napar z szałwii
©Hetizia/Fotolia

Wzdęcia są skutkiem zatrzymywania się gazów w jelitach: powodują nieprzyjemne uczucie pełności w żołądku, czujemy się ociężale i mamy powiększony brzuch.

 

Przyczyna wzdęć jest picie gazowanych napojów bądź jedzenie niektórych ciężkostrawnych posiłków. Wzdęcia często znikają samoczynnie, jednak dobrze jest stosować herbaty na wzdęcia, które – przyrządzone z odpowiednich ziół – pomagają we właściwym funkcjonowaniu organizmu.

Przyczyny powstawania wzdęć

Oprócz napojów gazowanych oraz ciężkostrawnych potraw, do przyczyn powstawania wzdęć należy doliczyć także zbyt szybkie pochłanianie pokarmu, bądź jego za dużą ilość. Za zatrzymywanie się gazów w jelitach odpowiada niestrawiona laktoza, która fermentuje w przewodzie pokarmowym.

Herbaty dobre na wzdęcia

Dobrym sposobem na pozbycie się wzdęć jest parzenie herbat przy użyciu odpowiednich ziół. Zioła takie jak kminek czy koper włoski mają działanie rozkurczowe, łagodzą wzdęcia i wspomagają trawienie.

Napar z kminku: mieloną łyżeczkę kminku należy zalać szklanką wrzątku, po czym odstawić na 15 minut. Napar należy pić trzy razy dziennie.

Koper włoski: łyżeczkę nasion należy zalać szklanką wrzątku. Napar należy odstawić na około 15 minut. Herbatę z kopru włoskiego można również kupić w aptece jako herbatę ekspresową.

Mięta: łyżeczkę ususzonych liści mięty należy zalać szklanką wrzątku i parzyć przez około 15 minut.

Szałwia: ziele działa rozkurczowo i zapobiega procesowi fermentacji. Herbatę z szałwii robi się podobnie jak wcześniejsze: wystarczy łyżeczka suszonej szałwii oraz szklanka gorącej wody.

Anyż: pół łyżki anyżu w proszku zalać wrzątkiem i parzyć około 15 minut. Można pić szklankę albo półtorej szklanki herbaty anyżowej dziennie.

O czym należy pamiętać, aby zapobiec wzdęciom?

Aby zmniejszyć pojawianie się wzdęć, należy zrezygnować z gazowanych napojów, trzeba pamiętać, aby wolniej spożywać posiłki, a dodatkowo unikać bądź znacząco ograniczyć spożywanie kapusty, grochu i fasoli. Jeśli jednak trudno jest zrezygnować z tych produktów, należy dodawać do nich przyprawy wspomagające trawienie, jak np. kminek czy gorczycę.


Więcej na temat zioła Wzdęcia