Olej z pestek dyni – właściwości i zastosowanie w kosmetyce i medycynie niekonwencjonalnej

Olej z pestek dyni postawiony na drewnianym stole.
Fot. ©izzzy71/Fotolia.com

Olej z dyni dzięki prozdrowotnym właściwościom ma szerokie zastosowanie w medycynie niekonwencjonalnej. Wykorzystuje się go do usuwania pasożytów układu pokarmowego, łagodzenia stanów zapalnych i na problemy z układem moczowym. W kosmetyce olej z pestek dyni stosowany jest do wzmacniania włosów, nawilżania skóry i walki z trądzikiem.

 

Olej dyniowy zachowa swoje prozdrowotne właściwości, jeśli będzie przechowywany w chłodnym miejscu (najlepiej w lodówce), bez dostępu do światła słonecznego. Po otworzeniu butelki naturalny kosmetyk zachowa świeżość przez 3 miesiące. Olej z dyni po podgrzaniu traci swoje właściwości, dlatego należy używać do na zimno.

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z jajkiem

 

Olej z pestek dyni – co zawiera?

 

Olej z dyni to bogate źródło witaminy A. Produkt zawiera w sobie również witaminę B, C, D i E, a także: potas, cynk, selen i fitosterole. Olej z pestek dyni w prawie 80% składa się ze zdrowych tłuszczów, czyli nienasyconych kwasów tłuszczowych. Pozostałą część stanowią nasycone kwasy tłuszczowe. Zdrowe tłuszcze wielonienasycone w większości składają się kwasów omega-6, a ilość kwasów omega-3 to niecały 1%. Powoduje to niekorzystny stosunek obu substancji względem siebie. Długotrwałe dostarczanie organizmowi kwasów omega-6, przy jednoczesnym niedoborze kwasów omega-3 może prowadzić do rozwoju nowotworów. Z tego względu, decydując się na stosowanie oleju dyniowego, należy pamiętać o suplementacji organizmu, np. kwasem linolowym.

 

Olej z pestek dyni w kosmetyce

 

Olej dyniowy wykazuje właściwości antyoksydacyjne, nawilżające i przeciwbakteryjne. Naturalny kosmetyk stanowi doskonałą bazę do peelingu lub dodatek do ulubionego kremu, maseczki, balsamu czy serum. Olej z pestek dyni można również wymieszać z oliwką do masażu w proporcji 1:2, wlać kilka kropli do gorącej kąpieli bądź stosować bezpośrednio na skórę na mocno wysuszone i popękane miejsca, jak: łokcie, kolana, pięty.

 

Olej z pestek dyni na twarz

 

Olejek dyniowy można stosować na każdy rodzaj cery, a zwłaszcza z trądzikiem, bliznami oraz przebarwieniami. Preparat wspomaga walkę z niedoskonałościami skórnymi, jak pryszcze i wypryski. Olejek z dyni nawilża cerę, przyspiesza regenerację skóry, a także łagodzi jej podrażnienia. Duża zawartość potasu w kosmetyku powoduje, że wykazuje on skuteczne działanie w rozjaśnianiu przebarwień i blizn. Olejek dyniowy ma ciemną barwę, dlatego przed nałożeniem na skórę warto wymieszać go z innym olejem bądź odżywczym serum.

 

Olej z pestek dyni na włosy

 

Cenne właściwości olejku z dyni wykorzystywane są również w pielęgnacji włosów, w szczególności osłabionych i z tendencją do wypadania. Witaminy A i E zawarte w preparacie są niezbędne dla zdrowia i pięknego wyglądu kosmyków. Dodawanie olejku dyniowego do szamponu czy odżywki sprawi, że włosy staną się mocniejsze i będą mniej wypadać.

 

Olej z pestek dyni – olejowanie

 

Olejowanie włosów to zabieg pielęgnacyjny, który można wykonać samodzielnie w domu. Kuracja olejem dyniowym odżywi, wzmocni oraz nawilży włosy. Preparat należy wmasować w całą długość włosów i zostawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Olej z pestek dyni sprawi, że kosmyki staną się bardziej miękkie, gładkie i błyszczące. Preparat łatwo się zmywa i nie obciąża włosów.

 

Olej dyniowy a medycyna niekonwencjonalna

 

Olej z pestek dyni zawiera w sobie alkaloidy, które uszkadzają układ nerwowy pasożytów bytujących w układzie pokarmowym człowieka. Stosowanie naturalnego środka przyspiesza proces usuwania ich z organizmu, nie podrażniając przy tym delikatnej błony śluzowej jelit oraz żołądka. Olej dyniowy, dzięki zawartości fitosteroli, jest także składnikiem różnego rodzaju preparatów na takie dolegliwości, jak: łagodny przerost gruczołu krokowego, problemy z oddawaniem moczu czy zaburzenia potencji. Olejek przynosi ulgę w stanach zapalnych górnych dróg oddechowych, wspomaga pracę wątroby oraz łagodzi bóle reumatyczne.

Najczęściej czytane

Polecamy

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady