dziecko przy stole
©mbt_studio/Fotolia
Styl życia

Jak leczyć celiakię?

Celiakia jest chorobą przewlekłą, która wymaga przestrzegania ścisłej diety bezglutenowej. Jest to podstawowa i jedyna skuteczna metoda leczenia choroby trzewnej, jednak medycyna ciągle poszukuje innych rozwiązań. Kuracje ziołowe, minimalizowanie stresu i łagodzenie uciążliwych objawów ze strony przewodu pokarmowego przyspieszają regenerację jelit.

Celiakia jest chorobą przewlekłą, która wymaga przestrzegania ścisłej diety bezglutenowej. Jest to podstawowa i jedyna skuteczna metoda leczenia choroby trzewnej, jednak medycyna ciągle poszukuje innych rozwiązań. Kuracje ziołowe, minimalizowanie stresu i łagodzenie uciążliwych objawów ze strony przewodu pokarmowego przyspieszają regenerację jelit.

Łagodzenie objawów celiakii

W momencie, kiedy objawy celiakii są wyjątkowo obciążające dla pacjenta, oprócz diety trzeba zastosować farmakologię. Dzieci, u których późno rozpoznano chorobę trzewną, mają znacznie obniżony wzrost i bardzo mało ważą, dlatego lekarze często decydują się na zastosowanie u nich kuracji sterydowej. Chorym zmagającym się z przewlekłymi biegunkami podaje się natomiast leki łagodzące dolegliwości żołądkowe.

Inne metody leczenia celiakii

Ciągle pojawiają się propozycje innych metod leczenia celiakii. Ich celem jest nie tylko umożliwienie chorym szybkiego powrotu do zdrowia, ale też poprawienie jakości ich życia (uwolnienie od diety bezglutenowej). Naukowcy poszukują nowych odmian zbóż bezglutenowych na drodze inżynierii genetycznej, badają też możliwości wykorzystania enzymów bakteryjnych, które są w stanie metabolizować gluten i osłabić jego destrukcyjny wpływ na błonę śluzową jelit. Powstają też lekarstwa przeciwdziałające transglutaminazie lub cytokinom oraz immunomodulatory blokujące przesadne reakcje na gluten (tzw. szczepionki).

Kasia gotuje z Polki.pl: zupa rybna

Zioła w leczeniu celiakii

Skuteczność ziołowych terapii nie jest kwestionowana przez lekarzy, o ile nie zastępują one podstawowych metod leczenia. Przy celiakii, tak samo jak przy wielu innych schorzeniach, zioła działają wspomagająco – poprawiają perystaltykę jelit, wzmacniają błonę śluzową żołądka i przyspieszają jej odbudowę. Można więc do codziennej diety włączyć filiżankę naparu z rumianku, pokrzywy, mięty pieprzowej czy świeżego imbiru (proporcje: 1–2 łyżki ziół na 200–250 ml gorącej wody, czas parzenia: 3–5 min).

Celiakia a stres

Przy celiakii, podobnie jak w innych chorobach związanych z układem pokarmowym, trzeba chronić się przed stresem. Codzienne napięcie ma bardzo niekorzystny wpływ na zdrowie jelit. Warto nauczyć się podstawowych zasad unikania stresu i radzenia sobie z sytuacjami stresogennymi. Podstawowymi z nich są: aktywność fizyczna, treningi relaksacyjne i wysypianie się (6–8 godzin snu).

Celiakia oporna na leczenie dietą

Jeśli objawy celiakii nie ustępują po 12 miesiącach stosowania diety bezglutenowej, trzeba ponownie wykonać biopsję jelita cienkiego. Zanik kosmków 3 lub 4 stopnia może świadczyć o celiakii opornej na leczenie dietą. Ta odmiana choroby trzewnej dotyka kilku procent chorych, najczęściej tych, którzy przekroczyli 50. rok życia. Przed postawieniem diagnozy należy upewnić się, czy chory nie popełnia nieświadomych błędów żywieniowych. Osoby z potwierdzoną celiakią oporną na leczenie są bardziej narażone na ciężkie powikłania, takie jak choroby nowotworowe, np. chłoniak jelita. Tę postać celiakii leczy się farmakologicznie – poprzez terapię immunosupresyjną i glikokortykosteroidy.

dziewczynka i szklanka z mlekiem
©mbt_studio/Fotolia
Styl życia
Celiakia – co może być przyczyną?
Celiakia to nietolerancja na gluten, której sprzyjają czynniki genetyczne, immunologiczne, środowiskowe, metaboliczne i infekcyjne. W grupie ryzyka są zwłaszcza ci, którzy pochodzą z Europy, są blisko spokrewnieni z kimś chorym na celiakię, mają przeciwciała IgAEMA i IgAARA lub osłabioną odporność organizmu.

Celiakia to nietolerancja na gluten, której sprzyjają czynniki genetyczne, immunologiczne, środowiskowe, metaboliczne i infekcyjne. W grupie ryzyka są zwłaszcza ci, którzy pochodzą z Europy, są blisko spokrewnieni z kimś chorym na celiakię, mają przeciwciała IgAEMA i IgAARA lub osłabioną odporność organizmu. Co to jest celiakia? Celiakia, czyli choroba trzewna to schorzenie, które może się ujawnić w każdym wieku, najczęściej jednak objawy nietolerancji na gluten pojawiają się już u małych dzieci, tuż po wprowadzeniu do diety tego białka. Chorzy nie mogą jeść produktów spożywczych (głównie pieczywa), które zawiera obecny w zbożach (pszenicy, życie, jęczmieniu, owsie) gluten , ponieważ działa on destrukcyjnie na kosmki pokrywające jelito cienkie. Kosmki jelitowe odpowiadają za przyswajanie z pożywienia substancji odżywczych , a ich zniszczenie może doprowadzić do niedożywienia i niedoborów składników niezbędnych do prawidłowego rozwoju organizmu. Przyczyny celiakii Istnieje kilka teorii, dotyczących przyczyn choroby trzewnej, żadna z nich nie jest jednak uznana przez ogół badaczy. Najwięcej lekarzy skłania się ku tzw. teorii patogenetycznej Köttgena, która mówi o współdziałaniu kilku czynników w rozwoju tego schorzenia. Köttgen wyróżnia wśród nich przyczyny: Genetyczne. Immunologiczne. Środowiskowe. Metaboliczne. Infekcyjne. Według Köttgena celiakia jest chorobą dziedziczną – aż u 95% chorych występują dziedziczone autosomalnie antygeny, które pobudzają reakcję zapalną wskutek zetknięcia się z glutenem. Nie jest to jednak jedyna droga, jaką można zachorować na celiakię. Zdarza się też, że choroba trzewna atakuje organizm w momencie, kiedy jego odporność jest obniżona na skutek przebytej infekcji lub operacji czy życia w długotrwałym stresie. O autoimmunologicznym charakterze celiakii świadczy obecność...

czarnoskórą kobietę boli brzuch
Flickr/James Palinsad/CC BY-SA 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/
Styl życia
Po czym rozpoznać celiakię?
Celiakia to jedna z najpoważniejszych nietolerancji pokarmowych. Mimo to ciągle wykrywa się tylko niewielką część zachorowań. Aż 95% ludzi, którzy nie tolerują glutenu, przez całe życie boryka się objawami celiakii, nie wiedząc, co im dolega.

Celiakia to jedna z najpoważniejszych nietolerancji pokarmowych. Mimo to ciągle wykrywa się tylko niewielką część zachorowań. Aż 95% ludzi, którzy nie tolerują glutenu, przez całe życie boryka się objawami celiakii, nie wiedząc, co im dolega. Czym jest celiakia? Celiakia, czyli choroba trzewna to trwająca całe życie choroba immunologiczna , która ma podłoże genetyczne. Charakteryzuje tym, że na chorego, gluten działa toksycznie. Jest to rodzaj białka, który stanowi znaczną część codziennych posiłków (jest zawarty w zbożach takich jak pszenica, żyto, jęczmień i owies) . Spożywanie go prowadzi do zaniku małych wypustek błony śluzowej jelita cienkiego – kosmków. Ich funkcją jest zwiększanie powierzchni chłonnej jelita, przez ścianki którego dostają się do organizmu składniki odżywcze zawarte w pokarmie. Zanik kosmków jelitowych sprawia, że wchłanianie zostaje upośledzone. Osoby chore na celiakię nie zniwelują szkodliwego działania glutenu żadnymi środkami farmakologicznymi. Jedyną metodą leczenia jest przestrzeganie przez całe życie ścisłej diety bezglutenowej. Występowanie celiakii Celiakią nie można się zarazić . Jest to choroba genetyczna, na którą narażeni są zwłaszcza krewni celiaktyków i osób chorych na cukrzycę 1. stopnia. Alergia na gluten może się ujawnić w każdym wieku. Często jej objawy są zauważalne już u małych dzieci, które bezpośrednio po wprowadzeniu do diety glutenu zaczynają być osłabione i powoli tracą na wadze. Według obiegowej opinii jest to schorzenie charakterystyczne dla niemowląt, z którego z czasem się wyrasta. Nic bardziej mylnego! Celiakię zwykle wykrywa się dopiero u osób 30–50 letnich , u których nietolerancja na gluten występowała od dzieciństwa lub jej początkiem była ciąża, nadmiar stresu, silna infekcja czy...

dziecko i zupa
©mbt_studio/Fotolia
Styl życia
Jak rozpoznać celiakię?
Celiakia ze względu na rodzaj i stopień nasilenia objawów dzieli się na odmianę klasyczną, niemą i ukrytą. Teoretycznie najłatwiej rozpoznać celiakię klasyczną, bo daje ona najliczniejsze dolegliwości, w praktyce jednak może się zdarzyć, że ta postać choroby będzie atypowa. Najczęściej występuje postać niema, w którą z czasem przekształcić się może celiakia ukryta. Oprócz tej kwalifikacji przy rozpoznawaniu objawów trzeba wziąć pod uwagę wiek chorego.

Celiakia ze względu na rodzaj i stopień nasilenia objawów dzieli się na odmianę klasyczną, niemą i ukrytą. Teoretycznie najłatwiej rozpoznać celiakię klasyczną, bo daje ona najliczniejsze dolegliwości, w praktyce jednak może się zdarzyć, że ta postać choroby będzie atypowa. Najczęściej występuje postać niema, w którą z czasem przekształcić się może celiakia ukryta. Oprócz tej kwalifikacji przy rozpoznawaniu objawów trzeba wziąć pod uwagę wiek chorego. Objawy celiakii klasycznej Celiakia klasyczna, zwana też aktywną lub jawną, daje najbardziej odczuwalne dolegliwości. Ze względu na ilość towarzyszących jej objawów dzieli się na celiakię: pełnoobjawową, niepełnoobjawową i atypową. Występuje zwykle u dzieci, osób starszych i kobiet ciężarnych. Oprócz dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, takich jak biegunki tłuszczowe lub wodniste, bóle brzucha, wzdęcia, brak apetytu i spadek masy ciała, wywołuje też zaburzenia psychiczne, np. nastroje depresyjne. Do innych mało charakterystycznych objawów celiakii klasycznej należą: wysypki skórne, rozregulowanie cyklu miesiączkowego, chroniczne zmęczenie, bóle kostne, obrzęki mięśniowe. Celiakia klasyczna może stać się przyczyną szeregu chorób towarzyszących, takich jak: hipowitaminoza, krzywica, niedokrwistość megaloblastyczna, nietolerancja na inne substancje, np. laktozę lub dwucukry. Objawy celiakii niemej Celiakia niema, czyli bezobjawowa albo ubogoobjawowa, jest możliwa do zdiagnozowania tylko po próbnym wprowadzeniu diety bezglutenowej. Tę postać choroby rozpoznaje się zwykle u starszych dzieci oraz u osób pomiędzy 35. a 50. rokiem życia. Szacuje się, że jest 7 razy częstsza od celiakii klasycznej. Ciężko jednak potwierdzić tę tezę, bo wielu cierpiących na celiakię niemą nie zdaje sobie sprawy ze swojej choroby . Jeżeli pojawiają się u nich...

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Współpraca reklamowa
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Współpraca reklamowa
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Współpraca reklamowa
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik