bio

  • Zawód:
    kucharz
Dariusz Kuźniak - mistrz kulinarny, finalista I edycji programu Top Chef, laureat prestiżowych konkursów, konsultant, trener, doradca i kreator menu, który - jak sam o sobie pisze - nowatorsko łączy składniki proponując niezapomniane kompozycje smakowe. Doświadczenie zdobywał m.in w europejskich restauracjach takich jak: La Casino we Francji, hotelu Din Rin w Irlandii czy Priory Restaurant w Wielkiej Brytanii. Współpracował ze światowymi autorytetami sztuki kulinarnej ucząc się nowego podejścia do gotowania.
Od początku kariery związany z Łodzią, gdzie uczył się w Zespole Szkół Gastronomicznych, a następnie pracował w łódzkich restauracjach, w których szybko awansował na stanowisko Szefa Kuchni. Potem Dariusz Kuźniak wyjechał za granicę, a po powrocie do Polski w swojej pracy zaczął łączyć elementy kuchni polskiej, europejskiej oraz azjatyckiej tworząc niepowtarzalny styl oparty o european fusion kitchen oraz elementy kuchni molekularnej.
Cała Polska usłyszała o nim dzięki występowi w pierwszej edycji show Polsatu Top Chef, w którym dotarł do finału. Zdradził w nim miedzy innymi, że... schudł aż 56 kilo schodząc tyle z dawnej wagi. Jeszcze w trakcie programu otrzymał propozycję pracy w warszawskiej restauracji L’arc, w której został szefem kuchni. Udział w Top Chefie był początkiem telewizyjnej kariery Dariusza Kuźniaka. Potem mogliśmy oglądać go w "Hell's Kitchen - Piekielna kuchnia", "Celebrity Splash", a od września 2016 roku w "Azja Express".
Prywatnie razem ze swoja partnerką Izabelą jest ojcem córeczki. Prowadzi youtubowy kanał Crazy Chef Cooking.
 
Strona internetowa: darekkuzniak.com.pl