Dieta na stwardnienie rozsiane polega na eliminacji z jadłospisu glutenu wywołującego reakcje alergiczne, np. wymioty. Chorując na stwardnienie rozsiane dobrze jest unikać między innymi. nabiału i mąki pszennej.

Reklama

Stwardnienie rozsiane jest chorobą autoimmunologiczną, w przypadku której leukocyty atakują osłonki mielinowe nerwów, uznając je za substancje obce. Dieta chorych na stwardnienie rozsiane wyklucza gluten, ponieważ wywołuje on reakcje uczuleniowe. Natychmiastowa reakcja alergiczna objawia się: wymiotami, biegunką, swędzeniem skóry, bólem brzucha oraz katarem.

Dieta na stwardnienie rozsiane – zalecenia ogólne

Założenia diety na stwardnienie rozsiane polegają na unikaniu glutenu (występującego np. w mleku). Leczenie stwardnienia rozsianego to, oprócz farmakologii, dieta.

Zobacz także

Ogólne zalecenia dla chorych to:

  • Jedzenie warzyw bogatych w białko np. warzyw strączkowych oraz zawierających wapń np. brokułów, szpinaku, buraków czy jarmużu.
  • Zastąpienie tłuszczów pochodzenia zwierzęcego roślinnymi np. oliwą z oliwek i olejem lnianym. Unikanie smalcu i masła.
  • W jadłospisie powinny znaleźć się tłuste ryby, takie jak: makrela, sardynki, łosoś. Ryby zawierają w sobie kwasy omega-3, witaminę A i D oraz jod i selen.
  • Codzienna dieta powinna zawierać produkty pełnoziarniste, jak: płatki owsiane i chleb pełnoziarnisty.
  • Picie minimum 1,5 litra niegazowanej wody każdego dnia.
  • Unikanie jedzenia zawierającego tłuszcze nasycone, czyli żywności typu fast-food, słodycze, chipsy.
  • Gotowanie, duszenie lub grillowanie zamiast smażenia. jedzenie żółtek kurzych nie częściej niż 2 razy w tygodniu. Zastąpienie makaronu z dodatkiem jajek makaronem sojowym lub gryczanym.

Stwardnienie rozsiane – dieta bezglutenowa

  • Chorzy na stwardnienie rozsiane wykazują często nietolerancję glutenu. Leczenie nadwrażliwości na gluten polega na usunięciu go z diety. Produkty zakazane to: mąka pszenna i żytnia, kasza manna i jęczmienna, chleby zawierające gluten, makarony zawierające gluten, kawa zbożowa, batony, konserwy mięsne i rybne, kakao owsiane oraz jedzenie sprzedawane w gotowej panierce, np. ryby.

Dieta bezglutenowa może zawierać takie produkty, jak:

  • mąka, kasza i skrobia kukurydziana,
  • kasza jaglana i gryczana,
  • mąka ryżowa,
  • mąka gryczana,
  • płatki ryżowe,
  • mączka ziemniaczana,
  • kleiki ryżowe bezglutenowe,
  • kisiel zagęszczany mąką ziemniaczaną,
  • herbaty ziołowe,
  • mięso z indyka i królika,
  • oliwa z oliwek,
  • olej z siemienia lnianego,
  • sól,
  • soki z warzyw i owoców,
  • zupy zagęszczane mąką kukurydzianą albo ziemniaczaną,
  • cynamon,
  • wanilia,
  • szczypior,
  • koper,
  • pietruszka.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama