Odżywcze właściwości oleju z zielonej kawy
© MilaK K/Adobe Stock

Z zielonych nasion drzewa kawowego jest pozyskiwany odżywczy olejek. Bogaty w antyoksydanty zwalczające wolne rodniki ma silne działanie przeciwutleniające nawilżające i regenerujące. Jakie jeszcze właściwości posiada i jakie korzyści dla skóry przyniesie stosowanie oleju z zielonej kawy?

 

Z nasion drzewa coffea arabica powstaje aromatyczna i energetyczna kawa. Natomiast z jeszcze niedojrzałych i zielonych nasion, pozyskuje się żółtawy, bezzapachowy olej, który ma wielorakie zastosowanie w kosmetyce. Olej z zielonej kawy przede wszystkim nawilża i pomaga regenerować skórę. Ma także właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, stosuje się go do pielęgnacji różnych typów skóry - zarówno tłustej i trądzikowej, jak i suchej.

Olej z zielonej kawy - właściwości pielęgnacyjne

Olej z zielonej kawy przede wszystkim ma zdolność zatrzymywania wilgoci w skórze, stymuluje też odnowę skóry. Szczególnie zaleca się stosowanie go na skórę dojrzałą, zniszczoną, a także trądzikową, gdyż przyspiesza gojenie ran i chroni przed powstaniem blizn. Odżywcze właściwości to zasługa bogatego składu:

  • wysokie stężenie roślinnych fitosteroli, które chronią przed utratą nawilżenia, obniżają poziom cholesterolu, pomagają odbudować naturalną barierę naskórkową,
  • kwas linolowy, omega-6 zaliczany do witamin F, który też chroni skórę przed wysuszaniem, wygładza, zmiękcza, zmniejsza przebarwienia
  • witamina E, antyoksydant, uchroni przed powstawaniem wolnych rodników, opóźni procesy starzenia, przywróci skórze jędrność, zahamuje powstawanie przebarwień oraz zmarszczek)
  • kwas chlorogenowy, naturalna ochrona przeciwstarzeniowa wspomagająca regenerację naskórka.

Kiedy stosować olej z zielonej kawy

Stosuj olej z zielonej kawy, jeśli masz cerę:

  • dojrzałą, zniszczoną,
  • ze zmarszczkami, o obniżonej jędrności,
  • atopową, łuszczącą się, wymagającą nawilżenia,
  • trądzikową, która wymaga regulacji pracy gruczołów łojowych,
  • łuszczącą się, podrażnioną i wysuszoną (np. kuracjami antytrądzikowymi),
  • wymagającą wygojenia i zregenerowania.

 

Olej z kawy rozświetli również cienie pod oczami i zmniejszy opuchliznę.

Olej z zielonej kawy na cellulit

Olej z zielonej kawy stosuje się do zredukowania przebarwień i rozstępów. Ma działanie antycellulitowe, dlatego że jest bogaty w przeciwutleniacz: kwas chlorogenowy obniżający wchłanianie cukrów i mający silne właściwości antyoksydujące. Stosując olej do masażu skóry, można spłycić cellulit i przyspieszyć proces spalania tkanki tłuszczowej. Poprawia się metabolizm komórkowy w skórze, co sprzyja produkowaniu elastyny, dzięki temu skóra jest jędrniejsza.

 

Olej z zielonej kawy można traktować jako dodatek do kremów pielęgnujących ciało i twarz i odżywek do włosów. Można go również stosować miejscowo, do smarowania.