Gatunki fasoli: zawartość minerałów i kalorii

fasola czarna i biała
Fot. Pixabay/artverau/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/

Fasola zawiera wiele odżywczych składników i jako przedmiot uprawy jest odporna na niełatwe warunki klimatyczne. Na świecie w celu spożycia uprawia się około 20 gatunków fasoli. Które warto jeść?

Gatunki fasoli

Gatunki fasoli można odróżnić od siebie na podstawie wielkości strąków i nasion oraz ich koloru. Do fasoli o białym zabarwieniu należy jaś, cannelino i boston, a do beżowych z cętkami zalicza się pinto lub z ciemnym oczkiem. Znana jest też fasola zielona, różowa, która nazywana jest nerkową, i czarna – najbardziej popularna w Ameryce Łacińskiej. Można jeszcze wskazać gatunki fasoli znane w Azji, takie jak adzuka i mung.

Właściwości fasoli

Wszystkie gatunki fasoli są bogate w białko (zawierają go więcej niż mięso). Polecane są osobom na diecie wegetariańskiej. Świeżo łuskane zawierają witaminy A i E i, co ważne, są mniej kaloryczne od tych suszonych. Poszczególne odmiany fasoli różni skład pierwiastków mineralnych i wartość energetyczna. Fasola w przeciwieństwie do grochu nie zawiera sodu. Posiada natomiast skrobię i substancje, które hamują rozrastanie się tkanek nowotworowych. Fasola pomaga także usunąć z organizmu cholesterol ze względu na zawartość rozpuszczalnego błonnika. Wybór gatunku fasoli zależy od trapiących nas dolegliwości.

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: domowe hamburgery

Właściwości zdrowotne czerwonej fasoli

Fasola czerwona to źródło witamin, głównie witaminy B1, która ma działanie antydepresyjne. Ponadto poprawia pamięć i usprawnia zdolność logicznego myślenia. Fasola czerwona powinna znaleźć się zwłaszcza w jadłospisie mężczyzn ze względu na zawartość cynku. Cynk zmniejsza ryzyko zachorowania na raka prostaty.

Właściwości odżywcze białej fasoli

Biała fasola to szczególne źródło potasu, fosforu, kobaltu, manganu, żelaza, fluoru, wapnia i magnezu. Zawiera też kwas nikotynowy i pantotenowy. Znajdują się w niej także witaminy z grupy B (witamina B1, B2 i B6) oraz witamina A i PP. Biała fasola ma właściwości alkalizujące i neutralizuje nadwyżkę kwasów w organizmie. To gatunek fasoli z najmniejszą ilością tłuszczów. Wpływa zarówno na wnętrze ciała, korzystnie oddziałując na wątrobę i płuca, jak i na wygląd, ponieważ upiększa skórę.

Właściwości fasoli czarnej

Ten gatunek fasoli jest polecany dla osób zmagających się z bólami kolan i krzyża. Ponadto wpływa korzystanie na działanie nerek i funkcje rozrodcze. Jest stosowana w przypadku zapalenia krtani oraz u osób, które męczy chrypka.

Właściwości zdrowotne fasoli mung

Mung to jedna najbardziej wartościowych odmian fasoli. Pomaga organizmowi pozbywać się toksyn oraz wpływa korzystnie na wątrobę. Z tego powodu jest wykorzystywana w leczeniu zatruć, np. pokarmowych czy pestycydami, a także udarów słonecznych i obrzęków nóg. Fasolę mung stosuje się także w walce z wysokim ciśnieniem i wrzodami.

Właściwości fasoli adzuki

Ta odmiana fasoli jest wykorzystywana u osób, u których stwierdzono nadmiar wody w organizmie. Zmniejsza ona obrzęki. Jest stosowana w leczeniu dolegliwości nerek – wówczas przygotowuje się z niej wywar do picia przed posiłkiem, oraz świnki i czyraków. Taki napar przygotowuje się, namaczając filiżankę fasoli w 5 filiżankach wody, a następnie gotując ziarna w tej samej wodzie przez godzinę. W celu leczenia zewnętrznego przygotowuje się pastę ze zmielonych surowych ziaren fasoli, które łączy się z letnią wodą i miodem. Pastę nakłada się miejscowo i przykrywa materiałem z bawełny. Taki okład można trzymać na skórze około 5 godzin.

 

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady

Nasze akcje