Selen jest pierwiastkiem, który ma działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. W dodatku wzmacnia układ immunologiczny i pomaga w produkcji enzymu, który chroni przez działaniem wolnych rodników.

Reklama

Selen – właściwości

Selen jest ważnym pierwiastkiem w organizmie, gdyż chroni go przed wirusami i działa przeciwzapalnie, głównie przy problemach z opryszczką, półpaścem, ze stawami czy toczeniem. Selen chroni przed miażdżycą, tarczycą i korzystnie wpływa na naczynia krwionośne. W dodatku działa wzmacniająco na mięsień sercowy i naczynia wieńcowe. Pierwiastek ten często stosowany jest u kobiet przechodzących menopauzę, gdyż łagodzi on uczucie gorąca i inne dolegliwości z nią związane. Zaleca się spożywanie selenu w czasie ciąży, gdyż niedobory tego pierwiastka związane są z kłopotami podczas ciąży, a nawet poronieniem.

Selen – najbogatsze jego źródła

Selen możemy znaleźć w owocach morza, rybach, jajach, w wątrobie, a także w niektórych warzywach, np. pomidorze, szparagach, kalarepie, cebuli czy czosnku. Obecny jest również w ciemnym ryżu, orzechach, drożdżach i kiełkach pszenicy. Woda pitna, żywność pochodzenia roślinnego i zwierzęcego także zawierają w sobie ten pierwiastek.

Selen – nigdy w nadmiarze

Selen przyjmowany w większych dawkach (700 g na dobę) może mieć toksyczne działanie dla organizmu, gdyż jest trujący dla człowieka. Nadmiar selenu powoduje łamliwość paznokci, zmiany skórne, łysienie, wymioty, nudności jak i osłabienie organizmu. Z kolei niedobór selenu wywołuje częste infekcje, bóle mięśni i rozwój chorób tarczycy i wątroby.

Zobacz także
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama