Naturalne kosmetyki roślinne: wosk candelilla - właściwości i zastosowanie

Płatki zimnego wosku candelilla w plastikowym opakowaniu.
Fot. ©akvals/stock.adobe.com

Wosk candelilla w kosmetyce stosowany jest jako składnik konsystencjotwórczy (zwiększający lepkość), głównie do formowania pomadek, ale i do tworzenia masełek, maści, balsamów i kremów. Produkt roślinny to silny emolient, o działaniu natłuszczającym, wygładzającym, zmiękczającym i uelastyczniającym.

 

Candelilla to najbardziej błyszczący wosk spośród wszystkich dostępnych wosków na rynku kosmetycznym. Z tego też względu jest on częstym składnikiem pomadek, błyszczyków oraz balsamów do ust.

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: zupa czosnkowa

 

Wosk candelilla - charakterystyka

 

Wosk candelilla pozyskiwany jest z wilczomlecza - rośliny rosnącej głównie w Meksyku. Produkt dostępny jest w postaci żółtych i twardych płatków o różnej wielkości. Wosk, w zimnej postaci, jest bezzapachowy. Topnieje w temperaturze ok. 68-73 stopni Celsjusza i dopiero rozgrzany, zapachem przypomina lekko wosk pszczeli. Produkt nie rozpuszcza się w wodzie, a jedynie w acetonie lub benzolu.

 

Wosk candelilla - właściwości kosmetyczne

 

Wosk candelilla to źródło wolnych kwasów tłuszczowych, węglowodorów, estrów oraz żywic, co czyni z niego silny emolient, który jest często wykorzystywany jako składnik kosmetyków. Produkt już w niskich stężeniach wykazuje cenne właściwości kosmetyczne. Wosk candelilla silnie natłuszcza, wygładza, regeneruje, uelastycznia, a także nawilża, zapobiegając jednocześnie przed odparowywaniem wody z zewnętrznej warstwy skóry.

 

Wosk candelilla - zastosowanie w kosmetyce

 

Ze względu na wysoką temperaturę topnienia wosk candelilla jest idealną bazą do różnego rodzaju sztyftów, np. pomadek, szminek i balsamów do ust. Naturalny kosmetyk pochodzenia roślinnego wykorzystywany jest także jako dodatek do:

  • kosmetyków do stóp i dłoni,
  • balsamów, kremów i masełek do ciała,
  • ziołowych maści,
  • mocno natłuszczających masełek do zniszczonych dłoni i paznokci,
  • pomadek, błyszczyków, balsamów, sztyftów do ust (nadając im lśniący połysk),
  • natłuszczających kremów do cery przesuszonej i dojrzałej.

 

Po rozpuszczeniu, candelilla przypomina trochę wosk pszczeli, dlatego czasem wykorzystywany jest jako roślinna alternatywa produktu. Naturalne płatki woskowe zwykle służy jako stabilizator oraz składnik konsystencjotwórczy w produktach do pielęgnacji twarzy i ciała.

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady