Papryka ma nieocenione właściwości zdrowotne, które nieco różnią się w zależności od koloru i smaku warzywa. Poprawia trawienie, zapobiega miażdżycy, wzmacnia odporność. Właściwości papryki docenią szczególnie osoby troszczące się o skórę i oczy.

Reklama

Paprykę warto jeść zarówno świeżą, marynowaną, pieczoną jak i sproszkowaną. Można kupić różne rodzaje papryki – od słodkiej po bardzo ostrą. Za najostrzejszą uchodzi habanero – o czerwonym kolorze, który po ususzeniu przybiera ciemną barwę. W Polsce najbardziej popularna jest papryka Bell.

Składniki odżywcze i działanie zdrowotne papryki

Papryka to źródło witamin i minerałów. Ma około pięć razy witaminy C niż cytrusy. Ponadto zawiera witaminy z grupy B, witaminę A i witaminę E, a także niezbędne dla zachowania zdrowia pierwiastki: potas, fosfor, wapń, żelazo, magnez. Witaminy hamują starzenie się komórek, sprawiają, że dzięki warzywu wyglądamy na młodszych i tak się czujemy – mamy więcej energii. Regularne jedzenie papryki obniża poziom złego cholesterolu, dzięki czemu chroni przed miażdżycą oraz podnosi odporność. Przeciwutleniacze stanowią doskonałą ochronę przed nowotworami. W 100 gramach warzywa jest średnio 30 kalorii i 2 gramy błonnika. Papryka działa odrobinę moczopędnie, dzięki czemu wspiera proces oczyszczania organizmu.

Właściwości lecznicze papryki czerwonej, zielonej i żółtej

Papryka czerwona ma najwięcej witaminy A – w porównaniu z pozostałymi rodzajami papryki. Powinny ją jeść przede wszystkim osoby, które troszczą się o wzrok, skórę, mają kruche naczynia krwionośne. Papryka zielona ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego jest sojusznikiem kobiet, które planują macierzyństwo. Działa także krwiotwórczo i uspokajająco. Papryka żółta zawiera luteinę i zeaksantynę – barwniki, które niszczą wolne rodniki.

Właściwości zdrowotne ostrej papryki

Ostra papryka przyspiesza spalanie tłuszczu, dlatego jest chętnie jedzona przez osoby odchudzające się. Ostra sproszkowana papryka poprawia trawienie, ma działanie rozgrzewające i przeciwbólowe.

Zobacz także

Kto nie powinien jeść papryki

Z jedzenia papryki powinny zrezygnować osoby uczulone na to warzywo, chorzy na artrozę i choroby reumatyczne. Ostra papryka jest niewskazana dla osób z chorobami żołądka i jelit.

Reklama

Ciężkostrawna jest zwłaszcza surowa skóra warzywa, dlatego osoby z zaburzeniami pokarmowymi, zanim wyeliminują warzywo z codziennego menu, powinny wypróbować je po obróbce cieplnej – gotowane, pieczone, duszone, marynowane.

Reklama
Reklama
Reklama