Ciasta

Ciasta ucierane to obok biszkoptów jedne z najprostszych ciast. Wspaniale smakują z owocami kremami i konfiturą. Ciasta kruche są znakomite jako szarlotka lub budyniowiec. Drożdżowe ciasto to wiele możliwości – może być pyszną struclą makową, oprószoną kruszonką lub cukrem pudrem drożdżówką, chałką czy stokrotką. 

Więcej

Truskawki

Truskawka, nazywana również poziomką ananasową, pochodzi z rodziny roślin nasiennych. Uprawiana jest na terenach o klimacie umiarkowanym, w szczególności w Europie. Truskawki charakteryzują się bardzo słodkim smakiem. Najczęściej używane są do wyrobu przetworów: dżemów, konfitur i marmolad. 

Truskawki powstały w wyniku skrzyżowania dwóch odmian poziomek: wirginijskiej i chilijskiej. Obecnie wyróżnia się wiele gatunków tych owoców, począwszy od tych dojrzewających wiosną, przez środek lata, aż po wczesną jesień. Największe pola poziomek ananasowych znajdują się w Stanach Zjednoczonych, Hiszpanii, Turcji i Rosji. Truskawki do wzrostu potrzebują klimatu umiarkowanego. 

Więcej

Lody

Lody są popularnym letnim deserem, przygotowywanym na bazie mleka lub wody oraz dodatków, najczęściej owoców lub czekolady. Podaje się je w różnych formach, np. w kubku, na patyku czy w postaci gałki w waflowym rożku. Lody można kupić gotowe w lodziarniach i w sklepach spożywczych lub przygotować samodzielnie w domu. 

Lody są deserem mrożonym, który przyrządzany jest mleka lub wody. Najczęściej do ich zamrażania używa się ciekłego azotu, który znacznie przyśpiesza ten proces, a przy tym minimalizuje ryzyko rozwoju salmonelli. 

Więcej

Kokos

Kokos jest drzewem palmowym, należącym do rodziny arekowatych. Rośnie on na tropikalnych terenach morskich, w szczególności w Azji i Ameryce Południowej. Jadalną częścią tej rośliny jest owoc, nazywany orzechem kokosowym. Znajduje on szerokie zastosowanie kuchenne, wykorzystuje się go, m.in. do produkcji: mleka kokosowego, wiórek kokosowych i masła kokosowego.

Więcej