Buraczki z chrzanem
© nikolaydonetsk/Fotolia.com
Styl życia

Chrzan – właściwości zdrowotne, kiedy zbierać, jak zrobić sos chrzanowy?

Chrzan – właściwości zdrowotne, kiedy zbierać, jak zrobić sos chrzanowy?

Korzeń chrzanu jest niezwykle zdrowy, to naturalny środek na wiele chorób i dolegliwości. Do tego świetnie sprawdza się w kuchni, szczególnie jako dodatek do mięs czy ćwikły. Poznaj właściwości zdrowotne chrzanu. Jak zrobić pyszny i prosty sos chrzanowy?

Chrzan - właściwości zdrowotne

Chrzan nie tylko podkreśli smak wielu potraw, ale jest także naturalnym lekiem na wiele dolegliwości. Zarówno medycyna ludowa, jak i lekarze potwierdzają jego niezwykłe właściwości zdrowotne.

Zbawiennie działa na wszystkie bóle i zapalenia, katar czy problemy z układem pokarmowym, a ponadto ma silne właściwości antynowotworowe. Chrzan skutecznie można stosować w przypadku przeziębienia i infekcji dróg oddechowych.

Roślina ta pobudza krążenie krwi, dlatego też używa się jej do łagodzenia dolegliwości związanych z reumatoidalnym zapaleniem stawów. Okłady z tartego korzenia chrzanu złagodzą ból i przywrócą ruchomość stawów.

Najważniejszym składnikiem chrzanu są glukozynolany, które w momencie rozkładu wydzielają izotiocyjaniany, zmniejszające ryzyko zachorowania na nowotwory. 

Korzeń chrzanu jest źródłem wielu witamin i składników odżywczych, takich jak:

  • witamina A,
  • witamina C,
  • witamina E,
  • witaminy z grupy B,
  • potas,
  • magnes,
  • żelazo,
  • siarkę,
  • wapń,
  • cynk,
  • mangan.

Kiedy zbierać chrzan?

Korzenie chrzanu najlepiej zbierać w okresie jesiennym, kiedy jego liście zaczynają żółknąć. Najlepszy będzie ten z młodych roślin, wieloletni chrzan często ma gorszy smak i jest bardziej łykowaty.

Liście chrzanu z kolei zbiera się wiosną, nie są jednak tak często wykorzystywane w polskiej kuchni jak korzeń rośliny.

Przepis na sos chrzanowy

  • szklanka bulionu warzywnego
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 3 łyżeczki tartego chrzanu
  • łyżeczka mąki pszennej
  • łyżeczka masła
  • przyprawy: sól, pieprz, cukier, sok z cytryny

Jak zrobić sos chrzanowy?

  1. W rondelku rozpuścić masła. Dodać mąkę i zrobić zasmażkę.
  2. Powoli wlewać bulion cały czas mieszając. 
  3. Następnie dodać śmietanę, najpierw hartując ją kilkoma łyżkami wywaru.
  4. Całość zagotować i zdjąć z gazu.
  5. Jeśli mamy świeży chrzan, należy go zetrzeć na drobnych oczkach i skropić sokiem z cytryny. Jeśli gotowy ze słoika, wystarczy dorzucić go do sosu.
  6. Całość doprawić solą, pieprzem i cukrem. Taki sos to idealny dodatek do mięs wołowiny, pulpetów, klopsów czy pieczeni.

 

 

Szałwia w moździerzu
© HandmadePictures/Fotolia.com
Styl życia
Szałwia przyprawia mięso i warzywa
Szałwia znana z właściwości leczniczych znajduje zastosowanie także w kuchni. Dzięki temu, że wspomaga trawienie tłuszczów, dobrze jest dodać kilka listków podczas przyrządzania tłustych mięs, np. wieprzowiny. Szałwia to przyprawa nadająca się też do potraw z ziemniaków i z pomidorów.

Szałwia znana z właściwości leczniczych znajduje zastosowanie także w kuchni. Dzięki temu, że wspomaga trawienie tłuszczów, dobrze jest dodać kilka listków podczas przyrządzania tłustych mięs, np. wieprzowiny. Szałwia to przyprawa nadająca się też do potraw z ziemniaków i z pomidorów. Mięsa i sery przyprawione szałwią Lekko sosnowy z nutą cytrynową bądź eukaliptusową aromat i smak szałwii sprawiają, że zioło to nadaje się do przyprawiania mięs. Jako że ułatwia trawienie tłuszczów, szczególnie warto stosować ją do doprawiania wieprzowiny czy tłustego drobiu – kaczek i gęsiny. Należy pamiętać, że suszona szałwia gorzknieje i nabiera stęchłego zapachu, trzeba więc uważać, by nie przesadzić z jej ilością.   Przez to, że szałwia ma ostry smak, komponuje się z serami o intensywnym zapachu i smaku, np. gruyère, cheddarem . Nada się także do przygotowania pasty serowej z sera białego, ale jej smak zdominuje pozostałe składniki. Szałwią przyprawia się też kurczaka, węgorza oraz kiełbasę. Szałwia w towarzystwie warzyw i pod postacią ciastek Jako przyprawa szałwia sprawdza się w połączeniu z m.in. kapustą, grochem i dynią. Warzywa te mogą powodować wzdęcia, a dodatek szałwii pomoże temu zapobiec. Świeże listki nadadzą niecodzienny smak zupie pomidorowej. Szałwią można przyprawić również gotowane i gniecione ziemniaki, także te w formie puree.   Smak szałwii pasuje też do smaku pomidorów i cebuli, zwłaszcza w towarzystwie bakłażana . W zachodniej Europie listki szałwii przyrządza się w formie ciastek – liście zanurza się w cieście naleśnikowym i smaży na maśle. Dodatek szałwii wzbogaci smak farszu do pierogów i pieczywa. Zioła można łączyć również z masłem, a także aromatyzować nimi olej i zaprawiać ocet. Szałwia to przyprawa o wielu zastosowaniach, a stosuje się ją przede wszystkim w...

Przezroczysta miseczka z sosem z buraków
©HamsterMan/Fotolia
Styl życia
Ćwikła z chrzanem – prosty przepis na buraki
Ćwikła, przygotowana z buraczków jest znakomitym dodatkiem do wielu potraw lub mięs. Najczęściej pojawia się na świątecznym stole lub jako sałatka do kotletów mielonych. Burak czerwony pobudza apetyt i jest lekkostrawny. Ćwikła poprawia pracę wątroby, odkwasza organizm i ułatwia trawienie.

Ćwikła, przygotowana z buraczków jest znakomitym dodatkiem do wielu potraw lub mięs. Najczęściej pojawia się na świątecznym stole lub jako sałatka do kotletów mielonych. Burak czerwony pobudza apetyt i jest lekkostrawny. Ćwikła poprawia pracę wątroby, odkwasza organizm i ułatwia trawienie. Ćwikła z chrzanem – przepis na buraczki Ćwikła z chrzanem nie jest trudna do wykonania. Można ją podawać jako dodatek do mięs, do wędlin, ryb lub jako osobną przystawkę. Składniki: - 1-1,5 kg buraków czerwonych , - chrzan (10-15 dag), - kwasek cytrynowy lub sok z cytryny albo ocet, - kminek, - sól, - cukier. Sposób przygotowania: Czerwone buraki dokładnie umyj i zalej gorącą wodą . W takiej postaci gotuj do miękkości (sprawdzaj za pomocą widelca lub noża). Po ugotowaniu warzyw odstaw do przestygnięcia, po czym zetrzyj na tarce na drobnych lub większych oczkach. Te drobniejsze będą bardziej gęste i wytworzą więcej soku. Oczyść dokładnie chrzan i również zetrzyj na tarce. Do chrzanu dodaj kminek, a całość dopraw solą, cukrem i cytryną, kwaskiem lub octem. Dokładnie wymieszaj i spróbuj. Jeśli stwierdzisz, że buraki są zbyt łagodne, dodaj odrobinę chrzanu, który nadaje wyrazistość i ostrość. Do ćwikły możesz dodać ¼ litra wody przegotowanej. Odstaw wszystko na około 60 minut, po czym wkładaj do słoików. Pamiętaj, by starte buraczki ciasno układać w słoiku , szczelnie zamknąć i wynieść do chłodnego miejsca, najlepiej do piwnicy. Karp w migdałach jest świetną przekąską na wigilijny stół. Oto przepis na karpia w migdałach .  Borówki posiadają wiele wartości odżywczych. Poznaj przepis na koktajl borówkowy . 

liście zioła
Pixabay/Hans/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0
Styl życia
Działanie kolendry: na oczy, na trawienie i zmiany skórne
Kolendra jest rośliną jednoroczną mającą właściwości zdrowotne i niesamowite walory smakowe. Coraz częściej jej liście i owoce używane są w Polsce jako dodatek do różnorodnych dań.

Kolendra jest rośliną jednoroczną mającą właściwości zdrowotne i niesamowite walory smakowe. Coraz częściej jej liście i owoce używane są w Polsce jako dodatek do różnorodnych dań. Właściwości kolendry Kolendra posiada dużo właściwości zdrowotnych i bogata jest w wiele witamin (A, B1, B2, B3 i C ). Zawiera minerały wapnia, fosforu, potasu oraz sodu. Oprócz tego posiada flawonoidy, węglowodany, białko, proteiny, tłuszcze i wodę. Owoce kolendry mają słodki smak i specyficzny, korzenny zapach. Flawonoidy i witamina C działają uszczelniająco na naczynia włosowate, a dzięki temu zwiększa się odporność na infekcje różnego typu. Nasiona kolendry zawierają duże ilości olejku eterycznego, który zmniejsza gorączkę, a liście rośliny mają właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe. Kolendra wspomaga trawienie, stymuluje wydzielanie soków żołądkowych, pobudza apetyt i obniża poziom cukru we krwi. Dodatkowo działa przeciwutleniająco i rozkurczająco. Do czego warto stosować kolendrę? 1. Zastosowanie w kuchni – kolendrę warto stosować jako przyprawę do konserwowania różnego rodzaju mięs, wędlin, a także marynowania ogórków i grzybów. Świeże liście kolendry można również dodać do sałatek czy zup. Wzbogacają także smak przypraw curry czy orientalnych past. 2. Problem z oczami – roślina bogata w witaminę C i A używana jest przy chorobach oczu. Liście kolendry ochraniają oczy przed wieloma schorzeniami (zwyrodnienie plamki żółtej, starzenie się oka, czy zapalenie spojówek). Należy posiekać liście kolendry i zagotować je w wodzie. Ostudzonym naparem namoczyć waciki kosmetyczne i przykładać do oczu. Napar zmniejszy podrażnienia, zaczerwienienia i pieczenie. 3. Pokrzywka – właściwości antygrzybiczne, antyseptyczne, dezynfekujące i...

Nasze akcje
materiały prasowe Lenovo
Fleszstyle

Świetna jakość w stylowym opakowaniu. Natalia Szroeder wybrała laptop Lenovo Yoga Slim 7

Partner
rafal-brzozowski
Newsy

Ci uczestnicy „The Voice of Poland” robią karierę muzyczną. Znasz wszystkich?

Partner
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
torebka-skoda-hollie-warsaw
Fleszstyle

Barbara Kurdej - Szatan: "Nie miałam pojęcia, że niezabezpieczone drobiazgi mogą uderzyć z taką siłą"

Partner
justyna-steczkowska
Newsy

Justyna Steczkowska ponownie w „The Voice of Poland”! To wyjątkowy czas dla artystki

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner
materiały prasowe TVP
TV-Show

Sylwia Grzeszczak nową trenerką w „The Voice of Poland”! Jak się sprawdzi?

Partner