Grzyby dzieli się na jadalne oraz niejadalne i trujące. Tylko jadalne grzyby są bezpieczne dla zdrowia. Niejadalne mogą powodować przykre dolegliwości żołądkowe, a trujące mogą być niebezpieczne dla zdrowia i życia. Sprawdź, jak nie zatruć się grzybami.

Reklama

Wszystkie śmiertelnie trujące grzyby mają pod kapeluszami blaszki. Nie oznacza to jednak, że każdy grzyb rurkowaty (z „gąbką” pod kapeluszem) jest jadalny. Do wyjątków należą:

  • szatan, czyli borowik szatański – należy do grzybów niejadalnych, a nie trujących i jest rzadko spotykany;
  • goryczak żółciowy – mimo iż jest grzybem niejadalnym, trudno znaleźć śmiałka, który by go zjadł; smak goryczaka, jak sama nazwa wskazuje, jest niezwykle gorzki.

Istnieją także jadalne grzyby blaszkowate (np. kurki, kanie, gąski czy boczniaki), ale łatwo pomylić je z trującymi gatunkami. Dlatego zbieranie grzybów blaszkowatych lepiej zostawić doświadczonym grzybiarzom.

Zobacz także

Na grzybobraniu – jak i kiedy zbierać grzyby?

  • Zbieraj tylko te grzyby, co do których masz pewność, że są jadalne. Jeśli cokolwiek wzbudza Twoje wątpliwości, lepiej nie wkładaj grzyba do koszyka.
  • Nie zbieraj grzybów po ulewnych deszczach, ponieważ nadmierna wilgoć sprzyja powstawaniu pleśni i powoduje, że grzyby szybciej się rozkładają.
  • Wykręcaj grzyby w całości, a nie zrywaj tylko kapelusze. Aby mieć pewność, że grzyb jest jadalny, musisz obejrzeć do w całości.
  • Zbieraj tylko w pełni rozwinięte grzyby. Młode, niedojrzałe okazy łatwo pomylić z innymi, trującymi gatunkami.
  • Grzyby najlepiej zbierać do wiklinowych koszy. Nie wkładaj ich do plastikowych torebek, które w kontakcie z grzybami mogą tworzyć groźne dla zdrowia toksyny. Ponadto grzyby w foliówkach parują, a wilgoć sprzyja psuciu się grzybów.
  • Nie zbieraj grzybów, które rosną na zanieczyszczonych obszarach – np. przy ruchliwych drogach czy w pobliżu zakładów produkcyjnych. Grzyby szybko wchłaniają zanieczyszczenia z powietrza.

Po grzybobraniu – środki ostrożności

Grzyby należy wyczyścić i przygotować najlepiej tego samego dnia, kiedy zostały zebrane. W innym wypadku mogą się zepsuć i łatwo się nimi zatruć. Podczas czyszczenia jeszcze raz dokładnie przyjrzyj się grzybom – sprawdź, czy na pewno wszystkie zebrane grzyby są jadalne, czy nie zostały uszkodzone przez robaki, czy nie są pokryte pleśnią lub nie są nadgniłe.

Pamiętaj też, że grzybów nie należy jeść w postaci surowej. Musisz poddać je obróbce termicznej (ugotować, usmażyć lub udusić), albo wysuszyć (i ugotować przed spożyciem).

Reklama

Warto wiedzieć! Popularne mity

  • Sinienie NIE oznacza, że grzyb jest trujący. Trujące okazy nie muszą sinieć i odwrotnie – jadalne grzyby czasem przybierają siny odcień.
  • Robaki czy ślimaki NIE są potwierdzeniem, że grzyb jest jadalny. To, że inne, żywe istoty mogą jeść niejadalne grzyby, nie oznacza, że człowiek także.
  • Cebula gotowana z trującymi grzybami lub srebrna łyżeczka w grzybowej potrawie NIE muszą czernieć. Jeśli ugotujesz grzyby z cebulą i nie zmieni ona koloru, nie będzie to potwierdzeniem, że grzyb jest jadalny.
  • Wypicie alkoholu NIE zapobiega zatruciu grzybami, a wręcz przeciwnie – może potęgować działanie trucizny.
  • Gorzki smak grzybów NIE musi oznaczać, że grzyb jest trujący. Na przykład muchomor sromotnikowy ma lekko słodki smak.
Reklama
Reklama
Reklama