Czosnek jest rośliną, która ma wiele zastosowań – można go stosować w kuchni oraz jako lek na przeziębienie czy grypę. Czosnek ma działanie antybakteryjne oraz przeciwgrzybicze, znacznie poprawia odporność.

Reklama

Właściwości lecznicze czosnku

Czosnek jest rośliną bogatą w związki flawonoidowe, aminokwasy, witaminy B1, B2, PP, C, mikroelementy – nikiel, chrom, kobalt, posiada także potas, żelazo i magnez. Charakterystyczny zapach czosnku zawdzięcza allicynie – ważnemu związkowi siarkowemu. Allicyna pomaga przy słabej krzepliwości krwi, działa antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo.

Czosnek, mimo że działa jak silny antybiotyk, nie niszczy naturalnej flory bakteryjnej w organizmie.

Działanie czosnku

  • pomaga w walce z przeziębieniem;
  • rozgrzewa;
  • zwalcza infekcje układu oddechowego;
  • przeciwdziała powstawaniu zakrzepów krwi;
  • obniża ciśnienie;
  • podwyższa odporność;
  • pomaga na bóle głowy;
  • pomaga przy bólu gardła;
  • zapobiega powstawaniu żylaków;
  • przeciwdziała zawałowi;
  • pomaga w walce z trądzikiem;
  • niszczy komórki rakowe.

Zobacz także

Zbyt częste przyjmowanie czosnku może powodować problem z gojeniem się ran.

Przepisy z czosnku

  • Nalewka z czosnku: do 200 ml spirytusu dodać 35 dag świeżego roztartego czosnku, odstawić w ciemne miejsce na 10 dni. Po tym czasie należy roztwór przecedzić, przelać do ciemnego naczynia i odstawić na cztery dni. Po czterech dniach nalewka nadaje się do spożycia. Zaleca się przyjmowanie 25 kropli nalewki trzy razy dziennie z dodatkiem 50 ml kefiru. Nie należy przeprowadzać tej kuracji częściej niż raz w roku.
  • Napar z czosnku: Do szklanki gorącego mleka wsypać 2-4 ząbki posiekanego czosnku. Taki roztwór należy pić codziennie wieczorem przez trzy do czterech tygodni. Napar pomoże w walce z chorobami układu oddechowego, może także wzmocnić organizm.

Jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu czosnku z ust?

Czosnek zachowuje właściwości jedynie w postaci surowej. Jedyną wadą surowego czosnku jest jego długo utrzymujący się w ustach smak, którego nie da się tak łatwo pozbyć. Istnieje kilka sposobów na zniwelowanie czosnkowego posmaku – można żuć kminek albo zieloną fasolę, można także zjeść świeżą natkę pietruszki, selera czy mięty. Pomaga także zjedzenie jabłka, łyżeczki miodu albo napicie się mleka. Dorośli mogą się pozbyć przykrego zapachu z ust poprzez wypicie kieliszka wina.

Kto nie powinien jeść czosnku?

Nie każdy może jeść czosnek – przede wszystkim nie wolno podawać czosnku dzieciom poniżej 3. roku życia. Kobiety w ciąży oraz kobiety karmiące powinny skonsultować spożywanie czosnku z lekarzem, ponieważ czosnek może spowodować u dziecka biegunkę. Czosnku nie mogą używać także alergicy, u których zjedzenie czosnku może spowodować swędzenie skóry lub wysypkę, oraz osoby mające problemy z wątrobą i żołądkiem.


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama