Budowa i rola śledziony w organizmie. Czy możliwe jest życie bez śledziony?

Kobieta w krótkiej bluzce odsłaniającej brzuch
Fot. ©BillionPhotos.com/Fotolia

Śledziona jest zbudowana z tkanki łącznej i znajduje się w lewej części brzucha pod żebrami. Jej zadaniem jest niszczenie drobnoustrojów i wspomaganie pracy układu odpornościowego. Życie bez śledziony jest możliwe, a narząd należy usunąć, gdy dojdzie do jego urazu lub pęknięcia.

 

Kształt śledziony przypomina połączone części pomarańczy. Narząd nazywa się naturalnym magazynem krwi. Śledzionę trudno wyczuć, nawet jeśli jest powiększona.

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: szybki deser z malinami

Gdzie się znajduje śledziona?

Śledziona znajduje się po lewej stronie brzucha pod żebrami, a tworzy ją tkanka łączna. Narząd jest otoczony otrzewną, czyli rodzajem błony, która wydziela surowicę. Śledziona może ważyć od 100 do 200 gramów. Narząd zazwyczaj gromadzi 50 mililitrów krwi, jednak w przypadku przyśpieszonego krążenia jej ilość może być kilkukrotnie większa. Śledziona kurczy się i rozkurcza, dzięki czemu wysyła krew do krwiobiegu. Narząd należy zarówno do układu krwionośnego, jak i chłonnego.

Rola śledziony w organizmie człowieka

Śledziona oczyszcza krew i poprawia odporność. Ponadto narząd:

Wskazania do usunięcia śledziony

Życie bez śledziony jest możliwe. Narząd usuwa się w przypadku jego nowotworu, urazu, pęknięcia (do którego dochodzi w wyniku uderzenia w brzuch) lub niektórych chorób, na przykład małopłytkowości. W przypadku tej ostatniej dolegliwości organizm produkuje zbyt małą ilość płytek krwi, a śledziona dodatkowo próbuje je usunąć. Może to prowadzić do krwotoków wewnętrznych, które zagrażają życiu.

Po usunięciu śledziony jej funkcje przejmuje wątroba. Brak śledziony skutkuje zaburzeniami krążenia i osłabieniem odporności. Osoba bez tego narządu musi być pod stałą opieką lekarza. Zabieg usunięcia śledziony jest refundowany ze środków Narodowego Funduszu Zdrowia.

Jak dbać o śledzionę?

Dbanie o śledzionę pozwala na jej prawidłowe funkcjonowanie i pozwala uniknąć urazów. Należy:

  • jeść przynajmniej trzy ciepłe posiłki dziennie,
  • włączyć w dietę surowe, gotowane, pieczone i suszone warzywa oraz owoce,
  • pić niesłodzone kompoty, wywary warzywne, buliony oraz zupy,
  • jeść pieczywo i kasze pełnoziarniste, a także nasiona, zioła i przyprawy,
  • do przygotowania dań stosować oleje tłoczone na zimno, masło klarowane oraz masło śmietankowe,
  • wyeliminować z jadłospisu cukier, produkty przetworzone (na przykład fast foody) oraz cytrusy,
  • unikać przejadania i przegładzania organizmu,
  • udać się do lekarza, gdy pojawi się uczucie nieuzasadnionej pełności w żołądku, ból brzucha, nudności, wymioty, biegunka, ból pleców, gorączka, zawroty głowy, kaszel, katar lub chrypa (objawy mogą świadczyć o powiększeniu lub urazie śledziony).

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady