Jak się malować metodą baking? Makijaż, krok po kroku i niezbędne akcesoria makijażowe do jego wykonania

Baking w makijażu
Fot. © puhhha/Fotolia.com

Zestaw kosmetyków do makijażu baking to: sypki puder transparentny o właściwościach wygładzających, podkład oraz korektor. Metoda bakingu to malowanie twarzy polegające na mocnym rozświetleniu miejsc pod oczami, brody i czoła dużą ilością pudru. Make-up jest bardzo trwały i rewelacyjnie sprawdza się podczas sesji zdjęciowych, dając w efekcie idealnie gładką cerę i mocno podkreślone konturowanie policzków.

 

Baking to trend w makijażu, który został zapoczątkowany przez drag queens. Jest to grupa artystów, najczęściej płci męskiej, którzy występują na scenie w kobiecych strojach i mocnym makijażu. Metoda bakingu zapewnia im bardzo widoczne podkreślenie konturowania twarzy, trwałość make-upu, a także gwarancję jego fotogeniczności na czas trwania show.

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: minipączki serowe

Makijaż wykonany techniką bakingu – na czym polega?

Makijaż baking polega na rozświetleniu pożądanych partii twarzy, np. cieni pod oczami, brody, nosa, za pomocą korektora i grubej warstwy pudru. Ta metoda malowania nie jest przeznaczona dla posiadaczek bardzo suchej skóry, ponieważ może tylko podkreślić jej przesuszenie. Makijaż metodą bakingu jest bardzo trwały oraz wyostrza konturowanie twarzy i zapewnia wygładzenie drobnych zmarszczek w okolicach oczu czy mocno otwartych porów. Make-up na żywo może wyglądać trochę nienaturalnie, jednak na zdjęciach uzyskuje się efekt idealnie gładkiej i mocno wykonturowanej twarzy. Metoda bakingu jest szczególnie wskazana dla osób, którym zależy na mocnym kryciu nieestetycznych sińców pod oczami przez cały wieczór.

Akcesoria i kosmetyki do bakingu

Niezbędne akcesoria do makijażu metodą bakingu to: gąbka do podkładu oraz duży i miękki pędzel o długim włosiu. Do wykonania make-upu potrzebny będzie również podkład, korektor oraz sypki puder transparentny, np. ryżowy o właściwościach matujących, utrwalających oraz wygładzających skórę.

Jak robić baking, krok po kroku

Przed nałożeniem podkładu i korektora należy pamiętać, aby dokładnie zmoczyć gąbkę i odcisnąć z niej nadmiar wody. Unika się wtedy nabierania na akcesorium nadmiaru kosmetyku oraz zapewnia równe jego rozsmarowanie na twarzy.

  • Na całą twarz nanieś podkład omijając okolice oczu.
  • W miejscu cieni pod oczami i wokół oczu wklep korektor (możesz go również delikatnie nałożyć na nos, brodę i środkową część czoła).
  • Otwórz sypki puder i na jego wieczko wysyp dużą ilość proszku.
  • Zamocz w nim wcześniej używaną, zwilżoną gąbkę do nakładania podkładu.
  • Sypki puder wklepuj w nałożony korektor pod oczami, a także miejsca, które chcesz dodatkowo rozjaśnić, np. brodę, boki nosa czy środek czoła.
  • Po pomalowaniu kości policzkowej bronzerem w dolnej części konturu nanieś równą linię sypkiego pudru (od ucha do połowy policzka), by widocznie oddzielić jaśniejszy kolor od ciemnego.
  • Odczekaj 15-20 minut (w tym czasie możesz, np. wykonać makijaż oczu, brwi czy ust).
  • Dużym, puchatym pędzlem delikatnie omieć twarz z nadmiaru pudru, zaczynając od wewnętrznej strony twarzy i kierując się na zewnątrz.
  • Dopełnieniem makijażu może być np. rozświetlacz bądź róż na policzki.

 

Gotowe!

Najczęściej czytane

Polecamy

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady