Olej z pestek malin – odżywcza pielęgnacja każdego rodzaju cery. Właściwości i zastosowanie

Olej z pestek malin przelany do małych szklanych butelek.
Fot. ©Madeleine Steinbach/Fotolia.com

Olej z pestek malin powstaje w wyniku tłoczenia na zimno. Jest cennym źródłem związków przeciwutleniających, które hamują procesy starzenia się skóry oraz chronią przed powstawaniem przebarwień. Przyspiesza gojenie się ran, działa przeciwbakteryjnie i antyseptycznie.

 

Olej z pestek malin ma silne właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu korzystnie działa na skórę i chroni ją przed negatywnym wpływem promieni słonecznych. Jest on bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych zapewniających optymalny poziom nawilżenie.

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: oponki serowe na Tłusty Czwartek

 

Olej z pestek malin – jakich związków dostarcza?

 

Olej z pestek malin otrzymywany jest na drodze mechanicznego tłoczenia na zimno drobnych pestek malin należących do rodzaju Rubus Idaeus. Ma postać płynną i charakterystyczny brunatnożółty kolor. Odznacza się specyficznym, lekko owocowym zapachem i aromatem. Olej z pestek malin dostarcza dużej ilości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (tzw. NNKT), które tworzą płaszcz lipidowy skóry. Są to przede wszystkim: kwas linolowy z grupy omega-6 oraz kwas alfa-linolenowy z grupy omega-3. Dzięki temu olej z pestek malin zapewnia właściwe nawilżenie skóry. Ponadto NNKT wykazują właściwości przeciwzapalne oraz stymulują procesy regeneracji nabłonka. Obecne w oleju kwasy tłuszczowe mają również działanie rozjaśniające i hamujące powstawanie nieestetycznych przebarwień skóry. Olej z pestek malin jest bogatym źródłem związków przeciwutleniających, m.in. witaminy E, która niszczy wolne rodniki tlenowe, a w konsekwencji opóźnia procesy starzenia się skóry. Stosowanie oleju z pestek malin przyczynia się do redukcji zmarszczek oraz bruzd, co skutkuje wygładzeniem skóry twarzy. Produkt ten dostarcza również karotenoidów – naturalnych barwników roślinnych, które (podobnie jak witamina E) wykazują właściwości antyoksydacyjne i odpowiadają za utrzymanie prawidłowej kondycji skóry. W składzie oleju z pestek malin znajduje się również cenny kwas elagowy, który należy do polifenoli. Działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, a także ma właściwości antyrakowe.

 

Właściwości prozdrowotne oleju z pestek malin

 

Olej z pestek malin przyczynia się do optymalnego natłuszczenia i uelastycznienia skóry. Wspomaga proces produkcji kolagenu, co prowadzi do zwiększenia jędrności skóry oraz wygładzenia skóry. Składniki aktywne obecne w oleju z pestek malin dostają się w głąb skóry, zapewniając wysoki poziom nawilżenia. Jest naturalnym filtrem przeciwsłonecznym, który chroni skórę przed szkodliwym wpływem promieniowania UV. Należy do silnych przeciwutleniaczy, chroniąc przed fotostarzeniem się skóry. Olej z pestek malin wykazuje właściwości przeciwzapalne oraz przyspiesza proces gojenia się ran, odmrożeń i oparzeń. Przeciwdziała zaczopowaniu ujść gruczołów łojowych i powstawaniu zaskórników. Ponadto ma działanie przeciwalergiczne i zapobiega skórnym reakcjom, takim jak pokrzywka czy egzema. Olej z pestek malin odznacza się również właściwościami antyseptycznymi (odkażającymi), łagodzącymi podrażnienia i rozjaśniającymi.

 

Zastosowanie oleju z pestek malin

 

Olej z pestek malin ze względu na właściwości przeciwzmarszczkowe, nawilżające, ujędrniające i rozjaśniające znajduje szerokie zastosowanie w produkcji kosmetyków. Zalecany jest osobom z każdym rodzajem cery – suchą, wrażliwą, trądzikową, mieszaną, tłustą oraz dojrzałą. Stosowany jest w codziennej pielęgnacji skóry twarzy oraz całego ciała. Można go aplikować samodzielnie lub rozcieńczając z innymi olejkami. Wskazane jest dodawanie oleju z pestek malin do małych porcji balsamu lub kremu do twarzy tuż przed jego zaaplikowaniem. Jest również wykorzystywany w aromaterapii ze względu na przyjemny, owocowy zapach oraz do wykonywania masażu.

Najczęściej czytane

Polecamy

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady