napary ziołowe w filiżankach
Image by LifetimeStock.com

Zioła są pomocne przy leczeniu zapalenia trzustki, jako element wspierający kurację. Należy je stosować pod okiem lekarza i trzeba pamiętać, że rośliny takie jak: jaskółcze ziele, pokrzywa, czy piołun, mogą być zagrożeniem dla zdrowia, jeśli będą używane nieodpowiednio lub łączone z farmaceutykami.

Glistnik jaskółcze ziele

Glistnik jaskółcze ziele oprócz właściwości wspomagających pracę trzustki działa również przeciwbólowo. W celach leczniczych zbiera się korzeń i liście.

 

Napar z glistnika: łyżkę suszonego glistnika należy zalać dwoma szklankami zimnej wody i zagotować. Gotować przez dwie minuty, później odstawić na kwadrans. Pić po jednej łyżeczce, dwa razy dziennie.

Pokrzywa zwyczajna

Liście pokrzywy zwyczajnej posiadają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwbólowe. Herbata z pokrzywy pomoże osobom z chorą trzustką oraz innymi problemami z układem pokarmowym. Można ją kupić w aptece lub każdym sklepie zielarskim lub wykonać samemu, zalewając liście pokrzywy wrzątkiem i parząc pod przykryciem.

Bylica piołun

Ziele bylicy piołunu, nazywanej po prostu piołunem, wermutem lub absyntem zawiera związki goryczowe, które nadają naparowi specyficzny, gorzki smak. Oprócz tego zawiera także: garbniki, flawonoidy i olejki eteryczne. Działa antyseptycznie i żółciotwórczo.

 

Aby przygotować napar należy zalać łyżeczkę bylicy szklanką wrzątku i przez pół godziny parzyć pod przykryciem. Następnie należy odczekać 10 minut aż naciągnie i trzeba go odcedzić. Tak sporządzony napój należy pić godzinę przed posiłkami (nie więcej niż jedną łyżeczkę).


Więcej na temat medycyna naturalna zioła