Chlorella - alga o niezwykłych właściwościach odżywczych i zdrowotnych. Wskazania do stosowania, wartość odżywcza i działanie chlorelli

dwie łyżki drewniane z chlorella w proszku i w tabletkach
Fot. ©Madeleine Steinbach/Fotolia.com

Chlorella jest algą o głęboko zielonej barwie porastającą słodkowodne zbiorniki. Jej najcenniejszym składnikiem jest chlorofil. Chlorella działa przeciwbakteryjnie, immunostymulująco oraz antynowotworowo.

Chlorella jest słodkowodną algą wykazującą właściwości oczyszczające. Dostarcza wielu witamin i minerałów oraz związków o działaniu antyoksydacyjnym. Zaliczana jest do grupy produktów o niezwykłych wartościach odżywczych, korzystnie wpływających na zdrowie.

Chlorella - czym jest?

Chlorella jest zieloną algą, która rośnie w słodkowodnych zbiornikach na Dalekim Wschodzie. Zawiera duże ilości chlorofilu - substancji, której zawdzięcza swój kolor oraz właściwości zdrowotne. Chlorella zaliczana jest do grupy superfoods, czyli superżywności. Są to produkty posiadające niezwykłe wartości odżywcze. Charakterystyczną dla tej algi właściwością jest tzw. czynnik wzrostu chlorelli - CGF. Ta unikatowa substancja działa odmładzająco oraz wzmacnia działanie układu odpornościowego. Ponadto dzięki niej chlorella przyspiesza tempo regeneracji uszkodzonych tkanek, przywracając im utracone funkcje.

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: roladki z łososiem

Wartości odżywcze chlorelli

Chlorella posiada wysokie wartości odżywcze. Stanowi bogactwo witamin i minerałów. Dostarcza witamin z grupy B, takich jak: tiamina, niacyna, kwas foliowy, witamina B6, B12, które są niezbędne m.in. dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, krwiotwórczego oraz prawidłowego przebiegu procesów metabolicznych w organizmie. Chlorella odznacza się wysoką zawartością witaminy B12, której niedobór w organizmie jest bardzo niebezpieczny dla zdrowia. Jej brak może prowadzić do zaburzeń neurologicznych, obniżenia sprawności intelektualnej oraz anemii. Chlorella zawiera także beta karoten, witaminę C i E. Są to substancje o właściwościach antyoksydacyjnych, które przyczyniają się m.in. do wzmocnienia odporności. W składzie chlorelli występują również liczne minerały, takie jak: wapń, żelazo, magnez, cynk, fosfor. Ta alga o głęboko zielonej barwie jest również źródłem białka i węglowodanów.

Właściwości zdrowotne i lecznicze chlorelli

Chlorella wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych i leczniczych. Jest ceniona przede wszystkim za swoje działanie oczyszczające (detoksykacyjne). Ułatwia pozbywanie się z organizmu szkodliwych substancji, takich jak: toksyny, metale ciężkie oraz metabolity alkoholu, dlatego stanowi dobry środek na tzw. “kaca”. Chlorella działa immunostymulująco, gdyż pobudza układ odpornościowy i wspomaga naturalne mechanizmy obronne organizmu, zapobiegając zachorowaniom. Czynnik wzrostu chlorelli stymuluje produkcję makrofagów - komórek odpowiedzialnych za pochłanianie i niszczenie szkodliwych substancji wnikających do organizmu, takich jak: bakterie, wirusy. Chlorella ma pozytywny wpływ na proces wytwarzania krwinek czerwonych, dlatego przeciwdziała niedokrwistości. Chlorofil obecny w tej aldze w dużych ilościach działa przeciwbakteryjnie oraz przyczynia się do wzmocnienia mięśnia sercowego i ustabilizowania ciśnienia krwi. Chlorella przyspiesza regenerację uszkodzonych komórek i tkanek, a tym samym proces gojenia się ran. Wykazuje właściwości antyoksydacyjne (przeciwutleniające), co oznacza że neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników tlenowych. Dzięki temu działa odmładzająco, opóźnia procesy starzenia się organizmu oraz działa przeciwnowotworowo. Chlorella obniża poziom cholesterolu zapobiegając rozwojowi miażdżycy. Alga ta wiąże cholesterol, ułatwiając jego eliminację. Przeciwdziała również kwasicy, gdyż obniża kwasowość środowiska wewnętrznego w organizmie człowieka. Chlorella wspomaga procesy trawienne oraz ułatwia wchłaniania substancji odżywczych. Jest skutecznym środkiem na zaparcia. Dodatkowo pobudza namnażanie się korzystnych dla organizmu szczepów bakteryjnych - Lactobacillus, dzięki czemu poprawia stan jelit oraz przyspiesza regeneracją nabłonka jelitowego. Chlorella działa przeciwzapalnie. Przyczynia się również do łagodzenia objawów fibromialgii, czyli przewlekłej choroby reumatycznej charakteryzującej się bólami mięśniowo-stawowymi.

Jakie są wskazania do stosowania chlorelli?

Chlorella stanowi kompleksowe źródło pożywienia, gdyż dostarcza wielu niezbędnych substancji dla funkcjonowania organizmu. Jest szczególnie wskazana osobom będącym na diecie odchudzającej, gdyż oczyszcza organizm z toksyn oraz zapobiega niedoborom pokarmowym. Jest również zalecana osobom na diecie wegańskiej i wegetariańskiej, które są narażone na niedobory witaminy B12 i niedokrwistość. Chlorelle stosuje się przy uszkodzeniach skóry, trudno gojących się ranach oraz stanach zapalnych skóry. Można ją również wykorzystywać jako środek wspomagający leczenie trądziku. Chlorella jest również wskazana po zabiegach operacyjnych oraz zabiegach wiążących się z napromieniowaniem. Znajduje zastosowanie w profilaktyce chorób nowotworowych oraz w rekonwalescencji organizmu narażonego na silny i długotrwały stres. Wskazaniami do stosowania chlorelli są różne schorzenia, m.in.: reumatyzm, cukrzyca, artretyzm, infekcje o podłożu bakteryjnym, wirusowym i grzybiczym, a także zaburzenia trawienia i nieprawidłowe ciśnienie krwi.

W jakiej formie stosuje się chlorellę?

Chlorella dostępna jest w postaci sproszkowanej, tabletek oraz płynnych wyciągów. Algę w formie proszku można dodawać ją do jogurtów, soków, kefirów, domowych wypieków lub do potraw, np. makaronów i sosów. Zalecana dzienna dawka wynosi od 3 do 5 g chlorelli w proszku. Preparaty z chlorellą można kupić w aptekach, sklepach zielarskich oraz ze zdrową żywnością.

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady

Nasze akcje