liście miłorzębu
©kotohoza/Fotolia

Herbata z miłorzębu japońskiego (ginko biloba) pomaga na zaburzenia pamięci, koncentracji i uwagi. Poprawia krążenie krwi, dzięki czemu zapobiega chorobom serca, zawrotom głowy, bólom i obrzękom nóg. Pełnię właściwości smakowych i zdrowotnych herbata zyskuje wtedy, kiedy jest właściwie zaparzona.

Jakie właściwości zdrowotne ma herbata z miłorzębu japońskiego?

Miłorząb japoński od setek lat znany jest jako środek poprawiający krążenie krwi. Dzięki tej właściwości zapobiega zaburzeniom i dolegliwościom ze strony układu krążenia: nadciśnieniu, zbyt niskiemu ciśnieniu, chorobom serca. Pomaga też osobom, które cierpią na obrzęki kończyn oraz zawroty głowy.

 

Dzięki temu, że poprawia krążenie, dotlenia też mózg. Dzięki temu pomaga na zaburzenia uwagi, koncentracji i pamięci. Można ją pić także w okresie wzmożonego wysiłku intelektualnego. Wyciąg z miłorzębu japońskiego bywa składnikiem leków usprawniających funkcje poznawcze u starszych osób.

Jak przygotować herbatę z miłorzębu japońskiego?

Do czajniczka wsypujemy 1 stołową łyżkę herbaty na filiżankę i zalewamy wodą o temp. ok. 90 stopni. Zostawiamy pod przykryciem na 5-8 minut.

Jak wzbogacić aromat herbaty z miłorzębu japońskiego?

Żeby dodać herbacie walorów smakowych, można do miłorzębu japońskiego dodać inne składniki, np. suszone owoce dzikiej róży lub świeże płatki kwiatu dzikiej róży, zieloną herbatę, cytrynę, plasterek pomarańczy, kandyzowane owoce, syrop malinowy, imbir.