Powinno się jeść 5 posiłków dziennie w regularnych odstępach czasu. Jednak aż 90% Polaków podjada między nimi. Dlatego warto zadbać, by te przekąski były zdrowe i wartościowe, dzięki czemu unika się nadwagi i problemów z trawieniem. Nie wolno jednak ich jeść w nadmiarze.

Reklama

Dlaczego warto wybierać zdrowe przekąski?

Zdrowe przekąski są pożywne i eliminują głód na długi czas. Są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, przeciwutleniacze i witaminy. Ponadto zawierają błonnik, białko i złożone węglowodany. Są alternatywą dla słonych przekąsek i słodyczy. Z ilością niektórych przekąsek nie można przesadzać, ponieważ są kaloryczne, a ich nadmiar może powodować nadwagę. Na przykład gorzka czekolada zawiera 540 kcal w 100 gramach, a orzechy 600 kcal w 100 gramach. Pestki słonecznika zawierają 520 kcal w 100 gramach.

Gorzka czekolada

Gorzka czekolada zawiera przeciwutleniacze i wszystkie minerały w różnych ilościach (m.in.: magnez, potas, żelazo). Właściwości zdrowotne czekolady wynikają z dużej zawartości kakao (im więcej kakao w czekoladzie, tym jest ona zdrowsza). Najlepiej sięgać po czekoladę, która w co najmniej 70% składa się z kakao. Gorzka czekolada zawiera również glukozę, która nazywana jest paliwem dla mózgu.

Pestki słonecznika

Osoby, które mają stresujący tryb życia, powinny jeść pestki słonecznika. Dzięki zawartości magnezu ułatwiają skoncentrowanie się i regulują funkcjonowanie układu nerwowego, zapobiegając rozdrażnieniu. Ziarna słonecznika są źródłem białka i tłuszczów, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie serca. Powinny je jeść osoby z podwyższonym cholesterolem, ponieważ pestki powodują obniżenie jego poziomu. Nasiona słonecznika mają zbawienny wpływ na stan skóry dzięki zawartości witaminy E i cynku. Zawierają witaminę B6, która jest potrzebna do wytwarzania m. in. serotoniny. W związku z tym jedzenie pestek słonecznika przeciwdziała depresji.

Orzechy

Pomiędzy posiłkami warto jeść orzechy laskowe, włoskie i migdały, które są polecane przez dietetyków. Orzechy laskowe są bogate w witaminy: PP, E i B6, zawierają fosfor, dzięki czemu mają korzystny wpływ na stan skóry, włosów i paznokci. Orzechy włoskie zawierają wachlarz witamin: E, A i witaminy z grupy B. Orzechy należą do zdrowych przekąsek, ponieważ są bogate w białko i nienasycone kwasy tłuszczowe. Zawierają również błonnik, który usprawnia funkcjonowanie układu pokarmowego.

Zobacz także

Rodzynki

Warto jeść suszone owoce, takie jak śliwki (zawierają pektyny, które spowalniają proces przyswajania tłuszczów i cukrów), morele (zawierają beta-karoten i potas) lub rodzynki. Suszone winogrona zawierają wapń, w związku z czym wzmacniają kości i przeciwdziałają rozwojowi osteoporozy. Tę przekąskę powinny wybierać osoby o podwyższonym poziomie cholesterolu we krwi i walczące z zaparciami. Rodzynki wzmacniają pracę serca i odporność fizyczną.

Marchewka

Jako przekąskę między posiłkami można wybierać również warzywa: paprykę, seler, marchew. Warto je jeść na surowo, ale można je gotować lub upiec. Marchewka ma właściwości przeciwrakowe dzięki zawartości beta-karotenu. Wpływa pozytywnie na wzrok człowieka za sprawą witaminy A. Ponadto nadaje skórze zdrowy, lekko opalony odcień. Ponadto marchew jest łatwostrawna.

Wafle ryżowe

Wafle ryżowe zawierają błonnik, dzięki czemu podjadanie ich pomiędzy posiłkami daje poczucie sytości i pomaga oczyszczać organizm ze szkodliwych substancji. Ich główny składnik, czyli ryż, zawiera magnez, dzięki czemu jedzenie wafli pomoże uspokoić układ nerwowy.

Jogurt

Jako przekąskę należy wybierać jogurt naturalny, który jest mniej kaloryczny od jogurtu owocowego. Warto sprawdzać listę składników jogurtu: im jest krótsza, tym lepiej. Najlepiej, jeśli znajduje się w nim tylko mleko i szczepy bakterii. Jeśli jogurt naturalny zawiera bakterie probiotyczne, dodatkowo poprawi odporność organizmu.

Jabłka

Do zdrowych przekąsek należą również owoce: pomarańcze, kiwi, gruszki i jabłka. Są niskokaloryczne z wyjątkiem bananów. Po jabłka powinny sięgać osoby na diecie, ponieważ zawierają duże ilości błonnika, który daje poczucie sytości. Mają pozytywny wpływ na włosy i paznokcie, ponieważ zawierają krzem. W jabłkach znajdują się duże ilości pektyn, które oczyszczają krew, dlatego polecane są palaczom. Jabłek nie należy obierać ze skórki.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama