Jak uniknąć zatrucia grzybami?
© pioregur/Adobe Stock

Grzyby dzieli się na jadalne oraz niejadalne i trujące. Tylko jadalne grzyby są bezpieczne dla zdrowia. Niejadalne mogą powodować przykre dolegliwości żołądkowe, a trujące mogą być niebezpieczne dla zdrowia i życia. Sprawdź, jak nie zatruć się grzybami.

 

Wszystkie śmiertelnie trujące grzyby mają pod kapeluszami blaszki. Nie oznacza to jednak, że każdy grzyb rurkowaty (z „gąbką” pod kapeluszem) jest jadalny. Do wyjątków należą:

  • szatan, czyli borowik szatański – należy do grzybów niejadalnych, a nie trujących i jest rzadko spotykany;
  • goryczak żółciowy – mimo iż jest grzybem niejadalnym, trudno znaleźć śmiałka, który by go zjadł; smak goryczaka, jak sama nazwa wskazuje, jest niezwykle gorzki.

 

Istnieją także jadalne grzyby blaszkowate (np. kurki, kanie, gąski czy boczniaki), ale łatwo pomylić je z trującymi gatunkami. Dlatego zbieranie grzybów blaszkowatych lepiej zostawić doświadczonym grzybiarzom.

Na grzybobraniu – jak i kiedy zbierać grzyby?

  • Zbieraj tylko te grzyby, co do których masz pewność, że są jadalne. Jeśli cokolwiek wzbudza Twoje wątpliwości, lepiej nie wkładaj grzyba do koszyka.
  • Nie zbieraj grzybów po ulewnych deszczach, ponieważ nadmierna wilgoć sprzyja powstawaniu pleśni i powoduje, że grzyby szybciej się rozkładają.
  • Wykręcaj grzyby w całości, a nie zrywaj tylko kapelusze. Aby mieć pewność, że grzyb jest jadalny, musisz obejrzeć do w całości.
  • Zbieraj tylko w pełni rozwinięte grzyby. Młode, niedojrzałe okazy łatwo pomylić z innymi, trującymi gatunkami.
  • Grzyby najlepiej zbierać do wiklinowych koszy. Nie wkładaj ich do plastikowych torebek, które w kontakcie z grzybami mogą tworzyć groźne dla zdrowia toksyny. Ponadto grzyby w foliówkach parują, a wilgoć sprzyja psuciu się grzybów.
  • Nie zbieraj grzybów, które rosną na zanieczyszczonych obszarach – np. przy ruchliwych drogach czy w pobliżu zakładów produkcyjnych. Grzyby szybko wchłaniają zanieczyszczenia z powietrza.

Po grzybobraniu – środki ostrożności

Grzyby należy wyczyścić i przygotować najlepiej tego samego dnia, kiedy zostały zebrane. W innym wypadku mogą się zepsuć i łatwo się nimi zatruć. Podczas czyszczenia jeszcze raz dokładnie przyjrzyj się grzybom – sprawdź, czy na pewno wszystkie zebrane grzyby są jadalne, czy nie zostały uszkodzone przez robaki, czy nie są pokryte pleśnią lub nie są nadgniłe.

 

Pamiętaj też, że grzybów nie należy jeść w postaci surowej. Musisz poddać je obróbce termicznej (ugotować, usmażyć lub udusić), albo wysuszyć (i ugotować przed spożyciem).

Warto wiedzieć! Popularne mity

  • Sinienie NIE oznacza, że grzyb jest trujący. Trujące okazy nie muszą sinieć i odwrotnie – jadalne grzyby czasem przybierają siny odcień.
  • Robaki czy ślimaki NIE są potwierdzeniem, że grzyb jest jadalny. To, że inne, żywe istoty mogą jeść niejadalne grzyby, nie oznacza, że człowiek także.
  • Cebula gotowana z trującymi grzybami lub srebrna łyżeczka w grzybowej potrawie NIE muszą czernieć. Jeśli ugotujesz grzyby z cebulą i nie zmieni ona koloru, nie będzie to potwierdzeniem, że grzyb jest jadalny.
  • Wypicie alkoholu NIE zapobiega zatruciu grzybami, a wręcz przeciwnie – może potęgować działanie trucizny.
  • Gorzki smak grzybów NIE musi oznaczać, że grzyb jest trujący. Na przykład muchomor sromotnikowy ma lekko słodki smak.

Więcej na temat grzyby