Robinia akacjowa, czyli po prostu akacja, zawiera olejki eteryczne, flawonoidy i barwniki antocyjanowe – składniki te wpływają zbawiennie na układ moczowy. Robinię akacjową wykorzystuje się do łagodzenia dolegliwości układu pokarmowego, nadkwaśności żołądka, problemów trawiennych, a także stosuje jako środek moczopędny i pobudzający apetyt.

Reklama

Robinia akacjowa, potocznie zwana akacją, pochodzi z Ameryki Północnej. Biały kwiat drzewa sprawia, że roślina chętnie sadzona jest w Europie jako drzewo ozdobne. Oprócz ładnego wyglądu, kwiat akacji zasługuje na uwagę ze względu na miodowy aromat i właściwości lecznicze.

Robinia akacjowa – walory zdrowotne

Kwiat akacji pomaga odtruć organizm, dlatego roślina stanowi uzupełnienie terapii antybakteryjnej - podaje się ją osobom, które zatruły się toksynami, np. środkami do ochrony roślin. Robinia akacjowa obniża poziom kwasu żołądkowego, dzięki czemu wspomaga leczenie wrzodów. Akację stosuje się wspomagająco w chorobie reumatycznej i niektórych chorobach skóry. Robinia akacjowa wycisza, pomaga się zrelaksować.

Robinia akacjowa – wykorzystanie w kuchni

Walory zdrowotne i smakowe ma kwiat akacji. Przyrządza się z niego syropy, napary, herbaty, konfitury. Świeże kwiaty stanowią ciekawy dodatek do surówek, sałatek, czy ciast. Z kwiatów akacji można robić także placuszki – kwiaty zanurza się w cieście i smaży z dwóch stron na oleju, podobnie jak pączki czy racuchy. Aby przygotować herbatkę z akacji, wystarczy łyżeczkę suszu zalać 200 ml wody, zaparzać pod przykryciem 15 minut, a następnie odcedzić i wypić. Herbatka z kwiatów akacji jest zdrowa i smaczna zarazem.

Zobacz także

Robinia akacjowa – wykorzystanie w kosmetyce

Kilka garści suszonej akacji warto dodać do wanny z wodą. W połączeniu z garścią lawendy i garścią melisy stworzy zapachową kompozycję, która regeneruje organizm po męczącym dniu. Kwiaty akacji pomagają wygładzić zmarszczki, a także poprawiają naturalny koloryt cery.


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama