Jak poprawić pamięć i koncentrację za pomocą żywienia? Dieta na poprawę szarych komórek

Młoda kobieta stoi z kilkoma książkami w rękach.
Fot. ©nd3000/Fotolia.com

Dieta na koncentrację powinna być bogata w przeciwutleniacze zawarte w warzywach strączkowych, czerwonej papryce lub rumianku. Poprawa przepływu krwi w mózgu usprawnia pamięć. Aby polepszyć pracę neuroprzekaźników, warto jeść m.in. pełnowartościowe pieczywo, fasolę i ziemniaki.

 

Jedną z przyczyn takich chorób jak alzheimer czy parkinson jest permanentny brak określonych składników odżywczych dla mózgu. Jednak dieta na sprawność umysłową jest niezwykle ważna każdego dnia, ponieważ większość zajęć (studia, praca, organizacja) opiera się na możliwościach mózgu.

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: kotlety mielone

 

Dieta chroniąca szare komórki

 

Antyoksydanty to niezwykle potrzebne związki zwalczające wolne rodniki, które rozbijają strukturę poszczególnych elementów w ciele, w tym szarych komórek. Przeciwutleniacze neutralizują ich działanie, dzięki czemu proces starzenia przebiega wolniej. Bronią one mitochondria – elementy odpowiedzialne za generowanie energii niezbędnej do myślenia. Takie działanie mają np. flawonoidy, których częste spożycie znacznie poprawia jakość koncentracji. Składniki te znajdują się w warzywach strączkowych, czerwonej papryce, oliwie z oliwek oraz ziołach: rumianku, lukrecji czy miłorzębu japońskiego. Podobne działanie mają też karotenoidy zawarte w słodkich ziemniakach, kabaczku czy dyni.

 

Poprawa przepływu krwi w mózgu

 

Aby mózg pozostawał sprawny, należy zadbać o prawidłowy przepływ krwi w tym organie. Dzięki temu wzmacnia się hipokamp, co skutkuje usprawnieniem pamięci, przyspieszeniem czasu reakcji oraz poprawą procesu uczenia się. Dużą rolę w regulacji przepływu krwi w mózgu ma resweratrol. Środek ten może poprawić nawet do 30% stan ukrwienia tego narządu. Najwięcej tych substancji jest w soku z winogron oraz czerwonym winie. Natomiast awokado i orzechy zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, które zmniejszają ilość cholesterolu w żyłach.

 

Usprawnienie neurotransmiterów – związków, które przenoszą informację pomiędzy neuronami

 

Osłabionienie koncentracji oraz wahania nastroju często spowodowane są spowolnionym przesyłaniem danych pomiędzy neuronami, za co odpowiadają transmitery. Aby przyspieszyć ten proces, mózg powinien być zaopatrzony dużą dawką energii, a świetnym tego źródłem są węglowodany złożone. Składniki te wolniej się trawią niż cukry proste, dzięki czemu dłużej i skuteczniej wspierają pracę mózgu. Węglowodany złożone znajdują się głównie w brązowym ryżu, otrębach, kukurydzy, ziemniakach, fasoli i pełnoziarnistym pieczywie.

 

Niezwykle korzystne dla pracy neuroprzekaźników są też kwasy tłuszczowe omega-3. Budują one błonę komórkową neuronów, dzięki czemu człowiek jest mniej podatny na takie schorzenia, jak alzheimer. Składniki te są zawarte w rybach (głównie morskich), orzechach i oleju rzepakowym.

 

Magnez z kolei wspiera przepływ impulsów z mózgu do mięśni, dzięki czemu ma się lepszą równowagę pomiędzy umysłem a ciałem. Dodatkowo substancja ta ochrania układ nerwowy przed metalami ciężkimi. Najwięcej znajduje się go w pestkach dyni, kakao, kaszy gryczanej, grochu i orzechach (głównie laskowych).

 

Dieta obniżająca pamięć i koncentrację

 

Głównym szkodnikiem obniżającym procesy umysłowe są tłuszcze trans. Te składniki nie tylko przyczyniają się do otyłości oraz zwiększają ryzyko chorób serca, ale też przyczyniają się do choroby Alzheimera. Tłuszcze trans znajdują się w żywności przetworzonej, fast foodach oraz słodyczach.

 

Cukier natomiast powoduje skoki insuliny, które drastycznie osłabiają pracę hipokampa. Naukowcy dowiedli też związek pomiędzy spożywaniem dużej tej substancji z depresją. Warto więc patrzeć na składy produktów sklepowych i sprawdzać, na którym miejscu znajduje się cukier.

Najczęściej czytane

Konkursy

Polecamy

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady