Dobre maniery w towarzystwie: jak się zachować przy stole?

Rodzina je wspólnie obiad przy jednym stole.
Fot. ©Rido/Fotolia.com

Kultura jedzenia i znajomość tego, jak wypada zachować się przy stole, powodują, że nasze konsumowanie potraw nie odbiera apetytu innym. Brak poszanowania podstawowych zasad savoir vivre, takich jak: unikanie mówienia z pełnymi ustami, równoległe układanie sztućców na talerzu po zakończeniu posiłku czy podawanie przekąsek osobom siedzącym obok, może zniechęcić innych do ucztowania z nami przy wspólnym stole.

 

Savoir vivre oznacza znajomość dobrych manier i obowiązujących zwyczajów. Wyrażenie to pochodzi z języka francuskiego i obejmuje m.in. takie dziedziny życia, jak: komunikację międzyludzką, wygląd i prezencję oraz sposób nakrycia i zachowania się przy stole.

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: panna cotta z owocami

 

Kultura jedzenia, czyli jak zachowywać się przy stole

 

Nienaganne zachowanie przy stole, bez względu na to, czy jesteśmy w domu, na przyjęciu czy w restauracji, to potwierdzenie dobrego wychowania. Dzięki zastosowaniu podstawowych reguł, jedzenie może stać się nie tylko dążeniem do szybkiego napełnienia pustego żołądka, ale eleganckim rytuałem. Na kulturę jedzenia wpływają m.in. sposób posługiwania się sztućcami, kolejność, w jakiej domownicy i goście rozpoczynają jedzenie dań czy rozmieszczenie posiłków i napojów na stole.

 

  • Sztućce służą nam do rozdrabniania i przenoszenia jedzenia z talerza do ust. Zawsze zaczynamy od użycia tych, które są ułożone po zewnętrznej stronie. Podczas wspólnego jedzenia posiłku, gdy trzymamy w dłoniach nóż i widelec, nie powinniśmy gestykulować ani podnosić rąk. Zupę nabieramy na łyżkę od strony gładko zaokrąglonej końcówki, nie zaś bokiem. Nóż ma nam służyć do krojenia mięs lub warzyw na mniejsze kawałki, nie powinniśmy więc za jego pomocą przenosić jedzenia do ust. Na swój talerz potrawy nakładamy tym widelcem, który został przyniesiony z półmiskiem, unikamy nakładania sobie jedzenia własnym widelcem. Warto też zapamiętać, że w chwili, kiedy pojawia się przed nami naczynie, z którego mamy sobie coś nałożyć, zawsze wybieramy kawałek leżący jako pierwszy. Nietaktem jest poszukiwanie satysfakcjonującej nas porcji i odsuwanie kolejnych kawałków, ponieważ może to urazić gospodarza. Kiedy już raz użyliśmy sztućców, nie odkładamy ich już na obrus ani na stół, ale zawsze pozostawiamy je na talerzu. Sygnałem zakończonego przez nas posiłku jest ułożenie noża i widelca równolegle do siebie, kierując ich trzonki w prawą stronę.

 

  • Rozstawienie napojów i posiłków na stole. Zasadą obowiązującą podczas układania nakryć do stołu jest zachowanie harmonii - napoje (szklanki do soku bądź kieliszki na alkohol) powinny być ustawione po prawej stronie, a jedzenie po lewej. Przekąski i pieczywo podajemy zawsze w kierunku osoby siedzącej obok nas, nigdy zaś tej, która siedzi po przeciwnej stronie stołu. Jeżeli któraś z osób jako pierwsza sięgnęła po półmisek, sygnałem, że wiemy jak zachować się przy stole jest cierpliwe oczekiwanie na naszą kolej.

 

  • Jedzenie bez pośpiechu. Na kulturę jedzenia wpływa także tempo i sposób jedzenia. Gościom nie przystoi rozpoczynać posiłku aż do chwili, w której każda z osób siedzących przy stole nie otrzyma swojej porcji. Kiedy stół jest już suto zastawiony, gospodarz powinien zachęcić wszystkich do jedzenia i dopiero wówczas możemy zacząć delektować się smakiem potrawy. Jeżeli nasze danie jest jeszcze zbyt ciepłe, zamiast energicznie na nie dmuchać, poczekajmy aż samo lekko ostygnie. Warto też podkreślić, że każdy posiłek należy jeść niewielkimi kęsami. Pozwala to na swobodne pogryzienie i połknięcie kolejnych kawałków.

 

Naganne zachowanie prz stole: kołysanie się na krześle, opieranie się na łokciach

 

Obok listy dobrych manier przy stole warto wspomnieć, jakie zachowania należą do tych, których lepiej unikać, ponieważ są negatywnie odbierane przez otoczenie. Należą do nich:

 

  • Garbienie się i opieranie łokci na blacie stołu. Takie zachowanie wygląda nieestetycznie i sygnalizuje brak szacunku dla osób siedzących wokół. Siedząc przy stole, powinniśmy utrzymywać naturalny, prosty układ pleców. Nogi najlepiej luźno ustawić obok siebie na podłodze, a ręce położyć na stole, opierając na jego blacie wyłącznie nadgarstki.

 

  • Rozmawianie w trakcie jedzenia. W myśl zasady “nie mów z pełną buzią”, nie powinniśmy rozmawiać, kiedy w naszych ustach znajduje się jeszcze nie przełknięty pokarm. Taka sytuacja grozi zachłyśnięciem lub wydostaniem się cząstek jedzenia z ust.

 

  • Nakładanie sterty jedzenia. Przekładając przekąski z półmiska na talerz, powinniśmy potrafić zachować umiar. Lepszym rozwiązaniem jest ponowne nałożenie potrawy, niż układanie jej warstwowo na talerzyku. Sterta jedzenia wygląda nieestetycznie, a co więcej nie mamy gwarancji, że uda nam się wszystko zjeść. Po zakończonym posiłku wystrzegajmy się wycierania powierzchni talerza skórką od chleba. Nawet jeśli sos w sałatce był wyjątkowo smaczny, tego typu zachowanie przy stole uchodzi za prymitywne. Jeśli zależy nam na pozytywnym odbiorze naszej osoby, przy stole wystrzegajmy się również zachowań, takich jak: mlaskanie, ciapanie, szeptanie, plotkowanie, żucie gumy czy wciąganie jedzenia do ust.

 

Nieznajomość niektórych zasad może być związana na przykład z tym, że nigdy wcześniej nie jedliśmy jakiegoś dania. Nie będzie wtedy wstydem, jeśli dyskretnie poradzimy się siedzącej obok nas osoby, czym jeść ślimaki lub jak wydobyć homara ze skorupki. W takich sytuacjach lepiej zwrócić się o poradę do innych, niż uporczywie walczyć z posiłkiem, do końca nie wiedząc, która część dania jest jadalna, a która nie.

Plebiscyt Party

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Konkursy

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady

Nasze akcje