Butelka z olejkiem z opuncji i owoc opuncji
© slawek_zelasko/Adobe Stock

Naturalny olejek z opuncji figowej, dzięki zawartości kwasu linolowego i witaminy E, wykazuje cenne właściwości pielęgnacyjne. Produkt nawilża skórę, działa przeciwstarzeniowo, a także chroni cerę przed szkodliwym działaniem słońca oraz innych czynników zewnętrznych, jak zimny wiatr, mróz.

 

Opuncja figowa, nazywana też figą indyjską, naturalnie występuje w Meksyku, ale również w Europie, głównie na terenach sąsiadujących z Morzem Śródziemnym. Olej tłoczony na zimno z nasion kaktusa wykazuje cenne dla skóry właściwości, dlatego wykorzystywany jest w kosmetyce, zarówno bezpośrednio na cerę, jak i jako składnik kosmetyków pielęgnacyjnych.

Olejek z opuncji figowej - właściwości kosmetyczne

Olejek z opuncji figowej swoje cenne właściwości kosmetyczne zawdzięcza zawartości dwóch silnych składników aktywnych, czyli:

  • Witaminy E - naturalny przeciwutleniacz, który przeciwdziała rozwojowi wolnych rodników, odpowiedzialnych za proces starzenia się skóry. Substancja, nazywana witaminą młodości, delikatnie ujędrnia i uelastycznia cerę, łagodzi stany zapalne, działa nawilżająco i wygładzająco.
  • Kwasu linolowego - przyspiesza procesy regeneracyjne skóry, chroni przed utratą wody oraz zabezpiecza przed szkodliwym działaniem promieniowania słonecznego.

Olej z opuncji - właściwości lecznicze

Olej z opuncji działa jak łagodząco- regeneracyjny kompres na takie problemy skórne, jak: opryszczka, blizny, oparzenia słoneczne czy popękana i przesuszona skóra. Naturalny kosmetyk wykazuje również właściwości przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne.

Olejek z opuncji figowej - jak używać?

Olej z opuncji można stosować bezpośrednio na ciało, jako balsam do ciała lub krem do twarzy. Naturalny kosmetyk działa pielęgnacyjnie, nie tylko na skórę, ale i włosy, dlatego może być stosowany jako dodatek do masek i odżywek. Substancja sprawdza się również jako preparat odżywczy na paznokcie.

 

Olejek z opuncji figowej ma dość specyficzny zapach, który nie każdemu może przypaść do gustu. Aby nieco złagodzić woń produktu, można kilka jego kropel dodać do ulubionego kremu, tym samym wzbogacając jego właściwości nawilżające, ochronne i przeciwzmarszczkowe.