Laborantka przy pracy
© nandyphotos/Fotolia.com

Zamrażanie komórek jajowych to szansa na macierzyństwo dla osób, które z bardzo różnych względów – materialnych, zdrowotnych, emocjonalnych lub innych, odkładają zajście w ciążę na przyszłość. Im starsza kobieta, tym jej komórki mogą mieć więcej błędów genetycznych.

 

Istnieją dwie główne metody mrożenia jajeczek – mrożenie w ciekłym azocie w temperaturze -196 stopni Celsjusza i witryfikacja, inaczej zeszklenie. Druga technika zmniejsza ryzyko uszkodzenia komórek.

Przebieg zamrażania komórek jajowych

Mrożenie jajeczek to zabieg przeprowadzany pod narkozą – ginekolog nakłuwa jajniki i pobiera płyn pęcherzykowy wraz z komórkami jajowymi. Jajeczka zamrażane są w ciekłym azocie o temperaturze -196 stopni Celsjusza. Pobranie komórek jajowych trwa około 20 minut.

Zalety mrożenia komórek jajowych

Z wiekiem zmniejsza się płodność kobiety – każde 5 lat zmniejsza szanse na zajście w ciążę o około 15%. W praktyce oznacza to, że szansa na macierzyństwo w przypadku 35-letniej kobiety jest o połowę mniejsza niż u 20-latki. Zamrożenie komórek jajowych zwiększa szanse na zajście w ciążę kobiet, który z różnych względów odłożyły macierzyństwo – np. nie miały stałego partnera, realizowały się zawodowo, nie czuły się przygotowane psychicznie do bycia mamą. To czasami jedyna możliwość macierzyństwa dla kobiet, którym postawiono diagnozę związaną m.in. z chorobą onkologiczną, niewydolnością nerek, endometriozą, przedwczesną menopauzą, niektórymi chorobami zakaźnymi.

Wady zamrażania jajeczek

Na mrożenie jajeczek najlepiej zdecydować się do 29. roku życia – po tym czasie w komórkach może dojść do zaburzeń genetycznych. Procedura pobrania jajeczek nie należy do przyjemnych. Dwa tygodnie przed zabiegiem kobieta zobowiązana jest do codziennego wstrzykiwania sobie ogromnej dawki hormonów. Część komórek obumiera już w procesie witryfikacji, inne – w trakcie rozmrażania. Mrożenie jajeczek nie daje 100% pewności, że kobieta zajdzie w ciążę. Mrożenie komórek jajowych budzi kontrowersje natury etycznej, nie jest akceptowane przez środowisko kościelne.

Ciąża z zamrożonych komórek jajowych

Szanse na zajście w ciążę z zamrożonych komórek jajowych są mniejsze niż w przypadku naturalnego starania się o dziecko – wynoszą od 4,5 do 12 procent. Im więcej komórek jajowych uda się pobrać, tym większa szansa na zapłodnienie – dobrze jest pobrać przynajmniej 12 jajeczek.

Cena mrożenia jajeczek

Koszt stymulacji pobrania jajeczek wynosi od 7 do 11 tysięcy złotych. Za każdy rok mrożenia jajeczek płaci się od 400 do 700 złotych.

Zamrażanie zarodków

Zamrażaniem zarodków czyli połączonych już komórek (jajeczka i plemnika) interesują się pary, które chcą poczekać z rodzicielstwem i dlatego decydują się na in vitro (zapłodnienie pozaustrojowe). Zarodki mrożone są w ciekłym azocie w temperaturze -196 stopni Celsjusza. Aby zapobiec tworzeniu się kryształków lodu, które mogą uszkodzić zarodki, popularna jest witryfikacja – proces błyskawicznego chłodzenia w tempie 15 000 - 30 000 stopni Celsjusza na minutę.

Więcej na temat ciąża