Zielona herbata sencha
©benschonewille/Fotolia

Sencha to jedna z najpopularniejszych odmian zielonej herbaty. Jej liście przed suszeniem zostają sparzone parą wodną, co sprawia, że nie fermentują. Sencha ma delikatny, świeży smak, a dzięki zawartości substancji czynnych wspomaga koncentrację, ułatwia trawienie, poprawia przemianę materii i opóźnia starzenie się.

Sencha wspomaga koncentrację

Sencha zawiera kofeinę, która oddziałuje na centralny układ nerwowy i wspomaga funkcje poznawcze, m.in. zdolność do koncentracji. Filiżanka zielonej herbaty zawiera mniej kofeiny niż kawa, dlatego może być dobrym zamiennikiem czarnego napoju dla osób, które chcą się od niego odzwyczaić. Zielona herbata sencha ma przy tym więcej właściwości zdrowotnych niż kawa.

Sencha działa antyrakowo i opóźnia starzenie się organizmu

Dzięki zawartości polifenoli: katechin i tanin zielona herbata ma właściwości przeciwutleniające. Polifenole zwalczają wolne rodniki, które odpowiadają za proces starzenia się organizmu oraz za namnażanie się komórek nowotworowych. Picie senchy jest więc zalecane w profilaktyce chorób nowotworowych. Polifnole, a także obecne w zielonej herbacie witaminy A, C i E opóźniają proces starzenia się organizmu.

Sencha zapobiega chorobom serca i cukrzycy

Sencha obniża poziom złego cholesterolu, którego nadmiar jest główną przyczyną chorób układu krążenia. Regularne picie zielonej herbaty obniża ryzyko zachorowania na miażdżycę. Sencha obniża też stężenie cukru we krwi. Z tego względu polecana jest diabetykom oraz profilaktycznie osobom narażonym na cukrzycę typu 2.

Sencha ułatwia odchudzanie

Zielona herbata sencha wspomaga trawienie, wydzielanie żółci i przemianę materii, przyspiesza spalanie tłuszczu. Wiąże też tłuszcze zawarte w pożywieniu i ułatwia ich wydalanie. Te właściwości sprawiają, że sencha polecana jest często osobom, które chcą stracić kilka kilogramów.

Jak parzyć senchę?

Łyżeczkę senchy liściastej należy zalać jedną szklanką wody o temperaturze 85-90 stopni. Herbata powinna parzyć się pod przykryciem przez ok. 5 minut. Po tym czasie można ją przecedzić i wypić.