Trendy ślubne. Słodki stół na wesele – jak samodzielnie przygotować candy bar?

Stół z ciasteczkami i ciastem na stole weselnym.
Fot. ©olegparylyak/Fotolia.com

Każda kreatywna panna młoda bez trudu sama stworzy candy bar. Wystarczy, że zaopatrzy się w ulubione słodycze, szklane naczynia, słoiczki i wazony, ozdobne patery i kolorowe obrusy. Inspiracją może być dla niej bajkowy świat Disneya albo styl pin-up.

 

Przygotowanie słodkiego stołu to koszt od 200 do 900 zł w zależności od tego, co się na nim znajdzie i jakie gadżety zostaną wykorzystane do jego przygotowania. W pracę nad kącikiem ze słodkościami można zaangażować najmłodszych uczestników przyjęcia.

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: ciasto z pigwą

 

Czy candy bar jest tym samym, co słodki bufet?

 

Słodki bufet obok kąciku kawowego, czyli stół z rozmaitymi weselnymi ciastami, nie jest tym samym co candy bar – atrakcja rodem zza oceanu, w ostatnich latach stająca się hitem również w Polsce. Sprawdza się zwłaszcza na weselach z dużą liczbą dzieci, bo candy bar aż ugina się pod ciężarem landrynek, żelków, lizaków, czekoladek, muffinek, bez, ptysiów, makaroników, ciasteczek, herbatników, drażetek, pianek, waty cukrowej i innych słodkości, które poza tym, że są smaczne, bardzo efektownie się prezentują. Tego samego nie można niestety powiedzieć o ciastach, które w trakcie wielogodzinnego wesela po prostu się rozpływają, a masa zaczyna wyglądać na nieświeżą. Dlatego coraz częściej bufety są zastępowane słodkimi stołami, na których – by tradycji stało się zadość – goszczą czasem tradycyjne szarlotki czy wuzetki, ale nie przeważają nad resztą przysmaków.

 

Co może się znaleźć na słodkim stole dla gości?

 

Zaopatrzenie słodkiego stołu to kwestia fantazji pary młodej. Na ogółu im więcej i bardziej kolorowo, tym lepiej, bo candy bar ma przyciągać wzrok i stanowić radosny akcent, zachęcający do oddania się dziecięcym pokusom. Można kupić gotowe produkty i przesypać je do salaterek albo zrobić desery samemu. Na słodki stół idealnie nadają się puddingi, musy i tęczowe galaretki. Wcale nie jest jednak regułą, że w candy barze muszą się znaleźć tylko słodkie smakołyki. Bardzo często przy tym stole goście mogą poczęstować się słonymi przekąskami – paluszkami, krakersami, precelkami, chipsami, a nawet popcornem podanym w małych tekturowych pudełeczkach. Nierzadko candy bar obstawiony jest też dzbankami z lemoniadą o różnych barwach i ozdobiony porozrzucanymi gdzieniegdzie owocami.

 

Jak udekorować candy bar?

 

Kiedy wesele jest tematyczne, a jego wystrój podporządkowany kolorom i motywom przewodnim, wybór słodyczy do candy baru dyktują przede wszystkim kwestie estetyczne. Spójna koncepcja potrafi zrobić ogromne wrażenie nie tylko na najmłodszych. Biel i róż, czerwień, baby blue, fiołkowy fiolet, srebro albo złoto – w tych kolorystykach najczęściej utrzymane są słodkie stoły. Smakołyki nie zawsze da się znaleźć w pożądanych barwach, zwłaszcza jeśli chodzi o dwie ostatnie, dlatego z pomocą przychodzą dekoracje. Pierwsze skrzypce grają tutaj obrusy i patery, kokardy, girlandy, pompony, lampki, balony, wstążki, słomki i topery powkładane w ciastka i ciasteczka. Naczelną zasadą jest to, żeby każdy słodycz został wyeksponowany. Efekt ten zapewniają szklane naczynia, a potęguje pomysłowe zagospodarowanie przestrzeni, np. przez ustawienie szkła na różnych wysokościach. Pod miseczkami, wazonikami i słoiczkami wypełnionymi przez cukierki mogą znaleźć się ozdobne pudełeczka albo przeźroczyste plastikowe opakowania, np. po patyczkach do uszu. Warto też zastanowić się nad podpisaniem przekąsek, by goście wiedzieli, co kryje się pod warstwą lukru. Mogą do tego posłużyć winietki.

Najczęściej czytane

Konkursy

Polecamy

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady