Zaburzenia gospodarki potasowej, czyli hipokaliemia

Kobieta trzyma się za brzuch
Fot. ©djoronimo/Fotolia

Hipokaliemia to niedobór potasu. Może być spowodowana złą dietą, zażywaniem leków moczopędnych i niektórymi chorobami. Niewłaściwa podaż potasu objawia się, np. problemami gastrycznymi, bólami głowy, arytmią serca i uczuciem rozdrażnienia.

 

Potas to mikroelement, który jest niezbędny dla rozwoju i wzrostu organizmu. Reguluje pracę serca i jest składnikiem enzymów komórkowych

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: mini pączki z masłem orzechowym

Czym jest hipokaliemia?

Hipokaliemia to zaburzenie gospodarki potasowej. Niedobór potasu ma miejsce wtedy, gdy jego stężenie we krwi spada poniżej 3-5 mmol/l.

Przyczyny hipokaliemii: zła dieta, leki, choroby

Ryzyko utraty potasu związane jest z niewłaściwą dietą (bogatą w sól) lub z głodówkami, zażywaniem medykamentów (np. leków moczopędnych i hormonów nadnerczy) i niektórymi schorzeniami. Niedobór potasu może towarzyszyć chorobom, takim jak:

 

Przyczyną niedoboru potasu może być też jego nagła utrata spowodowana, np. wymiotami, śluzotokiem lub przewlekłą biegunką.

Objawy niedoboru potasu

Hipokaliemia może powodować uczucie rozdrażnienia i niepokoju. Najczęstsze objawy niewystarczającej podaży potasu to:

  • zaburzenia kurczliwości mięśni,
  • arytmia serca,
  • uczucie zmęczenia,
  • mdłości,
  • wymioty,
  • biegunki,
  • bóle głowy,
  • zaparcia,
  • obrzęki,
  • bezsenność.

Leczenie hipokaliemii

Hipokaliemia jest stanem potencjalnego zagrożenia życia. Pierwszym etapem leczenia jest wyrównanie poziomu potasu w organizmie. Zależnie od stopnia zaawansowania schorzenia potas podawany jest w pokarmach, doustnych farmaceutykach lub dożylnie. Następnie prowadzone jest postępowanie diagnostyczne, mające odkryć i umożliwić likwidację przyczyn powodujących hipokaliemię. Uzupełnienie niedoborów potasu i szybkie zdiagnozowanie przyczyny niewłaściwej podaży potasu, zapobiega uszkodzeniu mięśnia sercowego.

Pokarmy zawierające potas

Potas w naturalnej postaci występuje w niektórych produktach żywnościowych. Należą do nich, np.:

  • banany,
  • kokosy,
  • pomidory,
  • produkty zbożowe (np. otręby pszenne, kasza jęczmienna, pieczywo chrupkie),
  • morele,
  • rodzynki,
  • bakłażany,
  • surowe buraki,
  • pietruszka,
  • agrest,
  • tuńczyk,
  • groch,
  • grapefruity,
  • śliwki.
 

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady

Nasze akcje