Właściwości zdrowotne i pielęgnacyjne lawendy. Jak stosować lawendę w kuchni, domu i pielęgnacji?

Lawenda - właściwości
Fot. © gitusik/Fotolia.com

Lawenda to wiecznie zielony krzew, którego właściwości są cenione przede wszystkim przez przemysł perfumeryjny i farmaceutyczny. Ze względu na piękne – w zależności od odmiany - niebieskie lub fioletowe kwiaty i kojący zapach jest chętnie sadzona w ogrodach. Z lawendy można przygotować aromatyczną kąpiel, odprężającą i odżywczą maseczkę na twarz, a nawet dodać do herbaty, nalewki czy ciastek. 

 

Łacińska nazwa lawendy Lavandula angustifolia oznacza: myć się. Ze uwagi na wspaniały odświeżający zapach chętnie stosowana jest w produkcji mydeł, kosmetyków pod prysznic, perfum, odświeżaczy powietrza czy szamponów. Ekstrakt z jej kwiatów działa również odkażająco i regenerująco na skórę. 

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z kukurydzą

Zdrowotne działanie lawendy

Lawenda wykazuje dobroczynne działanie na ludzki organizm. Szczególnie poleca się dodawanie jej suszonych lub świeżych kwiatów lub liści do ciężkostrawnych potraw i deserów, ponieważ przyspiesza trawienie i zwiększa wydzielanie żółci. Oprócz tego napary z lawendy koją nerwy i ułatwiają zasypianie.

 

Ponadto lawenda: 

  • działa wykrztuśnie, 
  • przeciwdziała wzdęciom,
  • łagodzi bóle menstruacyjne,
  • działa napotnie i rozgrzewająco,
  • zwiększa wydzielanie soków żołądkowych,
  • łagodzi infekcje górnych dróg oddechowych – w tym przypadku najskuteczniejsza jest inhalacja z dodatkiem olejku lawendowego,
  • przyspiesza gojenie ran.

 

Działanie antyseptyczne i ściągające tego zioła szczególnie dobrze sprawdza się w przypadku zasinień i otarć skóry. Likwiduje również obrzęki. 

 

Napar z 1 łyżeczki kwiatów lawendy jest trudny do wypicia, ponieważ jest mocno aromatyczny i nieco gorzki, dlatego najlepiej dodawać ich niewielką szczyptę do zwykłych herbat, lemoniady czy ziołowych napojów. 

Lawenda w pielęgnacji ciała

Obecne w olejku lawendowym: cyneol, geraniok oraz sabinen przyspieszają gojenie i regenerację skóry. Z tego względu jest on szczególnie polecany w pielęgnacji cery trądzikowej. Ponadto napary lawendowe można stosować do przemywania otarć i zasinień skóry oraz dodawać do kąpieli. Przyspieszają wchłanianie krwiaków i obrzęków. Lawendę warto dodawać do domowych maseczek, balsamów, peelingów i kremów. Sprawdza się również w postaci składnika kąpieli do stóp.

 

Uwaga: olejek lawendowy delikatnie podrażnia skórę, ponieważ rozszerza naczynia włosowate, przez co może wywołać lekkie zaczerwienienie. Z tego względu lawendę i olejek lawendowy należy stosować z umiarem. 

Lawenda jako środek zapachowy i element ozdobny

Lawendę warto sadzić w ogrodzie i balkonowych doniczkach ponieważ jest środkiem odstraszającym komary, muchy i mole. Ma również zastosowanie w domu. Można dodawać ją do saszetek zapachowych umieszczanych w szafie lub wieszanych na kaloryferach, świeczek i kominków, suszone gałązki wieszać na ścianach lub wkładać do szafek, by ładnie pachniały. Lawendowa woń w domu jest nie tylko przyjemna, ale również działa uspokajająco i ułatwia zasypianie. 

Lawenda w kuchni

Lawenda była popularną przyprawą na staropolskich dworach, stosowaną przede wszystkim do ciastek, sosów i pieczeni. Chętnie robiono z niej również galaretki i nalewki. Warto kultywować tę tradycję, ponieważ lawenda to wyjątkowo oryginalny i zdrowy dodatek do potraw. Ciasta i ciasteczka z dodatkiem kilku lawendowych kwiatków zyskają oryginalny charakter.

 

Oprócz kwiatów jadalne są również pąki i liście lawendy. Listki mają intensywny, przypominający eukaliptusa smak, dlatego należy stosować je bardzo oszczędnie.

 

Stosując lawendę w kuchni, pielęgnacji czy leczeniu należy upewnić się, że pochodzi ona z bezpiecznej uprawy, w której nie używano toksycznych oprysków i nawozów. 

Najczęściej czytane

Polecamy

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady