napar ziołowy na cholesterol
Image by LifetimeStock.com

Zioła na cholesterol to charakterystyczny dla polskiego krajobrazu mniszek lekarski, lucerna i ziele karczocha, które od niedawna hodowane są w Północnej Europie, a także indyjska arjuna. Warto je wypróbować w walce ze szkodliwą frakcją LDL, ale nie można ograniczać się tylko do tej metody leczenia.

Obniżanie cholesterolu ziołami: lucerna

W korzeniach lucerny, znanej w medycynie ludowej jako lek na cukrzycę, zawarte są saponiny triterpenowe, które oprócz silnych właściwości przeciwbakteryjnych i przeciwgrzybiczych, posiadają zdolność do interakcji ze związkami sterolowymi. Saponiny mogą obniżyć poziom cholesterolu LDL bez zmiany poziomu cholesterolu frakcji HDL. Ponadto osłabiają jelitową absorpcję cholesterolu i podwyższają wydzielanie steroidów oraz kwasów żółciowych. Lucernę można pić w postaci naparu (1-2 łyżeczki suszonych ziół na szklankę wody) lub dodawać jej kiełki do surówek i sałatek.

Obniżanie cholesterolu ziołami: mniszek lekarski

Mniszek lekarski, czyli powszechnie znany dmuchawiec, jest przede wszystkim rośliną żółciopędną, ale działa też korzystnie na układ krwionośny. Badania naukowe potwierdzają, że zmniejsza poziom cholesterolu LDL i trójglicerydów w surowicy i w komórkach wątrobowych. W celach leczniczych późną jesienią suszy się korzeń mniszka lekarskiego, który potem wraz z liśćmi można wykorzystać do przygotowywania naparu. Przepis jest bardzo prosty: wystarczy pociąć 50 g korzeni i liści mniszka, a następnie zalać je litrem wody, gotować przez 2 min i parzyć pod przykryciem przez 10 min. Optymalna ilość naparu, którą trzeba wypić w ciągu dnia to 1/2 szklanki.

Obniżanie cholesterolu ziołami: ziele karczocha

Ziele karczocha jest nieocenione w zapobieganiu zmianom miażdżycowym spowodowanym przez hipercholesterolemię. Liście karczocha mają bardzo dużo kwasów fenolowych, z których w trakcie procesu ekstrakcji powstaje cynaryna o właściwościach obniżających poziom trójglicerydów i cholesterolu we krwi. Cynaryna hamuje syntezę cholesterolu w wątrobie i wspomaga jego przemianę do kwasów żółciowych. Osoby z podwyższonym cholesterolem powinny pić napar z ziela karczocha. Liście karczocha (ok. 15) gotuje się przez 10-15 min w litrze wody, a następnie odstawia się wywar do przestudzenia. Z cholesterolem pomogą się uporać 2 szklanki takiego napoju pite codziennie.

Obniżanie cholesterolu ziołami: arjuna

Zioło arjuna to niespotykana u nas roślina lecznicza, która dobrze znana jest w tradycyjnej medycynie indyjskiej (ajurwedyjskiej). Arjuna zmniejsza poziom cholesterolu w osoczu dzięki stymulowaniu metabolizmu frakcji LDL w wątrobie, jak również przeciwdziała sztywnieniu tętnic przy miażdżycy. Arjunę można kupić w postaci suplementów diety (cena ok. 25 zł za 60 kapsułek). Wystarczy przez kilka tygodni brać jedną kapsułkę preparatu dziennie, by wzmocnić układ krwionośny i uregulować gospodarkę lipidową.

Inne domowe sposoby na cholesterol

Oprócz tych najczęściej stosowanych ziół na cholesterol warto wypróbować działające podobnie aronie, jagody acai, a także czosnek i cebulę. Badania potwierdzają, że jedzenie 3 surowych ząbków czosnku i połowy cebuli dziennie pozwala po kilku tygodniach zmniejszyć poziom złego cholesterolu o 20 mg/dL. Warto też docenić herbatki z mięty pieprzowej, czarnego bzu, dzikiej róży i hibiskusa, które pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi.


Więcej na temat medycyna naturalna zioła