Promieniowanie mikrofalowe jest niezdrowe

mikrofalówka
Fot. ©avirid/fotolia

Jakie zagrożenia powoduje gotowanie w mikrofalówce? Nierównomiernie ugotowany posiłek niesie ryzyko zakażenia bakteriami, w tym salmonellą. Promieniowanie mikrofalowe zmienia strukturę cząsteczek, a niektóre warzywa, np. brokuły, tracą przez nie ogromną część składników odżywczych.

 

Gotowanie w mikrofalówce jest niezdrowe, gdy przygotowuje się w ten sposób gotowe, wysokoprzetworzone potrawy, zawierające duże ilości soli, tłuszczów i konserwantów.

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: tarta z kurczakiem i warzywami

Zastosowanie kuchenek mikrofalowych

Producenci mikrofalówek polecają je do gotowania, pieczenia, grillowania, a także podgrzewania żywności. Dzięki mikrofalom proces przygotowania posiłków jest znacznie szybszy. Jednak badania wykazały, że nie zawsze gotowanie w mikrofalówce jest zdrowe.

Wpływ promieniowania mikrofalowego na organizmy żywe

Prawdą jest, że promieniowanie mikrofalowe jest bardzo szkodliwe dla organizmów żywych, które są na te fale bezpośrednio narażone. Pod wpływem siły ruchu cząsteczek, komórki uległyby deformacji i nie mogłyby spełniać swoich funkcji. Natomiast w kuchenkach mikrofalowych stosuje się technologię, która pozwala na zatrzymanie promieniowania mikrofalowego wewnątrz urządzenia. Ważne jest, by regularnie sprawdzać szczelność drzwiczek urządzenia, dzięki którym fale nie wydostają się na zewnątrz.

Bakterie i pasożyty nie giną podczas gotowania w mikrofalówce

Potrawy przygotowywane w kuchence mikrofalowej mogą być niezdrowe przez to, że są przyrządzane bardzo szybko. Krótki czas oddziaływania wysokiej temperatury nie zabije pasożytów ani salmonelli. Dlatego o wiele bezpieczniej jest, ze względów zdrowotnych, używać mikrofalówki do odgrzewania potraw, a nie do ich przyrządzania.

 

Szkodliwość promieni mikrofalowych: zmieniają strukturę cząsteczek i wartość odżywczą niektórych produktów

 

Promieniowanie mikrofalowe sprawia, że struktura cząsteczek białek, cukrów i skrobi zmienia się w inny sposób niż podczas obróbki termicznej tradycyjnymi metodami. Zmienia się też wartość odżywcza niektórych produktów, a najbardziej warzyw kapustowatych, w tym brokułów. Również wołowina, wieprzowina i mleko tracą na jakości – pod wpływem działania mikrofal rozkładowi ulega witamina B12 (w około 30%). Wyniki badań Brytyjczyków opublikowane w 1989 roku w piśmie „The Lancet” ostrzegały, że podczas gotowania z wykorzystaniem promieniowania mikrofalowego aminokwas L-prolina zamienia się w toksynę D-prolinę. Substancja ta negatywnie wpływa na wątrobę, nerki oraz układ nerwowy. Te same badania wiązały zmianę struktury cząsteczek pokarmu pod wpływem mikrofal z niekorzystnymi zmianami w układzie odpornościowym i funkcjonowaniu organizmu ludzkiego.

Jedzenie przeznaczone do przyrządzania w mikrofalówce jest niezdrowe

Obecnie mówi się, że gotowanie w kuchence mikrofalowej jest niezdrowe, przez to, jakie produkty tą metodą gotujemy. Ideą mikrofalówki jest szybkie przygotowywanie jedzenia, dlatego producenci żywności wychodzą naprzeciw tym oczekiwaniom. Na rynku dostępne są dania wysokoprzetworzone, z dużą zawartością soli, tłuszczu i wzmacniaczy smaku oraz konserwantów. Nie tylko jakość tych posiłków, ale i sposób ich jedzenia – na szybko, nieregularnie – negatywnie wpływa na stan zdrowia.


Plebiscyt Party

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady

Nasze akcje