Produkty spożywcze, które pozytywnie wpływają na serce

Produkty dla zdrowego serca
Fot. © udra11/Adobe Stock

Istnieje wiele produktów, które są bogate w składniki odżywcze mające pozytywny wpływ na kondycję serca i całego układu krwionośnego oraz wspomagają profilaktykę chorób. Przede wszystkim trzeba szukać tych, które zawierają błonnik, kwas foliowy, antyoksydanty, magnez, potas, wapń i żelazo.

 

Decydując się na zmianę nawyków żywieniowych, w celu wzmocnienia serca, należy przede wszystkim ograniczyć spożycie cukru, czerwonego mięsa i soli. Poniżej znajduje się lista 10 produktów, które pomogą utrzymać układ krwionośny w dobrej kondycji.

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: sernik piernikowy

1. Wiśnie

Wiśnie są bogatym źródłem antyoksydantów, które niszczą wolne rodniki odpowiedzialne m. in. za uszkodzenia naczyń krwionośnych. Można je jeść w postaci konfitur lub kompotów. Warto jednak pamiętać, aby wybierać jedynie te z niską zawartością cukru.

2. Czerwone wytrawne wino

Czerwone wino to kolejna „bomba antyoksydacyjna”. Warto jednak pamiętać, że składniki te są zawarte głównie w skórkach czerwonych winogron, dlatego trunek ten w wersji białej nie ma tak dobroczynnego wpływu na serce. Oczywiście wino najlepiej pić z umiarem, jeden kieliszek maksymalnie dwa razy w tygodniu zupełnie wystarczy.

3. Oliwa z oliwek

Oliwa z oliwek, szczególnie ta wysokiej jakości i z pierwszego tłoczenia, zawiera polifenole, które należą do jednych z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Ponadto oliwa z oliwek zawiera kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom złego (LDL), natomiast podnoszą poziom dobrego cholesterolu (HDL) we krwi.

4. Tofu

Tofu to ser z mleka sojowego. Zawiera dużo cennych minerałów (m. in. magnez, wapń i potas), witamin i kwasów tłuszczowych. Jest to pożywny i zdrowszy zastępnik np. czerwonego mięsa.

5. Czarna fasola

Czarna fasola to bogactwo kwasu foliowego, magnezu i antyoksydantów. Warto włączyć ją do jadłospisu również ze względu na jej ciekawy smak i dekoracyjny wygląd.

6. Kawa

Wypijanie około 3 filiżanek delikatnej kawy dziennie utrzymuje układ krwionośny w dobrej kondycji, Osoby z nadciśnieniem powinny ograniczyć jej ilość do jednej filiżanki - warto pamiętać, że w takich ilościach jest produktem zdrowotnym.

7. Burak

Burak oraz botwina to źródło niezbędnych do utrzymania ciśnienia krwi na optymalnym poziomie pierwiastków (żelazo, magnez i potas). Można z nich przyrządzać pyszne i dietetyczne dania, np. carpaccio z buraka.

8. Orzechy włoskie

Orzechy są idealne jako przekąska. Należy jednak spożywać je w umiarkowanych ilościach (50 g dziennie) ponieważ są wysokokaloryczne. Ich regularne jedzenie pomaga obniżyć poziom cholesterolu oraz chroni przed wolnymi rodnikami.

9. Pomidory

Pomidory są doskonałym i pysznym źródłem magnezu i potasu. Ponadto zawierają likopen – silny przeciwutleniacz. Suszone pomidory nie tylko są bogatsze w cenne składniki odżywcze, ale również zawierają dużo błonnika. Regularne jedzenie pomidorów zmniejsza ryzyko zawału serca.

10. Produkty wieloziarniste

Pieczywo i produkty, takie jak: brązowy ryż, np. razowy makaron, kasze, płatki, to cenne źródło błonnika, magnezu i wielu witamin. Ponadto po ich spożyciu dłużej utrzymuje się uczucie sytości, co ogranicza sięganie po przekąski.

Plebiscyt Party

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Konkursy

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady

Nasze akcje