Olej z pestek dyni przygotowuje się, łącząc nasiona i słoną wodę. Ten tłuszcz działa korzystnie m.in. na układ moczowy. Olej dyniowy nadaje się do przygotowania past na kanapki oraz do sałatek.

Reklama

Olej z pestek dyni należy przechowywać w ciemnych, dobrze zamkniętych butelkach. Dzięki temu zachowuje swoje cenne właściwości. Po otwarciu, nadaje się do spożycia przez 3 miesiące.

Przepis na olej z pestek dyni

Do przygotowania 1 litra oleju z pestek dyni potrzeba aż 30 warzyw. Daje to około 2,5 kg pestek.

Zobacz także

Sposób przygotowania:

  • Wyjmij z dyni miękki miąższ z pestkami.
  • Oczyść wnętrze warzywa i włóż je do piekarnika, aby je osuszyć lub upiec.
  • Obierz pestki z otaczającej je łupinki, a następnie je zmiel.
  • Tak powstałą mączkę wymieszaj z 1,5-2 litrami słonej wody. Sprawi to, że tłuszcz z pestek oddzieli się od białka.
  • Upraż powyższą mieszankę w piekarniku rozgrzanym do 60 stopni Celsjusza.
  • Wytłocz olej na zimno, używając praski.

Właściwości oleju z pestek dyni

Olej z pestek dyni zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, zarówno omega-6, jak i omega-3. Może być stosowany jako osłona, np. podczas przyjmowania antybiotyków. Do ochrony mikroflory jelitowej wystarczą 3 łyżeczki oleju na dzień. Działa on korzystnie także na układ moczowy, zapobiegając przerostowi prostaty. Pozwala się też pozbyć infekcji układu oddechowego.

Przepisy na sałatki z olejem z pestek dyni

Sałatka z pomidorem, serem feta oraz mieszanką sałat

Składniki:

  • 150-200 g mieszanki różnych sałat,
  • 1 pomidor,
  • 100 g (pół kostki) sera sałatkowo-kanapkowego feta,
  • 2 łyżki oleju z pestek dyni.

Czas przygotowania: około 10 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Umyj sałatę oraz pomidora.
  • Pokrój pomidora oraz ser w kostkę.
  • Wymieszaj wszystkie składniki sałatki i dolej do nich 2 łyżki oleju z pestek dyni.

Sałatka z groszkiem konserwowym i octem balsamicznym

Składniki:

  • 1 sałata lodowa,
  • 1 marchewka,
  • 1 puszka groszku konserwowego,
  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • 3 łyżki oleju z pestek dyni,
  • szczypta suszonego czosnku,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Czas przygotowania: około 15 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Umyj sałatę i porwij ją na niewielkie kawałki.
  • Umyj i obierz marchewkę, a następnie zetrzyj ją na dużych oczkach tarki jarzynowej.
  • Odsącz groszek z zalewy i opłucz go pod bieżącą wodą.
  • Wymieszaj warzywa i polej je sosem przygotowanym z octu, oleju, suszonego czosnku oraz soli i pieprzu.

Pasta z olejem z pestek dyni - przepisy

Pasta z tofu i musztardą

Składniki:

  • 200 g tofu naturalnego,
  • 2 gruszki,
  • 1 garść uprażonych na suchej patelni,
  • 2 łyżki oleju z pestek dyni,
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej,
  • 1 łyżka syropu z agawy lub miodu,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Czas przygotowania: około 20 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Upraż pestki dyni na suchej patelni. Mieszaj je od czasu do czasu, aby się nie przypaliły. Zdejmij je z ognia, gdy zaczną pachnieć.
  • Pozostaw uprażone pestki do ostygnięcia.
  • Umyj i pokrój gruszki w drobną kostkę.
  • Wymieszaj wszystkie składniki.

Pasta ze szczypiorkiem i twarogiem

Składniki:

  • 200 g twarogu,
  • 1 łyżka jogurtu greckiego,
  • 1 łyżka oleju z pestek dyni,
  • 4 łyżki uprażonych pestek z dyni,
  • 1 pęczek szczypiorku,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Czas przygotowania: około 20 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Upraż pestki dyni na suchej patelni i pozostaw je do ostygnięcia,
  • Wszystkie składniki, oprócz szczypiorku, zmiksuj w malakserze.
  • Umyj i pokrój szczypior, a następnie polej nim pastę.

Reklama

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama