• ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Znamy najlepszy pomysł na imprezę z przyjaciółkami! Zobacz nasze propozycje

Fot. Adobe Stock

Nasze babcie (a nawet jeszcze i nasze mamy) prędzej padłyby na progu, niż wpuściłyby gości do swojej kuchni – ale my dziś już wszystkie dobrze wiemy, że najszczersze rozmowy, najsmakowitsze plotki i najśmieszniejsze żarty mają miejsce właśnie tam: przy kuchennych szafkach i stole! 

 

Wspólne gotowanie – a potem oczywiście wspólne jedzenie pysznych dań – to najlepszy sposób na babski wieczór, podczas którego chcemy naprawdę się odprężyć, zjeść coś pysznego, pośmiać się i porozmawiać od serca. Nie wiemy, dlaczego tak się dzieje, ale nawet jeśli same niezbyt lubimy stać w kuchni, to już gotowanie z przyjaciółkami zawsze jest super!

Zobacz nasze trzy przepyszne pomysły na kobiecą imprezę w kuchni – ich przyrządzenie jest proste i nie zajmuje dużo czasu, a do tego będą smakować obłędnie. 

1. Bruschetta z zieloną fasolką i suszonymi pomidorami

Idealny pomysł na starter: przygotowanie nie zajmuje więcej niż kwadrans, a do jedzenia nie potrzeba sztućców.

 

Fot. Hortex

  • Fasolka szparagowa zielona Hortex – 1 opakowanie
  • ½ słoika suszonych pomidorów w oliwie
  • świeża bazylia
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 1 ząbek czosnku
  • grzanki z bagietki
  • sól, pieprz.

Fasolkę ugotuj w osolonym wrzątku, odcedź i wystudź. Pomidory pokrój w cienkie paski. Ugotowaną fasolkę wymieszaj z pomidorami, dodaj 2 łyżki oliwy spod pomidorów oraz 2 łyżki octu. Następnie ułóż na grzankach. Dopraw i udekoruj bazylią i pokrojonym czosnkiem.

Fot. materiały prasowe

Lasagne z bazyliową nutą

Gwóźdź programu: pyszna, sycąca i idealnie pasuje do kieliszka czerwonego wina…

Fot. Unsplash

  • Warzywa na patelnię z bazylią i tymiankiem Hortex – 1 opakowanie
  • 300 g mielonego mięsa
  • 500 ml sosu pomidorowego
  • 1 opakowanie makaronu lasagne
  • 100 g  żółtego sera
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • oliwa
  • sól, pieprz.

Na rozgrzanej oliwie przesmaż pokrojone: 2 ząbki czosnku i papryczkę. Dodaj mięso. Smaż kilka minut, ciągle mieszając. Dodaj sos pomidorowy, sól i pieprz oraz pozostałe 2 rozgniecione ząbki czosnku. Duś na wolnym ogniu 25-30 minut.

W tym czasie przygotuj makaron i warzywa (wg instrukcji na opakowaniach). Naczynie do zapiekania wysmaruj oliwą. Ułóż warstwę makaronu, następnie warstwę warzyw i polej sosem mięsno-pomidorowym oraz posyp 2 łyżkami sera. Powtórz czynność 2-3 razy w zależności od głębokości naczynia. Na wierzchu posyp serem. Gotową lasagne zapiecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180˚C mniej więcej 20-25 minut.

Fot. materiały prasowe

Panna cotta jogurtowa z owocami

Słodka nagroda po ciężkim dniu dla każdej z nas: najlepiej przygotować ją na samym początku kobiecego gotowania, bo panna cotta potrzebuje ok. dwóch godzin, żeby stężeć.

Fot. Hortex

  • Truskawki bez szypułek Hortex – 100 g
  • Mieszanka owocowa Hortex – 150 g
  • Wiśnia nektar Hortex - 100 ml
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 50 g cukru
  • 40 g ryżu preparowanego
  • 15 g żelatyny
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki cukru trzcinowego.

Mrożone truskawki zasyp cukrem i zalej nektarem wiśniowym, a następnie zmiksuj i odłóż do zamrażarki. Do rondelka wlej 100 ml wody i rozpuść w niej żelatynę. Dodaj cukier trzcinowy i całość wymieszaj z jogurtem. Gotową masę rozlej do pucharków i odstaw do lodówki mniej więcej na 2 godziny.

W tym czasie ryż preparowany wymieszaj z miodem, nanieś na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 60°C. Piecz ok. 30 minut.

Po 2 godzinach, kiedy masa jogurtowa stężeje, wyjmij ją z lodówki, a na wierzch wyłóż rozmrożone owoce, sorbet truskawkowy i ryż preparowany w miodzie.

Fot. materiały prasowe

Drogi Użytkowniku,
chcemy Cię lepiej poznać, by robić dla Ciebie jeszcze lepszy serwis!
Wystarczy kilka minut, by wypełnić naszą ankietę. Zapraszamy!

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady