Żurawina wielkoowocowa, żurawina amerykańska czy żurawina drobnolistna. Wszystkie odmiany żurawiny mają podobne właściwości lecznicze. Owoce żurawiny są szczególnie cenione w leczeniu schorzeń układu moczowego.

Reklama

Prowadzone są obecnie badania w celu potwierdzenia antynowotworowego działania żurawiny.

Żurawina – składniki odżywcze

Żurawina zawiera wiele witamin i składników, które wykazują działanie lecznicze. Są to m.in. makroelementy (fosfor, potas, magnez), antyoksydanty (np. flawonoidy, antocyjany), kwas chinowy, witaminy (A, C, B1, B2), taniny i błonnik.

Żurawina na drogi moczowe

Żurawina w leczeniu chorób układu moczowego działa przede wszystkim antybakteryjnie. Nawet szczepy bakterii odpornych na antybiotyki nie opierają się jej działaniu. Lecznicze działanie soku z żurawiny w schorzeniach dróg moczowych zostało poparte wieloletnimi badaniami. Oprócz tego żurawina jest szczególnie przydatna w profilaktyce chorób układu moczowego. Działa korzystnie na wypłukiwanie i rozdrabnianie kamieni nerkowych. Warto stosować żurawinę w celach profilaktycznych szczególnie w przypadku podatności na infekcje urologiczne.

Zobacz także

Żurawina - właściwości lecznicze: choroby przyzębia, wrzody żołądka, ochrona serca

Płyn do płukania jamy ustnej z wyciągiem z żurawiny przy regularnym stosowaniu pomaga usunąć większość bakterii odpowiedzialnych za powstawanie próchnicy oraz za stany zapalne dziąseł. Antybakteryjne działanie żurawiny, szczególnie na bakterie ze szczepu Helicobacter pylori, które są przyczyną zapaleń błony śluzowej żołądka oraz wrzodów żołądka i jelit powoduje, że powinna być spożywana przez osoby cierpiące na te dolegliwości lub zagrożone ryzykiem ich wystąpienia.

Flawonoidy zawarte w owocach żurawiny mają działanie szczególnie korzystne dla serca, ponieważ wpływają na prawidłowe ciśnienie krwi oraz regulują poziom cholesterolu. Zawartość antyoksydantów czyni z żurawiny niezastąpiony środek w walce z wolnymi rodnikami. Przez co działa ona w sposób ochronny na cały organizm.

Żurawina – w jakiej postaci najlepiej ja przyjmować

Na rynku dostępne są preparaty zawierające wyciągi z żurawiny. Należy pamiętać, że żurawina właściwości zdrowotne traci w procesie obróbki termicznej – szczególnie podczas gotowania niszczone są związki chemiczne odpowiedzialne za działanie bakteriobójcze. Dlatego najlepiej spożywać sok ze świeżej żurawiny – który można osładzać miodem, ponieważ zawarte w owocach antocyjany powodują nieprzyjemny cierpki smak. Również suszona lub liofilizowana żurawina może być wykorzystywana w ziołolecznictwie. Żurawinę można też mrozić.


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama