Fitoterapia, czyli ziołolecznictwo. Jak zbierać, suszyć i przechowywać zioła?

Jak zbierać zioła
Fot. © marcin jucha/Fotolia.com

Zioła należy zbierać w suchy, słoneczny dzień. Bardzo ważne również jest, by z roślin opadła już poranna rosa. Ziół nie należy suszyć na słońcu, ponieważ w ten sposób tracą swoje właściwości i cenne olejki eteryczne. Najlepsze do tego jest przewiewne pomieszczenie o temperaturze pokojowej. Zioła najlepiej przechowywać z dala od źródła światła w szczelnych pojemnikach. Niektóre przyprawy, kwiaty i owoce można również mrozić, inne zaś są idealne do konserwowania w zalewie lub oliwie.

 

Zioła, które mają cienkie i małe liście można suszyć długo. Natomiast te o mięsistych – i dzięki temu zawierających więcej wody – liściach należy suszyć krótko, by zapobiec rozwojowi pleśni i rozpoczęciu procesów gnilnych. 

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: jak zrobić naleśniki (ZAJAWKA)

Jaka pora jest najlepsza do zbioru ziół? Gdzie zbierać zioła?

Zioła zbiera się w godzinach porannych. Bardzo ważne jest, by dzień był suchy. Istotną kwestią również jest to, by nie było na nich rosy. Dzięki temu proces suszenia przebiegnie znacznie prościej i bez zakłóceń. 

 

Zbieranie ziół najlepiej zaplanować na długo przed czasem, w którym są gotowe do zrywania. Warto zaopatrzyć się w kalendarz kwitnienia poszczególnych ziół. Bardzo ważne również jest by upewnić się jak wygląda roślina, która ma być używana jako surowiec leczniczy lub przyprawa. W tym celu najwygodniej mieć przy sobie atlas ziół oraz poznać wszystkie cechy charakterystyczne danej rośliny. Niektóre zioła można zbierać również w sezonie jesiennym. Wówczas odzyskują swoje właściwości. 

 

Zbór ziół należy przeprowadzać na terenach oddalonych od ruchliwych dróg oraz miast. Zanieczyszczenia, które osiadają na ich powierzchni wraz z wodą, przedostają się również do korzeni. Surowiec pozyskany z takich miejsc często jest bezwartościowy. Zbierając rośliny, trzeba wybierać jedynie te, które są zdrowe, bez plam oraz widocznych uszkodzeń. Suszenie to kolejny etap, który wymaga natychmiastowej realizacji - od razu po zbiorze. 

Jak suszyć zioła?

Rośliny można delikatnie umyć – jeżeli jest to konieczne i tylko w ostateczności. Od razu należy je umieścić w przewiewnym i zacienionym miejscu, np. na werandzie, w altanie, na poddaszu lub w spiżarni. Można również suszyć w suszarce do grzybów lub w piekarniku. Ostatni sposób jest ryzykowny, ponieważ trzeba cały czas monitorować proces, by nie spalić surowca. Piekarnik powinien być lekko uchylony i ustawiony na temperaturę wynoszącą maksymalnie 35 stopni Celsjusza. Od razu po suszeniu nie wskazane jest łamanie ziół, by nie utraciły aromatu. Ich kolor powinien być zbliżony do naturalnego, tak samo zapach. Aby uniknąć wzajemnego przesycania woniami, poszczególne gatunki trzeba suszyć oddzielnie. Zioła mają być suche, ale pod wpływem dotyku nie powinny rozsypywać się na pył. 

Jak przechowywać zioła?

Istnieją trzy podstawowe sposoby na przechowywanie ziół:

 

1. W formie suszu. Najlepiej przechowują się w zacienionym miejscu w szklanych słoikach. W takiej formie mogą być przechowywanie przez około 3 lata, ale wskazane jest zużycie suszu w ciągu roku. Dobrym rozwiązaniem jest również pakowanie ziół w papierowe torebki. 

 

2. Jako mrożonki. Przed umieszczeniem ziół w torebkach lub pojemnikach nie trzeba ich nawet rozdrabniać. Ważne jest by były czyste i pozbawione owadów. Ten sposób jest najlepszy, ponieważ zachowuje większość właściwości świeżej rośliny. Dobrym pomysłem na mrożenie, szczególnie przypraw, jest umieszczanie ich w foremkach do lodu. W ten sposób ciekawie również prezentują się kwiaty.

 

3. W różnego typu zalewach i maceratach. Zioła najlepiej zalewać octem winnym, oliwą lub olejem roślinnym. Warto przygotowywać domowe aromatyzowane oleje. 

Najczęściej czytane

Polecamy

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady