Amarantus w kosmetyce: olej z amarantusa – właściwości, działanie, jak stosować?

Olejek amarantusowy
Fot. © Juanamari Gonzalez/Adobe Stock

Olej z amarantusa odżywia, nawilża i odmładza cerę. Naturalny olejek polecany jest do pielęgnacji cery wrażliwej, delikatnej, a także łuszczącej się oraz z atopowym zapaleniem. Produkt można stosować bezpośrednio na skórę bądź dodać do ulubionych kosmetyków lub kąpieli.

 

Drogocenny olejek kosmetyczny pozyskuje się w wyniku tłoczenia na zimno nasion amarantusa, czyli rośliny nazywanej również szarłatem, a także zbożem XXI w. Zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin powoduje, że olej z amarantusa wykorzystywany jest do pielęgnacji urody.

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: szybki deser z malinami

Olej z amarantusa – właściwości

Olejek amarantusowy zawiera w sobie wysokie stężenie nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasu linolowego, o właściwościach antyoksydacyjnych, nawilżających i przyspieszających regenerację uszkodzonego naskórka. Olej z amarantusa jest również bogatym źródłem cennych dla skóry i włosów witamin, jak: witamina E, A i B. W kosmetyku znajduje się również skwalen, którego działanie wspierają fitosterole oraz tokoferole, które dotleniają skórę oraz przeciwdziałają procesom starzenia się.

Naturalny olejek amarantusowy – działanie

Dzięki zawartości cennych substancji i witamin, olej z amarantusa rewelacyjnie sprawdza się do pielęgnacji cery suchej, dojrzałej, łuszczącej się, wrażliwej, atopowej, z trądzikiem, podrażnionej, a także skóry posiniaczonej, z odleżynami, oparzeniami i ranami.

 

Olejek roślinny działa na skórę:

  • nawilżająco,
  • odżywczo,
  • przeciwzapalnie,
  • łagodząco na podrażnienia i rany,
  • przeciwstarzeniowo,
  • wygładzająco,
  • odmładzająco,
  • regenerująco,
  • leczniczo w przypadku atopowego zapalenia skóry.

Olej z amarantusa – jak stosować?

Olej z amarantusa w kosmetyce wykorzystywany jest jako składnik balsamów do ciała lub kremów do twarzy głównie o działaniu nawilżającym, przeciwzmarszczkowym i wygładzającym. Naturalny kosmetyk można nakładać bezpośrednio na skórę lub stosować jako dodatek do domowych maseczek, ulubionego kremu, serum, szamponu czy odżywki do włosów bądź kilka jego kropel dodać do kąpieli. Roślinny olejek jest dość gęsty i wolno się wchłania, pozostawiając na skórze lepki film, dlatego najbardziej polecany jest do stosowania na noc, zarówno na cerę, jak i przesuszone dłonie i stopy.

Olej z amarantusa – cena, gdzie kupić?

Naturalny olej amarantusowy można kupić w drogerii bądź za pośrednictwem internetowych sklepów z naturalnymi kosmetykami. Produkt pielęgnacyjny sprzedawany jest zwykle w małych buteleczkach o pojemności 10 ml. Koszt jednej z nich wynosi ok. 8-10 zł.

Plebiscyt Party

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Konkursy

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady

Nasze akcje