gałązka ziela
Image by LifetimeStock.com

Zioła na trzustkę można traktować jako leczenie wspomagające przy zapaleniu, zwłaszcza przewlekłym. Regularne picie naparów i syropów ziołowych łagodzi bóle brzucha, zapobiega biegunce i ułatwia trawienie. Podobne działanie wykazują zioła używane w kuchni – zwłaszcza czarnuszka siewna i pokrzywa zwyczajna. Na efekty kuracji trzeba jednak poczekać kilka miesięcy, a przed jej podjęciem skonsultować się z lekarzem, który stwierdzi, czy zioła nam nie zaszkodzą.

Czarnuszka siewna – zastosowanie w kuchni

Czarnuszka siewna to jedno z nielicznych ziół, które swoim działaniem przeciwzapalnym obejmuje trzustkę. Spośród innych roślin leczniczych wyróżnia ją też szerokie zastosowanie w kuchni. Wykorzystywana jest jako przyprawa, która wzbogaca smak serów, mięsa i pieczywa. Dla niektórych jest substytutem pieprzu (ma dużo łagodniejszy smak). Ponieważ nasiona czarnuszki zawierają aż 40% tłuszczu, znalazły zastosowanie w produkcji oleju. Olej z czarnuszki to źródło zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-6, omega-9 i omega-3). Dla chorych na trzustkę ważniejszy jest jednak tymochinon – składnik olejku eterycznego znajdującego się w nasionach czarnuszki, który odpowiada za właściwości przeciwzapalne tego zioła, a przy tym chroni miąższ organów wewnętrznych.

Czarnuszka siewna na trzustkę – wywar pomaga, krople szkodzą

Oprócz oleju z czarnuszki w leczeniu trzustki może też pomóc wywar z jej nasion. Łyżeczkę nasion trzeba zalać dwoma szklankami wody i gotować przez 15 min, a po zagotowaniu odcedzić, przestudzić i pić szklankę odwaru 3 razy dziennie. Efekty nie będą widoczne od razu – trzeba na nie poczekać kilka miesięcy. W aptekach można dostać krople na bazie czarnuszki, ale przy problemach z trzustką nie wolno ich stosować ze względu na zawartość alkoholu. Zioło może także zaszkodzić ciężarnym i osobom z niskim ciśnieniem.

Pokrzywa na trzustkę – jak zrobić napar i syrop?

Pokrzywa zwyczajna to zioło o bardzo wielu właściwościach leczniczych. Układ trawienny wspomaga dzięki wzmacnianiu żołądka, stymulowaniu pracy wątroby i pobudzaniu trzustki do produkcji enzymów trawiennych. Poza tym jest bardzo skuteczna w leczeniu biegunki oraz oczyszczaniu organizmu ze złogów. Najpopularniejszy jest napar z liści i korzeni pokrzywy, który gotuje się tylko 3 min. Na pół litra wody potrzeba 25 g pokrzyw, które po zagotowaniu najlepiej trzymać pod przykryciem przez 20 min, aby się dobrze zaparzyły. Szklankę takiego naparu trzeba pić 2-3 razy dziennie. Można też zrobić z pokrzywy sok. 125 g zioła trzeba opłukać przegotowaną wodą i przecisnąć w maszynce do mięsa. W wyciśniętym soku należy rozpuścić miód (także 125 g) nieznacznie go podgrzewając, aż uzyska konsystencję syropu. Konserwacja syropu w słoiku lub szklanej butelce powinna trwać 2-3 lata. Gotowy syrop pije się 2 razy dziennie po 1 łyżeczce.

Pokrzywa w kuchni – przepisy na dania z pokrzywą

Młode pokrzywy można wykorzystać w kuchni – cienko pokrojone wzbogacają smak zup oraz sałatek i podwyższają ich wartość odżywczą. Warto wypróbować też pokrzywy przyrządzane tak jak szpinak, zwłaszcza z dodatkiem rzodkiewek, szczypioru, jajka, kminku, majeranku, soli i pieprzu. Podczas przyrządzania pokrzyw trzeba pamiętać, by nie odlewać, a wyparować wodę. Można też upiec ulubione ciastka z dodatkiem nasion z pokrzywy – taki przysmak nie tylko wzmacnia trzustkę, ale także pomaga wyleczyć nocne moczenie się u dzieci.


Więcej na temat choroby trzustki zioła