeczki

Czerwone porzeczki nadają się nie tylko do dżemów, ciast i kompotów. Świetnie sprawdzają się jako baza pod koktajle, musy owocowe czy słodkie muffiny.

Czerwone porzeczki nadają się nie tylko do dżemów, ciast i kompotów. Świetnie sprawdzają się jako baza pod koktajle, musy owocowe czy słodkie muffiny.

 

Czerwone porzeczki poleca się przy występowaniu dolegliwości żołądkowo-jelitowych, chorobach układu krwionośnego, a także osłabieniu układu odpornościowego. W polskiej medycynie ludowej stosowano ją przy leczeniu ran, reumatyzmu, a nawet oczyszczaniu cery trądzikowej. Porzeczki bogate są w duże ilości potasu, wapnia, magnezu, fosforu, sodu i żelaza. Zawierają też witaminy grupy C, A, E, K, niacynę, kwas foliowy, tiaminę i ryboflawinę. Czerwone porzeczki polecane są osobom, które mają problemy z łaknieniem, ponieważ wzmagają apetyt.

Koktajl z czerwonymi porzeczkami

Podczas letnich upałów idealnym orzeźwieniem może okazać się prosty koktajl z czerwonych porzeczek.

 

Potrzebujesz:

  • dwóch pucharków,
  • blendera.

 

Składniki na 2 porcje:

  • 100 g czerwonych porzeczek,
  • 1 banan,
  • 150 ml kefiru waniliowego,
  • pół łyżeczki cukru waniliowego,
  • 10 g mięty.

 

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Porzeczki umyj i obierz z ogonków.
  • Banana obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
  • Wrzuć banana do blendera.
  • Dodaj porzeczki, cukier i kefir.
  • Całość zblenduj.
  • Koktajl udekoruj świeżą miętą. Gotowe.

Muffiny z czerwonymi porzeczkami

Muffiny można przygotować praktycznie z każdych owoców. Najlepiej jednak smakują z dodatkiem czerwonych porzeczek.

 

Potrzebujesz:

  • blachy do pieczenia,
  • 12 form do muffin,
  • dwóch misek.

 

Składniki na 12 muffin:

  • 4 jajka,
  • 225 g mąki pszennej,
  • 150 g cukru,
  • 225 g masła klarowanego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • pół szklanki czerwonych porzeczek,
  • pół łyżeczki sody,
  • 10 g cukru pudru.

 

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwy

 

Sposób przygotowania:

  • Masło włóż do miski.
  • Dodaj cukier.
  • Dokładnie utrzyj.
  • Podczas ucierania dodawaj co chwilę po jednym jajku.
  • Mąkę wymieszaj z sodą i proszkiem do pieczenia.
  • Dodaj mąkę do ciasta.
  • Ucieraj powoli.
  • Formy do muffin wysmaruj tłuszczem.
  • Napełnij formy ciastem do połowy.
  • Porzeczki umyj, odsącz i usuń szypułki.
  • Owoce wsyp na wierzch ciasta.
  • Przykryj resztkami ciasta porzeczki.
  • Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  • Ułóż formy na blasze do pieczenia.
  • Piecz w piekarniku przez 20 minut.
  • Upieczone muffiny posyp cukrem pudrem i resztką świeżych porzeczek. Gotowe.

Mus z porzeczek i truskawek

Pomysł na pyszną piankę przygotowaną z czerwonych porzeczek i truskawek. Deser idealny na upalne lato.

 

Potrzebujesz:

  • 4 pucharki na mus,
  • miskę,
  • blender.

 

Składniki na 4 porcje:

  • 200 g truskawek,
  • 200 g porzeczek,
  • 4 łyżki cukru,
  • 4 białka,
  • 4 łyżki żelatyny,
  • 15 g cukru waniliowego.

 

Czas przygotowania: 15 minut (30 minut oczekiwania)

Stopień trudności: łatwy

 

Wskazówki: Na wierzch musu ułóż świeże owoce do dekoracji.

 

Sposób przygotowania:

  • Żelatynę wymieszaj z zimną wodą.
  • Odstaw na 10 minut, po czym podgrzej.
  • Umyj owoce, oczyść i usuń szypułki.
  • Zmiksuj wszystko w blenderze.
  • Białka ubij na sztywną pianę z cukrem i cukrem waniliowym.
  • Pianę wymieszaj z żelatyną i przecierem owocowym.
  • Nałóż mus do pucharków.
  • Odłóż do lodówki do stężenia. Gotowe.

 

Smacznego!

 

Czarna porzeczka w misce i garnuszku.
©alekseyliss/fotolia
Styl życia
Przepis na smaczne ciasto, muffinki i kisiel z czarnej porzeczki
Czarna porzeczka przede wszystkim stosowana jest do przetworów. Można jednak przy jej użyciu przygotować również ciasta, muffinki i kisiele.

Czarna porzeczka przede wszystkim stosowana jest do przetworów. Można jednak przy jej użyciu przygotować również ciasta, muffinki i kisiele.   Czarne porzeczki zawierają ogromne ilości witaminy C . Zapobiegają infekcjom układu oddechowego, artretyzmowi i reumatyzmowi . Stosowane są również jako okłady na ukąszenia komarów i meszek . Są bogate w flawonoidy (antyoksydanty) i pomagają w usuwaniu metali ciężki z organizmu (m.in. ołowiu i kadmu). Muffinki z czarną porzeczką Popularna w krajach anglosaskich muffinka idealnie smakuje przygotowana razem ze słodkimi dodatkami , np. czarną porzeczką.   Potrzebujesz: dwóch misek, foremki na muffinki.   Składniki: pół szklanki czarnych porzeczek, szklanka mleka, 2 jajka, 1 łyżka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cukru wanilinowego, 125 ml oleju, 125 ml jogurtu naturalnego, 2 szklanki mąki, 1 szklanka cukru.   Czas przygotowania: 45 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Umyj porzeczki i wyciągnij z nich ogonki. W misce wymieszaj mąkę, cukier wanilinowy, zwykły cukier i proszek do pieczenia. W drugiej misce połącz ze sobą mleko, jajka, olej i jogurt naturalny. Wsyp zawartość pierwszej miski do drugiej i zamieszaj. Foremki napełnij przygotowaną masą. Na wierzch muffinek powkładaj porzeczki. Włóż foremki do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika. Piecz przez 20 minut. Gotowe. Domowy kisiel z porzeczkami i malinami Domowy kisiel smakuje dużo lepiej, niż ten z proszku kupiony w sklepie. Z dodatkiem porzeczek uwalnia swój słodki i miły aromat . Idealnie nadaje się na lekki deser po obiedzie.   Potrzebujesz: dwóch garnków.   Składniki: 200 ml soku z malin, 200 ml soku z czarnych porzeczek, 200 ml wody, 2 łyżki...

Ciasto truskawkowe
© PhotoSG/Fotolia.com
Styl życia
Na ciepło i na zimno: 2 przepisy na pyszne ciasta z truskawkami
Ciasta truskawkowe można przygotować nawet bez pieczenia. Świeże owoce to niezastąpiony składnik sezonowych ciast. Pasują do ciasta kruchego, ptysiowego, drożdżowego, ucieranego i biszkoptu. Można z nich wyczarować zarówno prosty placek, jak i elegancki tort.

Ciasta truskawkowe można przygotować nawet bez pieczenia. Świeże owoce to niezastąpiony składnik sezonowych ciast. Pasują do ciasta kruchego, ptysiowego, drożdżowego, ucieranego i biszkoptu. Można z nich wyczarować zarówno prosty placek, jak i elegancki tort.   Sezon na truskawki w Polsce zaczyna się pod koniec czerwca i trwa do połowy lipca. Późniejsze odmiany można spotkać jeszcze w sierpniu, a nawet wczesną jesienią. Proste kruche ciasto z truskawkami Składniki: 400 gramów truskawek, 200 gramów masła lub margaryny do pieczenia, 300 gramów mąki pszennej, 100 gramów cukru, 2 jajka, 2 łyżki śmietany, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, cukier puder do dekoracji.   Czas przygotowania: 60 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodaj miękkie masło lub margarynę i całość wymieszaj mikserem. Dodaj cukier, żółtka jaj i śmietanę. Ciasto zagniataj rękami, do uzyskania gładkiej masy. Zawiń ciasto w folię aluminiową (błyszcząca stroną na zewnątrz) i włóż na 30 minut do lodówki. Okrągłą formę do pieczenia, na przykład formę do tarty , posmaruj masłem i oprósz mąką. Ciasto wyjmij z lodówki. 3/4 ciasta rozwałkuj na grubość około 1/2 centymentra i wyłóż je na przygotowaną wcześniej formę. Resztę ciasta zachowaj na potem. Ciasto w formie nakłuj widelcem i wstaw na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 200°C. Truskawki dokładnie umyj, usuń szypułki i pokrój w ćwiartki. 3/4 truskawek wyłóż na podpieczone ciasto. Resztę wcześniej przygotowanego ciasta pokrusz w rękach i wyłóż na wierzch formy. Ciasto wstaw ponownie do piekarnika. Piecz około 25 minut, do momentu zarumienienia...

Czerwona porzeczka.
©adrian_am13/Fotolia
Styl życia
Przepis na ciasto z czerwonymi porzeczkami i bezą na kruchym spodzie
Przepis na ciasto z czerwonymi porzeczkami i bezą na kruchym spodzie

Beza i czerwone porzeczki to idealne połączenie - ciasto nie wychodzi ani zbyt słodkie, ani zbyt kwaśne. Spód jest chrupiący, a masa rozpływa się w ustach. Czerwone porzeczki są bardzo zdrowe, a jednocześnie świetnie się komponują w wielu deserach. Przygotowaliśmy dla Was prosty przepis na ciasto z porzeczkami i bezą . Ciasto z owocami na kruchym spodzie to świetny wybór przez cały rok. Latem skorzystaj ze świeżych porzeczek, najlepiej czerwonych, ale mogą być także czarne. Zimą możesz użyć do ciasta mrożonych owoców. Prawidłowo przygotowana beza powinna być chrupka na zewnątrz i mięciutka w środku.   Przepis na ciasto z porzeczkami i bezą   Składniki na ciasto z porzeczkami 200 g mąki 15 g masła 3 żółtka jaja 1 jajko 75 g cukru pudru szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia 500 g porzeczek 2 łyżki skrobi ziemniaczanej   Składniki na bezę 3 białka jaja 150 g cukru szczypta soli łyżeczka mąki ziemniaczanej łyżeczka octu winnego   Jak przygotować ciasto z czerwonymi porzeczkami i bezą?   Przesianą mąkę, pokrojone masło, cukier puder, sól i proszek do pieczenia utrzeć na kruszonkę. Dodaj jajka i żółtka. Ugnieść gładkie ciasto. Ciasto włożyć na 30 minut do lodówki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę wysmarować masłem i wysypać mąką. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować. Spód formy wyłożyć ciastem. Piec około 20 minut. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier i ubijać. Dodać skrobię ziemniaczaną i ocet. Miksować jeszcze 2 minuty. Umyte porzeczki zmieszać z mąką ziemniaczaną. Na kruchy spód wyłożyć bezę i porzeczki....

Nasze akcje
Strefa luksusu

Marzysz o sielsko-anielskim relaksie? Znajdziesz go w hotelu Bania!

Partner
materiały prasowe Lenovo
Fleszstyle

Świetna jakość w stylowym opakowaniu. Natalia Szroeder wybrała laptop Lenovo Yoga Slim 7

Partner
rafal-brzozowski
Newsy

Ci uczestnicy „The Voice of Poland” robią karierę muzyczną. Znasz wszystkich?

Partner
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
torebka-skoda-hollie-warsaw
Fleszstyle

Barbara Kurdej - Szatan: "Nie miałam pojęcia, że niezabezpieczone drobiazgi mogą uderzyć z taką siłą"

Partner
justyna-steczkowska
Newsy

Justyna Steczkowska ponownie w „The Voice of Poland”! To wyjątkowy czas dla artystki

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner