Kaloryczność chleba razowego uzależniona jest od dodatków i typu mąki z jakiej jest wykonany. Ciemny chleb może składać się jedynie z mąki i drożdży bądź zakwasu, lub też być wzbogacony np. o bakalie.

Reklama

Chleby razowe – kalorie

Zawartość kalorii w chlebie razowym zależy od rodzaju mąki, z którego pieczone jest ciemne pieczywo oraz dodatków, takich jak: nasiona (soja, słonecznik), miód, czy suszone owoce (np. śliwki, żurawina). Poniżej znajdują się orientacyjne informacje o kaloryczności ciemnego pieczywa – w 100 gramach oraz w jednej kromce:

  • Chleb żytni razowy bez dodatków – 217 kcal, 1 kromka (35 gramów) – 76 kcal,
  • Chleb żytni razowy z soją i słonecznikiem – 220 kcal, 1 kromka (35 gramów) – 77 kcal,
  • Chleb żytni razowy z soją – 213 kcal, 1 kromka (35 gramów) – 75 kcal,
  • Chleb żytni razowy na miodzie – 190 kcal, 1 kromka (50 gramów) – około 95 kcal,
  • Chleb pszenny razowy – 247 kcal, 1 kromka (35 gramów) – 86 kcal.

Mitem jest, że pieczywo tuczy – wliczone w dzienny bilans kaloryczny razowe pieczywo będzie dobrym źródłem energii.

Ciemne pieczywo – ważne wskazówki

Klasyczny razowy chleb produkuje się z mąki żytniej razowej typu 2000 (to najzdrowszy typ mąki, zawierający dużo błonnika) i zakwasu. Jeśli kupujemy chleb w sklepie, należy szukać informacji o kaloriach na opakowaniu (choć nie zawsze na ciemnym pieczywie znajdziemy dane o kaloryczności). Im skład na ciemnym pieczywie krótszy, tym lepiej. Składniki uporządkowane są w kolejności od tego, którego użyto najwięcej, do tego, którego użyto najmniej (należy więc szczególnie zwracać uwagę na pierwszy składnik).

Zobacz także

Ciemne pieczywo czasem w składzie ma jedynie mąkę pszenną i karmel – taki ciemny chleb na pewno nie służy zdrowiu i wadze. Najzdrowszy będzie chleb razowy upieczony samodzielnie na zakwasie lub zakupiony u sprawdzonego piekarza.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama