Nie będzie koncertu piosenek Wojciecha Młynarskiego na Festiwalu w Opolu? Na oficjalny profilu zmarłego dwa miesiące temu artysty pojawiło się specjalne oświadczenie jego dzieci Agaty, Pauliny i Jana Młynarskich, którzy poinformowali, że o planowanym koncercie utworów ich ojca dowiedzieli się drogą nieoficjalną. W związku z tym dzieci Wojciecha Młynarskiego informują, że recital nie odbędzie się, ponieważ zostało zbyt mało czasu, by zadbać o odpowiednio wysoki poziom występów. Ponadto rodzina zmarłego kompozytora i pieśniarza poprosiła twórców festiwalu o uszanowanie żałoby, która nadal trwa.

Zobacz też: Domy, oszczędności, tantiemy... Znamy testament Wojciecha Młynarskiego. Kto odziedziczy po nim majątek?

Rodzina Wojciecha Młynarskiego wydała oświadczenie w sprawie Festiwalu w Opolu

Oświadczenie zamieszono na Facebooku, na oficjalnym profilu Wojciecha Młynarskiego.

OŚWIADCZENIE

W związku ze zbliżającym się 54. Krajowym Festiwalem Piosenki Polskiej w Opolu, z którym nasz Tata był związany przez całe swoje artystyczne życie, czujemy się w obowiązku powiadomić wielbicieli jego twórczości o tym, że o planowanym przez TVP koncercie poświęconym piosenkom Wojciecha Młynarskiego dowiadujemy się jako ostatni, nieoficjalną drogą. Dotychczas ani Fundacja Wojciecha Młynarskiego ani żadne z nas, spadkobierców, nie zostało oficjalnie zaproszone przez TVP do rozmów na temat ewentualnego wykorzystania utworów Wojciecha Młynarskiego, do których prawami dysponujemy. Czasu do Festiwalu pozostało niewiele, pomijając więc wszystkie inne kwestie, nie wyobrażamy sobie, aby w tak krótkim terminie mógł powstać koncert, spełniający wymagania zgodne z artystycznym i profesjonalnym poziomem reprezentowanym przez naszego Ojca. Od jego śmierci minęły zaledwie 2 miesiące. Prosimy o uszanowanie żałoby, w której pozostajemy.

Twórcy Fundacji im. Wojciecha Młynarskiego
Agata, Paulina i Jan Młynarscy

Udostępniły je jego córki, Paulina i Agata Młynarskie.

Mam nadzieję, że uszanowana zostanie nasza prośba i wola Taty. Ufam też, że kiedyś spotkamy się w Opolu na koncercie, na jaki Tata naprawdę zasługuje - napisała Agata Młynarska.

To już kolejne kontrowersje, które pojawiają się wokół tegorocznego Festiwalu w Opolu. Ze swoich występów rezygnowali już: Maryla Rodowicz, Kayah, Katarzyna Nosowska, Katarzyna Popowska, Michał Szpak, Grzegorz Hyży oraz zespół Audiofeels.

Polecamy: Dzieci Wojciecha Młynarskiego, Agata, Paulina i Jan, po raz pierwszy mówią o jego chorobie psychicznej

Na oficjalnym profilu Wojciecha Młynarskiego pojawiło się oświadczenie jego rodziny.

Wpis udostępniły córki zmarłego artysty, Agata i Paulina Młynarskie.

Wojciech Młynarski zmarł 15 marca 2017 roku.