
Ozdoby na Święta Bożego Narodzenia z pomarańczy nie tylko ładnie wyglądają, ale i pachną. Ogień z podgrzewacza włożonego do środka lampionu powoli uwalnia zapach owocu i goździków. Dekorację świąteczną można zrobić na 2 sposoby: z całej pomarańczy lub z pokrojonej na cienkie plastry i przyklejonej do ściany słoika. Suszone plastry pomarańczy można wykorzystać do ozdabiania stroików świątecznych . Po doczepieniu cienkiego sznurka lub wstążki wysuszone owoce ładnie będą wyglądać na choince. Aromatyczny lampion z wydrążonej pomarańczy, krok po kroku Po wydrążeniu pomarańczy warto pamiętać, aby nożem ściąć jej górę. Ogień z podgrzewacza nie zrobi wtedy nieestetycznej czarnej plamy i lampion dłużej będzie użyteczny w domu. Ozdobę można postawić wszędzie tam, gdzie chce się rozpylić cytrusowo-goździkowy aromat. Potrzebujesz: pomarańczy, noża, łyżki stołowej, małego spodka lub innej podstawki, goździków (ilość wedle uznania) , które posłużą do nakłuwania owocu, małe foremki do pierników (do wycinania wzorów na skórce), małego podgrzewacza. Sposób wykonania: Natnij skórę pomarańczy, mniej więcej w połowie. Łyżką oddziel miąższ od skóry, uważając przy tym, aby jej nie uszkodzić. Środek owocu odłóż na bok. Spód pomarańczy zetnij lekko nożem , aby lampion był stabilny. Foremkami do pierników wytnij wzory na górnej części owocu. Nakłuj pomarańczę dowolną ilością goździków. Spód lampionu postaw na podstawkę i włóż do środka zapalony podgrzewacz. Przykryj pomarańczę górną częścią skórki. Gotowe! Pachnący lampion z plastrów pomarańczy i słoika,...