dwie filiżanki z herbatą z miłorzębu japońskiego
Image by LifetimeStock.com

Herbata z miłorzębu japońskiego zawiera flawonoidy, kwasy cukrowe, czy karotenoidy, które korzystnie wpływają na samopoczucie i zdrowie człowieka. Miłorząb opóźnia starzenie się skóry, pomaga na koncentrację, zwiększa libido.

Miłorząb japoński – czym jest?

Miłorząb japoński jest drzewem, które pochodzi z Chin i osiąga wysokość do 40 metrów. Najwięcej składników zdrowotnych mają liście drzewa, które zawierają flawonoidy, kwasy cukrowe, terpeny, steroidy, węglowodany i białka. Liście należy wysuszyć w temperaturze pokojowej, a potem można przygotowywać z nich, np. herbatę.

Herbata z miłorzębu japońskiego – działanie i zastosowanie

Herbata z suszonych liści miłorzębu japońskiego stosowana jest na wiele dolegliwości i ma działanie przeciwzapalne, przeciwzakrzepowe i przeciwobrzękowe. Ponadto działa też antyoksydacyjnie, przeciwrodnikowo i ochronnie. Picie naparu z miłorzębu japońskiego rozszerza też naczynia krwionośne mózgowia i naczynia wieńcowe. Roślina wykorzystywana jest w medycynie, przy różnych chorobach, takich jak miażdżyca, stwardnienie rozsiane, bóle głowy, zaburzenia koncentracji i pamięci, w depresji i zaburzeniach słuchu. Ponadto wzmacnia układ krwionośny i łagodzi objawy menopauzy. Miłorząb japoński opóźnia starzenie się skóry i podnosi libido.

 

Miłorząb japoński ma także zastosowanie w kosmetyce i używa się go do produkcji szamponów, kremów, żeli, czy toników. Balsamy mające w składzie tę roślinę zwalczają cellulit.

Jak zaparzyć herbatę z miłorzębu japońskiego?

By uzyskać herbatę z miłorzębu japońskiego należy jedną łyżkę sproszkowanych liści zalać szklanką gorącej wody i odstawić pod przykryciem na 15-20 minut. Po tym czasie napar należy przecedzić i wypić. Wywar najlepiej pić dwa razy dziennie po jednej szklance. Do smaku do herbatki można dodać kilka kropel cytryny i jedną łyżkę miodu.