Owoce i liście berberysu pospolitego – zastosowanie lecznicze oraz kosmetyczne

Berberys - właściwości lecznicze
Fot. © lepatriote/Fotolia.com

Berberys pospolity nazywany również kwaśnicą pospolitą to ozdobny krzew rosnący niemal w całej Europie. Owoce (jagody) i liście Berberis vulgaris są surowcem leczniczym ponieważ zawierają szereg cennych dla ludzkiego organizmu substancji. Stosuje się je m.in. w postaci naparów wzmacniających odporność oraz jako dodatek do maseczek niwelujących przebarwienia skóry. 

 

Świeże jagody berberysu są bardzo kwaśne w smaku. Można je dosładzać, np. miodem, stewią czy ksylitolem. Ze względu na wysoką zawartość witaminy C owoce berberysu nazywane są polską cytryną lub cytryną północy. 

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: ptysie z kremem

Właściwości lecznicze berberysu pospolitego

Zawarta w berberysie witamina C powoduje, że jest on ziołem wspomagającym odporność oraz przyspieszającym rekonwalescencję w czasie przeziębienia i grypy. Obecna w nim berberyna i berbamina są związkami przeciwbakteryjnymi i jednocześnie pobudzającymi wydzielanie żółci. Z tego względu berberys jest polecany w fitoterapii (ziołolecznictwie) osobom cierpiącym z powodu dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Szczególnie skutecznie działa w przypadku:

  • bólu spowodowanego kamieniami żółciowymi,
  • braku łaknienia,
  • problemów z wypróżnianiem,
  • schorzeniach wątroby.

 

Znajdujące się w berberysie saponiny są związkami moczopędnymi, dlatego picie naparu z jego liści lub soku wyciśniętego z owoców wspomaga pracę nerek oraz kuracji detoksykujących. 

 

Ponadto suszone owoce berberysu zaleca się dodawać do herbaty. Dzięki temu napój staje się doskonałym panaceum profilaktycznym w czasie wzmożonej podatności na przeziębienia. Obniża gorączkę, wzmacnia odporność i witalność całego organizmu. 

 

Świeże jagody berberysu znakomicie nadają się do robienia z nich soków, syropów, dżemów, konfitur, nalewek, win oraz likierów.

Zastosowanie berberysu w kosmetyce

Wyciągi z owoców berberysu są często składnikiem kremów i maseczek do twarzy. Ceni się je szczególnie ze względu na wysoką zawartość antyutleniaczy, rutyny oraz witamin C i E. Dzięki temu działają rozjaśniająco, tonizująco oraz regenerująco. Berberys znajduje zastosowanie jako zioło kojące stłuczenia, niwelujące tzw. pajączki, przyspieszające gojenie się zasinień i krwiaków oraz redukujące zmiany trądzikowe. Obecne w nim antyoksydanty likwidują wolne rodniki odpowiedzialne za procesy degeneracyjne. Dlatego produkty z dodatkiem wyciągu z berberysu opóźniają powstawanie zmarszczek i ujędrniają skórę. Ponadto wyciąg z jagód często jest składnikiem kosmetyków przeznaczonych dla cery zniszczonej, np. działaniem promieni UV. 

 

Oprócz kosmetyków z dodatkiem berberysu można również stosować kompresy z jego naparów i odwarów. Warto również dodawać owoce berberysu do domowych maseczek i kąpieli. 

Przeciwwskazania do stosowania berberysu

Berbamina i berberyna mogą powodować nieznaczny wzrost ciśnienia tętniczego krwi. Sytuacja taka jest szczególnie groźna w przypadku kobiet w ciąży. Może doprowadzić do zagrożenia zdrowia a nawet poważnych zaburzeń w rozwoju płodu. Dlatego preparaty na bazie berberysu lub z jego dodatkiem, jak również napary, odwary czy soki nie są zalecane ciężarnym. Ponadto berberys u małych dzieci może powodować nudności i wymioty, z tego względu najlepiej nie podawać im tej rośliny w żadnej postaci.

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady