Sok z czerwonej kapusty to prosty sposób na uzupełnienie witamin. O ile gotowanie kapusty powoduje utratę części witamin, tak jedzenie surowych warzyw jest bardzo wskazane. Sok z czerwonej kapusty jest dobrze przyswajany przez organizm.

Reklama

Sok z czerwonej kapusty – właściwości

Sok z czerwonej kapusty wspomaga leczenie wrzodów żołądka i dwunastnicy. Antocyjany zawarte w czerwonej kapuście wykazują działanie antynowotworowe. Kapusta czerwona, inaczej modra, to bogactwo witamin K, E, C, B1, B2, B6 oraz minerałów: potasu, sodu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku, fluoru. Sok należy pić między posiłkami, 2-3 razy dziennie lub – profilaktycznie – raz dziennie.

Sok z czerwonej kapusty – sposób przygotowania

Aby przygotować sok z czerwonej kapusty, liście kapusty powinno się dokładnie umyć, podzielić na mniejsze kawałki i umieścić w sokowirówce. Sok z czerwonej kapusty ma krzepki i ostry smak. Aby go złagodzić, warto dodać np. jabłko. Pomimo opinii, że kapusta jest ciężkostrawna, świeży sok wpływa zbawiennie na pracę jelit i żołądka. Po zjedzeniu kapusty, niektóre osoby mają wzdęcia – jeśli też masz taki problem, do kapusty dodaj majeranek lub kminek.


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama