
Na bożonarodzeniowym stole pojawiają się rozmaite potrawy świąteczne. Wśród nich nie brakuje dań rybnych, a w większości domów królują karp i śledzie. Innymi propozycjami ryby na święta są: pieczony i soczysty łosoś z owocami oraz lekkie galaretki z dorsza. Ryba, a zwłaszcza karp i śledzie, jest tradycyjną potrawą na wigilijnym stole . Przyrządzana jest według różnych przepisów, niekiedy przekazywanych gospodyniom z pokolenia na pokolenie. Na bożonarodzeniowym i wigilijnym stole mogą pojawić się również inne dania na bazie ryb. Potrawy świąteczne z ryb – czym zaskoczyć gości? Wieczerza wigilijna i święta Bożego Narodzenia to czas radości, który celebruje się z rodziną przy świątecznym stole zastawionym przeróżnymi daniami. Na Wigilii obowiązują potrawy postne, wśród których prawdziwą królową jest ryba, przeważnie karp. Gospodynie przygotowują go według różnych przepisów, np. w panierce lub w galarecie. Na bożonarodzeniowym i wigilijnym stole nie może zabraknąć również śledzi i sałatek śledziowych . Urozmaiceniem tradycyjnych potraw świątecznych będą inne dania przygotowane na bazie ryb. Wśród nich mogą pojawić się m.in.: pasztet rybny, pieczony łosoś udekorowany pomarańczami i żurawiną, łosoś ze szpinakiem, w aromatycznym, cytrynowym sosie lub zawijany w delikatniej szynce parmeńskiej. Prawdziwym przysmakiem jest krucha tarta z grillowaną papryką i wędzonym pstrągiem. Podniebienia wszystkich bożonarodzeniowych biesiadników z pewnością zachwyci galaretka rybna z dodatkiem awokado i krewetek. Prosty przepis na pieczonego łososia z żurawiną i pomarańczą Składniki: 450 g filetu z łososia, ½ dużej pomarańczy, żurawina ze słoiczka, posiekany koperek. Składniki na marynatę: 1...