Można zmniejszyć ryzyko powstawania zaburzeń trawienia, zwłaszcza gdy ich główna przyczyną jest niewłaściwa dieta.

Reklama

Problemy z trawieniem obniżają komfort życia. Są przyczyną skrępowania i wstydu. Częstym powodem powstawania problemów trawiennych jest zła dieta. Duże ilości dań wysokoprzetworzonych, smażonych i dań typu fast food, spożywanie posiłków w pośpiechu, brak systematyczności w jedzeniu, popijanie posiłków napojami gazowanymi z wysoką zawartością cukru, to wszystko odpowiedzialne jest za powstawanie problemów trawiennych, takich jak: wzdęcia, biegunki czy zgaga.

Błonnik pozwala uniknąć problemów z trawieniem

Aby uniknąć problemów z trawieniem należy zmienić niektóre nawyki żywieniowe. Przede wszystkim należy włączyć do codziennej diety produkty bogate w błonnik – pełnoziarniste pieczywo, kasze, owoce i warzywa. Przyspieszą trawienie i usuną zalegające w jelitach resztki jedzenia. Należy zrezygnować z dań typu pizza, czy kebab. Jeść zdrowe i świeże sałatki.

Problemy z trawieniem – czego unikać

Należy unikać picia kawy, alkoholu i doprawiania potraw ostrymi przyprawami. Posiłki powinno się jeść regularnie – 5 razy dziennie, ale w małych porcjach. Pozytywny skutek w zapobieganiu powstawania problemów z trawieniem przyniesie także picie naparów z ziół takich jak: szałwia, lipa, rumianek, pokrzywa lub mięta.

Zobacz także

Ćwiczenia pomagają w dobrym trawieniu

Do domowych sposobów zapobiegania problemom z trawieniem należy dołączyć także regularny wysiłek fizyczny. Ćwiczenia dopasowane do indywidualnych preferencji, spacery czy pływanie korzystnie wpłyną na samopoczucie i nastrój.


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama